DoitsuOchibaJos Aben timmert zoals bekend al jaren aan de weg als kweker van Koi. Een groot aantal variëteiten wordt in Polen gekweekt onder de noemer Yoshikigoi. Wat hij met Satoshi x Conias kan? Een van de nieuwe variëteiten die we vanuit de Poolse wateren kunnen gaan verwelkomen is de Doitsu Ochiba Shigure.

‘Met de ouderdieren van Conias en Satoshi is dit jaar een proefkweek opgezet’

 

Gefascineerd door de schoonheid van de soort en het feit dat ze ook in Japan weinig voorkomen, besloot Jos Aben enkele jaren geleden te gaan zoeken naar geschikte ouderdieren om een kweek mee te starten. Dit resulteerde in een vrouwtje dat hij vijf jaar geleden kocht bij Conias. De zoektocht naar geschikte mannetjes had meer voeten in aarde. Het zou namelijk nog drie jaar duren voordat hij bij Satoshi twee mannetjes vond die geschikt werden geacht voor zijn beoogde kweekresultaten.

Ik ben zelf een echte liefhebber van deze variëteit en vond het jammer dat je ze zo weinig aantreft in Japan. Met de ouderdieren van Conias (vrouwtje) en Satoshi (2 mannetjes) is dit jaar een proefkweek opgezet waarvan recent de tweede selectie heeft plaatsgevonden.

Jos laat in onderstaan filmpje zien hoe zijn dochter Sandra deze selectie uitvoert. De visjes in het filmpje zijn 6 a 7 weken oud en hebben een lengte van 7 tot 10 cm.

Als ik nu kijk naar de jongen die we hebben dan denk ik dat we ook in deze variëteit enkele zeer veel belovende vissen kunnen bieden. Dit is echter slechts een proefkweek en volgend jaar is dus de grote kweek aan de beurt.

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

Comments are closed.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App