SCBthumbHet besef van het nut van energiebesparing begint ook bij de handelaren in vijverbenodigdheden door te dringen. Waar airlift eerst nog een systeem was waar vooral hobbyisten zich mee bezig hielden, begint men ook in de professionele vijverbouw met kant- en klare airliftfilters te werken. Een ontwikkeling die we graag eens onder de loep nemen.

Een sierviskweker / -handelaar die zich ook bezig houdt met vijverbouw en de ontwikkeling van filtersystemen, is Spierings Vis  in Oss. Waar zij eerder het Spierings statisch Bed (SSB) ontwikkelden is er nu ook het Spierings Combi Bed (SCB). In Nederland draaien 180 vijvers met het SSB filter, een statisch bed van Bactogrip (vergelijkbaar met Kaldness) dat al een combinatie is van mechanische en biologische zuivering. Het SCB gaat een stapje verder.

SCB in werking

Dit filter combineert de werking van het statisch bed filter en een bewegend bed filter met een dompel UV-c lamp. De mechanische zuivering van het statisch bed (tot 5 micron) en de biologische werking (aanhechtingsoppervlak van bijna 1000m2 per m3) van zowel het statische als het bewegende bed zorgen voor een zeer compleet systeem.

Koos Spierings over het gebruikte filtermateriaal:

We gebruiken Bactogrip al jaren in onze SSB filters. Vijvers die op deze filters draaien hebben verder geen biologische filters nodig. Het gebruik van Bactogrip in het SCB spreekt daarom voor zich.

Het hele filtersysteem wordt aangedreven door gebruik van één luchtpomp. Een geknepen kogelkraan zorgt voor juist voldoende lucht om het bewegend bed in beweging te houden terwijl de geopende kogelkraan de luchtstroom voor de arilift verzorgt. Sluiten van deze kogelkranen en openen van de derde kraan zorgt ervoor dat het statisch bed materiaal effectief gespoeld wordt.

In het filmpje is te zien hoe de waterstroom zich door het filter beweegt en ook hoe de simpele bediening van de kogelkranen het spoelen van het statisch bed in werking zet. De bereikte doorvoer snelheid ligt ongeveer op 12 kuub per uur bij een vermogen van 47W. Let wel, dit is het dubbele vermogen dat eerder beschreven airlifts verbruiken voor dezelfde stroming. Dit verschil wordt veroorzaakt door het gebruik van een korte stijgbuis en de verdeling van lucht over airlift en bewegend bed. Het is in ieder geval nog steeds significant lager dan het vermogen dat een “normale” pomp nodig heeft voor een dergelijke stroming.

Koos over het gebruik van airlift:

Ook wij als leverancier zagen de behoefte naar energiezuinige materialen. Voor waterverplaatsing kom je dan snel bij airlift. Het integreren in een filtersysteem bleek een mooie uitdaging.

Momenteel zijn er twee versies van dit filter. Het SCB15 filter is geschikt voor Koi-vijvers tot 15 kuub inhoud, het SCB25 kan Koi-vijvers aan tot 25 kuub. Het SCB15 filter bevat 100 liter statisch bed vulling en 50 liter bewegend bed. Met een 40W UV-c lamp en een 47W luchtpomp zit het stroomverbruik op 87W. Het SCB25 filter bevat 2x zoveel filtermateriaal als zijn kleinere broertje. Dit filter heeft een 75W UV-c lamp en draait op een 67W luchtpomp. Met een zwaardere luchtpomp zijn ook grotere vijvers te filteren. Onderstaande Koi-vijver heeft zelfs een inhoud van 27 kuub en zowel de twee bodemdrains als de skimmer zijn aangesloten op het SCB25 filter.

27 kuub vijver

Ik ben benieuwd hoe de filtratie-markt zich zal gaan ontwikkelen. Welke leveranciers gaan ook met airlift werken en in wat voor systeem zal het dan verwerkt worden? Voor de hobbyist én voor het milieu lijkt het mij in ieder geval een mooie ontwikkeling. Wat denk jij? En mocht je nog meer vernuftige airlift-modellen hebben ontdekt, laat het ons gerust weten.

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Comments are closed.