Alexandria Zoo Koi promo picture

In de Amerikaanse dierentuin van de stad Baton Rouge in de staat Louisiana zijn deze week ruim 600 Nishikigoi gestorven. Alhoewel de precieze oorzaak nog niet bekend is worden er wel speciale pathologische tests uitgevoerd om deze te achterhalen…

‘Alleen de Koi legden het loodje’

De eindverantwoordelijke diergezondheid Lisa Laskoski weet te melden dat het niet ongebruikelijk is dat er een of twee vissen sterven gedurende de zomer maanden, maar honderden ineens vonden zij alarmerend. De oorzaak zou naar waarschijnlijkheid kunnen worden toegekend aan zuurstofgehalte, bacteriële of zelfs virale infecties. Weinig uitsluitsel dus. Wel opmerkelijk is het feit dat bijna alle 600 Koi die de vijver bewoonden zijn getroffen door dit verschijnsel, maar er geen andere vissoorten in de vijver het met de dood moesten bekopen. Alleen de Koi legden het loodje. Als reden hiervoor geeft Laskoski aan;

‘Sommige soorten zijn nu eenmaal wat bestendiger dan anderen’.

Het bevreemd mij ten eerste dat degene verantwoordelijk het normaal acht dat er in de zomer elke week wel een karper of twee sterft. Dit zou op zich reeds alarmerend moeten werken, ook in een vijver met 600 Koi. Het feit dat het alleen de Koi treft kan natuurlijk duiden op een bepaalde virale infectie, maar er is te weinig informatie beschikbaar om hier een waarde oordeel aan te kunnen geven. Er wordt niets gemeld over symptomen die de Koi vertoonden en er lijkt niet eerder dan na deze sterfte actie te zijn ondernomen. De warme zomer en hoge temperaturen kan zorgen voor een grote afname in de zuurstofopname. Iets dat we vaker hebben gezien bij natuurlijke wateren, maar in een dierentuin zou je er van uit mogen gaan dat de vissen, hun gedrag en gezondheid nauwlettend in de gaten worden gehouden.

De Koi vijver in Alexandria Zoo in volle glorie

Het is mede zeer spijtig dat deze Koi gestorven zijn voor de kinderen, want zij mochten de vissen ook met de hand voeren. Hoe anders kun je kinderen enthousiast maken, met het tamme gedrag van de Koi om later ook met de Koihobby te beginnen. Soms wil ik ook wel zo een grote vijver, maar dit laat me wel even schrikken zodat wij weer met beide benen op de Hollandse klei staan. Wanneer duidelijk is hoe de 600 Koi gestorven zijn laten wij u dat zo spoedig mogelijk weten.

bron: http://www.thetowntalk.com
http://www.thealexandriazoo.com

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

Comments are closed.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App