torazo sanke2 “Er is een mooi streepje sumi aanwezig op de vinnen. Omdat ik niet weet hoe oud de Sanke in kwestie is zou ik zeggen nisai. Een mooi langgerekte body met een brede aanzet van de staart. geen sumi op het voorhoofd en een zoals de eerste foto laat zien mooi langgerekte kop. Persoonlijk vind ik het erg mooi wanneer minimaal één sumipatroon ook in een wit vlak zit. Het geeft ze wat onschuldigs. Zelf vind ik het een mooie vis. Mede vanwege de body en de kleurstelling/patroon.” Lees verder voor mijn mening over deze Sanke!

 

De serie In de bowl gaat verder, ditmaal met een terugkoppeling naar de eerder voorgestelde Sanke, waarbij ik u als lezer om uw mening vroeg. Er zijn enkelen die hun mening over deze vis hebben gegeven; hier ga ik nu dieper op in. Om uw geheugen op te frissen, nogmaals dezelfde Sanke:

torazo sanke

Sanke uit de stal van Torazo

Naast Engel, die voorgaande reactie heeft gegeven, was het Ad die het volgende vindt van deze vis: “Body /bouw van de koi vind ik goed. de kleuren ook kwa diepte van het pigment. Hoe het hi patroon over de kop loopt spreekt mij wel aan. De zwarte vlekken mogen van mij wel meer verspreid zitten. Hoeveelheid is goed maar mag meer aan de voorkant van het 2e hi patroon zitten. wel op het rood blijvend, tegen aan liggen. Ik vind het hi wel aan de krappe kant voor als hij wat groter is. Ik zie rondom al witte schubben. ” 

En nu is het dus mijn beurt!

Het eerste wat mij opvalt bij deze Sanke is de toch ietwat ‘ronde’ lichaamsbouw. Wanneer je kijkt naar bijvoorbeeld een Sanke uit de stal van Sakai Fish Farm of Momotaro, zie je meestal een meer langwerpig lichaam met ‘rechthoekig’ hoofd. Deze vis is simpelweg goed gevuld en zal naarmate hij groter wordt, minder ‘bol’ over gaan komen, mede om het feit dat de lengtegroei het frame wat meer in balans gaat brengen. De proporties van de vis zijn dus goed, maar ook ik zie liever een iets langgerekter lichaam dat wat meer lengte en kracht toont, wat onder andere in een sterk aanwezige ‘backbone’/taiko en een langgerekter lichaam zichtbaar is. De backbone of taiko is de ruggegraat vanaf de kop tot aan het begin van de rugvin en is een graadmeter voor groeipotentie. Bij deze vis is dit minder zichtbaar, maar dat heeft ook te maken met het feit dat deze vis waarschijnlijk sansai en rond de 65 cm is, zodat de prominente aanwezigheid van de backbone ook verminderd. Qua groeipotentie schat ik deze Sanke tot maximaal 85 cm te groeien.

Voor wat betreft de huidkwaliteit heb ik even wat details aangegeven:

Torazo Sanke Bram edit

Torazo Sanke in detail besproken

Ik vind de algehele huidkwaliteit heel erg goed. Het beni (rood) ligt er mooi ‘vol’ op en komt nog redelijk zacht over qua kleur. Ondanks dat ik geen detailfoto’s heb van deze vis, lijkt het alsof de rode kleur erg dik in de huid verankert ligt. Dan het Sumi (zwart), wat op dit moment voornamelijk als Kasane Zumi (Sumi op het rood) sterk zichtbaar is. Sumi komt over het algemeen makkelijker door op het rood, maar is om die reden vaak ook onstabieler (dit zie je vooral bij jonge Sanke, waar het Kasane Zumi soms volledig kan verdwijnen). De afscheidingen van de patronen ziet er ook al erg sterk uit. Het Kiwa (achterkant van het patroon) volgt de schubben en dit noemt met Maruzome Kiwa. Het Sashi daarentegen heeft nog even de tijd nodig om door te komen, dit heeft echter net als bij het Sumi (daarover later meer), tijd nodig.

Sumi komt over het algemeen makkelijker door op het rood, maar is om die reden vaak ook onstabieler (dit zie je vooral bij jonge Sanke, waar het Kasane Zumi soms volledig kan verdwijnen)”

Bij oudere vissen, meestal ouder dan nisai, zal Kasane Zumi stabiel zijn. Sumi, wat ik als Tsubo Zumi (ideaal geplaatst Sumi) omschreven heb, komt meestal voor op de witte ondergronden, zoals hier op de schouder (ook wel Kata Zumi genoemd), het middendeel en achter bij het patroon. Je ziet dat dit Sumi meer moeite heeft om door te komen. Dit heeft meestal te maken met het feit dat het Sumi vanuit de diepste huidlaag van de vis moet komen en dat de glans van de vis zeer sterk is (en daarmee eigenlijk een soort van blokkade vormt voor het Sumi om door te komen). Het Tsubo Zumi wat al is doorgekomen, ziet er zeer glanzend uit. Het Tejima (de zwarte streepjes) op de borstvinnen is ook nog in ontwikkeling, wat aantoont dat het zwart nog volop in ontwikkeling is. Tejima wat losstaat van de kern van de vinstraal, toont vaak ook hoogwaardig Sumi aan.

Het patroon is in mijn ogen goed verdeeld over de vis, met een Odome (ruimte tussen laatste patroon en de staartaanzet) wat een extra krachtige indruk geeft aan de Koi. Naarmate de Koi gaat groeien en dus breder wordt, zal er aan de zijkanten ook meer wit zichtbaar worden en daarmee het patroon nog meer in balans brengen (nu lijkt ze nogal erg zwaar in het rood).

Concluderend kan ik zeggen dat dit een zeer goede Sanke is welke eigenlijk op alle gebieden sterk is. Ik ben zeer benieuwd hoe deze vis er over een paar jaar uit ziet. Ikzelf heb er alle vertrouwen in dat dit een hoogwaardige Sanke is en zal worden!

 

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

1 reactie

 1. Bram,
  Ik wil even reageren op wat jij zegt over deze Sanke.
  Tja het oog van de meester is vernietigend ten opzichte van mijn reactie.

  Maar uiterst leerzaam dat dan weer wel.

  Ik zou bijvoorbeeld NOOIT kunnen zeggen waar deze Sanke vandaan komt. Of hoe oud zij is. Beiden vonden wij het een mooie vis alleen gebaseerd op andere uitgangpunten.

  Dat bedoel ik met het ook van de Meester, jij dus.
  Wat ik vooral uit jouw verslag op maak is dat ik weer anders moet kijken naar een Koi en dat ik per soort altijd anders moet kijken.

  Misschien, heel misschien zal ik ooit zoveel kennis van de Koi opdoen in mijn hele lichaam als jij nu in de pink hebt.

  Bram wederom bedankt voor de les!

  Groet,
  Engel

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App