Ueno Showa TielDe aanschaf van een goede Showa is een vak op zich. Het in Japan bij de kweker inschatten van wat het patroon zal gaan doen in het Nederlandse water, vergt de nodige kennis van de bloedlijnen van de kweker. Een dealer die een vaste klant bij een kweker is, kent op den duur de kenmerken van de goede exemplaren. Joachim Luisman van Koicenter Tiel  komt voor zijn Showa graag bij kweker Ueno. Zie hier het verhaal over de ontwikkeling van één van deze Showa.

In het najaar zal Joachim tijdens zijn Japanreis ook Ueno, een kweker uit het zuiden van Japan, weer aan doen in zijn zoektocht. Het afgelopen jaar leverde dat een aanschaf van 250 Showa op. Joachim motiveert zijn keuze:

Deze kweker is een echte Showa kweker met een eigen herkenbare Showalijn. Altijd vol van kleur, een goede huidkwaliteit  en een super sumi. Ik selecteer deze Showa’s daar altijd met veel onderliggende sumi, want ik weet wat het harde water hier bij ons met de sumi van de koi doet.

Eén van de 250 Showa van afgelopen jaar trok de aandacht van Joachim. Dit lelijke eendje kon wel eens uit gaan groeien tot een mooie zwaan. Zie hier de foto van de Showa toen deze in november 2011 apart gezet werd:

 Ueno Showa November 2011

Een vis met een mooie bouw en een goede huidkwaliteit en zeer helder shiroji en krachtig beni maar veel hobbyisten zouden deze Showa toch niet aanschaffen. Het sumi oogt zeer rommelig en er is totaal geen sprake van motoguru. En toch was het juist deze showa die de aandacht trok en na vijf maanden Nederland bewijst onderstaande foto het gelijk van de dealer. De Showa van Ueno werd Bueno, hetgeen zoveel betekent als ‘goed’!

Ueno Showa April 2012

Joachim over dit resultaat:

Wat eens een onaantrekkelijke Showa was, die maar weinig mensen zouden kopen, begint nu in eens een hele mooie vis te ontstaan. Dit geeft heel mooi aan hoe de ontwikkeling van de Ueno Showa gaat en wat voor een potentie in deze Koi schuil gaat.

Ik kan hem geen ongelijk geven. Gelukkig is het benipatroon nog herkenbaar anders zou je geneigd zijn te zeggen dat het een andere vis is. Het sumi is prachtig in ontwikkeling, het motoguru is mooi symmetrisch en aan bouw en huidkwaliteit heeft de Showa ook niet ingeboet. Dat belooft nog wat voor de toekomst van deze Ueno-Showa!

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

2 reacties

  1. Jeroen Van Gaalen on

    Ik ben benieuwd hoeveel lelijke eendjes er komend najaar aangekocht zullen worden…?