GC B thumbWaar de diverse Koi-kwekers enkele jaren geleden bedachten Magoi-bloed in hun bloedlijnen te brengen om op die manier meer lengte te creëeren, doemde bij mij  een scenario op dat toch wel héle grote gevolgen voor de Koihobby kan hebben. Ik stel jullie voor: De Siamese Karper of ook wel ook wel Reuzenkarper genoemd.

Ik was in alle rust en ontspannenheid een documentaire aan het bekijken van National Geographic Wild. En zelfs op vakantie kom ik dan uit bij, juist ja, vissen. Waar ik mij enige tijd geleden, toen Bram me vroeg een stukje te schrijven over de Grand Champion B van de Rinyukai Indonesia Super Koi Show, nog verwonderde over hoe imposant zo een Koi wel niet is. Immers, een Koi met een lengte van 115cm met zo een bouw en huidkwaliteit spreekt bij de meesten van ons toch tot de verbeelding. De Siamese karper echter, maakte van die verbeelding een kleinigheidje…

Siamese Karper

De Siamese karper is een karperachtige die nauwer verwant is aan de Graskarper en de Zilverkarper dan aan de ‘gewone’ karper zelf. Het is de grootste karperachtige en kan maar liefs 2 meter lang worden met een gewicht van 100 kg. Hij komt voor in de grote rivieren van zuidoost Azië met name in Thailand, Laos, Cambodja en Vietnam.

 ‘Wat voor een vijver en filtersysteem zou je dan moeten bouwen?’

 

Bij het zien van een documentaire over deze machtige karperachtige moest ik toch even denken aan mijn eigen vijvertje en de vissen die daarin zwemmen. Stel nu eens dat er een kweker bedenkt om de genen van deze karperachtige experimenteel in een van zijn bloedlijnen te brengen. Zou dat mogelijk zijn en zo ja, wat voor een vijver, filtersysteem, voerinstallatie etc. zou je dan moeten bouwen? De gewone hobbyist moet er niet aan denken maar op de een of andere manier zou ik er niet van staan te kijken als een dergelijk experiment in de toekomst gaat plaatsvinden. In Azië gelden nou eenmaal andere standaarden voor de welgestelde Koi-houders. Misschien heeft iemand reeds zo een hybride Koi getracht te kweken of zou het simpelweg onmogelijk zijn. Een intrigerende kwestie. Wat denk jij?

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

1 reactie

  1. Het topic wordt inmiddels op diverse internationale fora behoorlijk aan de kaak gesteld. Ik ben benieuwd of dit ergens in de nabije toekomst nog een staartje zal krijgen…