Engel @ workIn mijn eerste blog over de aanleg van mijn vijver heb ik jullie al verteld over hoe de airlift is gebouwd en hoe deze werkt. Alleen de bouw van het airliftsysteem is natuurlijk niet genoeg. In deel twee van deze serie wil ik jullie meenemen in het vervolg van de aanleg van mijn vijver en meer in het bijzonder, het hart van mijn vijver.

Nadat de airlift gebouwd was, ben ik verder het hart van de vijver gaan ontwikkelen. Het filtersysteem is immers het belangrijkste onderdeel van de vijver. Als dat niet goed in elkaar zit zal er van de vijver weinig terecht komen. Je moet echt overal aan denken om zo’n project te starten. Maar dat maakt het ook wel weer erg leuk.

Rooster

Voor de filterbakken wilde ik voor het bewegend van kaldness onderop een rooster maken zodat de kaldnes bij een eventuele spoeling niet zouden verdwijnen naar de waterpomp en daardoor de schoepen zouden vernietigen. Dit was nogal een klusje, want waar haal je zo’n rooster vandaan. Dit heb ik uiteindelijk gevonden bij dezelfde leverancier als van de diepvrieswanden die ik voor de vijver besteld heb. Ik had een rvs mand bij hem gekocht en de opstaande randen los geslepen en daarna platgeslagen. Het op maat gemaakte rooster ligt mooi onderin de bak en zo blijft de kaldness op zijn plaats en verdwijnt het niet in de afvoer naar het riool.

Het filtersysteem is immers het belangrijkste onderdeel van de vijver.

Wat is er nog meer in mijn drukke brein ontsproten. Wel, ik wilde met een zeef als voorfilter werken. Dit naar voorbeeld van de zogenoemde “Crielzeef” van de Koivrienden uit België. Hier moest een mal voor gemaakt worden. Ik had hier natuurlijk geen ervaring mee, maar het is me toch wel weer gelukt. Helaas heb ik hier geen foto van. Maar beloof er wel een te maken in het laatste deel, uiteraard is dit dan een afgewerkte filter, samen met een overzicht van hoe de vijver er nu bij ligt! En wat er nog over is van onze tuin…
Uiteindelijk is de filterlijn als volgt in elkaar gezet; eerst de omgekeerde zeef naar Belgisch idee, dan bwb (bewegend bed) dan matten en nog eens matten. Dit geheel gaat retour naar de collector en wordt door een 40 watt pomp van Secoh door de stijgbuis retour gepompt ( of moet ik zeggen gelift of gebubbeld) dit brengt een debiet van tussen de 20 en 25 m³ per uur.

Met het filtersysteem ontworpen en gebouwd zie ik met vertrouwen het bouwen van de daadwerkelijke vijver tegemoet.

Het begin is er

In deel 3 zal ik laten zien wat er uiteindelijk van deze bouwput is geworden.

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

2 reacties

 1. Goedemorgen Engel,
  het leest lekker weg die stukken van je,
  heb je gister in het echt mogen ontmoeten,
  toen hebben we het al kort over de airlift gehad daar ik hetzelfde gebruik.
  het is inderdaad mooi te zien hoe je met heel weinig wattage veel water kan verplaatsen,
  hier met 26Watt (pomp is 48Watt) verpomp ik 18000L/uur.

  leuk artikel en ben benieuwd naar de rest,
  dus ik ga vlug verder lezen 😉

  • Hoi Dirk,

   Ik had al eerder willen reageren maar was niet mogelijk van mijn vakantie adres. Bij deze dan, bendankt voor jouw leuke reactie en tot de 29e?

   Groet,
   Engel

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App