trom

Trommelfilter in werking

Als je op een beurs of iets dergelijks rondloopt, zie je tientallen varianten van filtersystemen. Zeven, trommelfilters, trickelfilters, meerkamerfilters, bakki showers, bewegend bed filters, beadfilters, noem het maar op. En ze hebben allemaal hetzelfde doel: je water filteren. Maar wat is filteren eigenlijk? Waarom filteren we? En wat voor filter heb ik dan wel niet nodig? Het is eigenlijk heel simpel, maar toch zo onbekend…

Een vijver van bijvoorbeeld 20 kuub, wat voor filter moet daar nu op en hoeveel Koi kan je dan houden? Stel deze vraag aan tien random personen en je krijgt tien verschillende antwoorden. In deze serie wil ik jullie duidelijk maken dat hoe wij trachten om onze vijvers van ‘goed’ water te voorzien en te behouden, wel degelijk volgens bepaalde richtlijnen gedaan kan worden!

Want filteren, waarom doen we dat nou? Een veel uitgesproken zin is: “we doen dit om ons water van goede kwaliteit te houden”. Maar wat is dat nu, goede kwaliteit water? Is kraanwater de norm voor water van goede kwaliteit? Als dit zo is, hoe houden wij ons vijverwater met daarin een hoge bezetting Koi die dagelijks volop eiwitrijk voer wordt verstrekt, op goed niveau?

Tsja, een filter dus! En dit bestaat natuurlijk uit een mechanisch (voorfiltratie) en een biologisch gedeelte. Voorfiltratie in de vorm van bijvoorbeeld borstels, een zeef, of wat nu in de koihobby zijn introductie doet: de trommelfilter; het is nodig om het grove vuil (zoals bladeren, onopgegeten voer, mest ed.) uit de vijver te halen. Wanneer dit niet gebeurt, zal het vuil zich op de bodem ‘afbreken’ of ‘wegrotten’ en zodoende de zuurstofbehoefte van het water verhogen. Ook moet de voorfilter ervoor zorgen dat de ‘bioloog’ schoon blijft, zodat de nitrificerende bacteriën, de bacteriën die de opgeloste anorganische stikstof (wat o.a. als ammonium (NH4) of ammoniak (NH3) in het water komt  door de verwerking van eiwitrijk voer door de vis) ‘om kunnen zetten’ tot uiteindelijk het onschuldige nitraat (NO3).

Belangrijk is dus dat het biologische gedeelte van het filter vrij blijft van grove vuildeeltjes, omdat er anders een soort van concurrentiestrijd zal ontstaan tussen de heterotrofe (bacteriën die in dit geval organisch materiaal zoals onopgegeten voer en stront afbreken) en de autotrofe nitrificeerders, waardoor uiteindelijk minder ‘ruimte’ beschikbaar is voor de nitrificeerders, die broodnodig zijn om (het bij hoge concentraties giftige) ammoniak (NH3), ammonium (NH4) en nitriet (NO2) te oxideren tot het veel minder schadelijke nitraat (NO3). Het ‘werk’ wat deze nitrificeerders uitvoeren, valt onder de stikstofkringloop of -cyclus:

2012-06_KQ_Posters_Stikstofcyclus

Goed, nu we weten hoe de ‘afvalstroom’ ongeveer werkt in onze koivijver, zal ik het plaatje compleet maken in een volgend blog en jullie wat meer gaan toelichten hoe te anticiperen om de vijver zorgeloos te laten draaien!

Over Bram Rohaan

Bram's passie voor de Nishikigoi leidde hem naar de bron en sindsdien heeft hij meer dan een jaar lang alle ins & outs van het Koi kweken ervaren bij de meesters Marudo en Dainichi. Daarnaast werd Aquacultuur in Wageningen gestudeerd en op dit moment is hij werkzaam als assistent manager bij 's werelds eerste land-based zalmkwekerij Langsand Laks te Denemarken.

Bezoek mijn website

2 reacties

 1. Luck Landkroon on

  Ik ben toch wel erg gelukkig met de koiquiestion, wand door de mensen alhier, en vooral Tiebo Jacobs ben ik er achter gekomen dat je niet iedereen zomaar moet geloven, en zeker het medeleven als je vissen verliest geeft echt wel het gevoel dat je er niet alleen mee zit, en dan nu de uitleg van het filter, ik zit hier al enige tijd mee in mijn maag wand ik heb een Eheim van 2400 liter per uur op een 1000 liter vijvertje en wil graag naar een betere filter, en inderdaad je word overspoeld met allerlij systemen en zie ik door het bos de bomen niet meer.
  ik kijk dan ook uit naar het vervolg van dit blog.
  Luck

 2. Henry Spanjaard on

  Hoi Bram en Tiebo,

  Hartelijk bedankt, ik denk dat jullie hiermee het misschien allemaal een beetje makelijker maken.
  Zeker voor de beginner maar ook voor de gevorderde valt er wat te leren, maar je moet het wel willen.
  Ik schaam me er niet voor, dat zelfs ik er nog van kan leren.
  Ik hoop dus snel op meer info.
  Nogmaals bedankt en tot over 3 weken in Arcen.

  Groetjes Henry Spanjaard