azalea_bonsaiEen Loofboom wil aan de buitenkant zijn bladeren laten groeien en aan de binnenkant zal hij dood aanzien, dus eigenlijk zie je een soort van maskerade aan de buitenkant om de (lelijke) binnenkant te maskeren. Eigenlijk precies zoals je het soms ook (niet) ziet bij mensen…

De wijsheid die ik vandaag met jullie mag delen gaat over Loofbomen en hun verzorging. Ik heb deze wijsheid van Bonsai Studio Deshima, waarvan Teunis Jan Klein de eigenaar is. Hij is in Nederland een autoriteit op het gebied van Bonsaibomen en gaf een lezing op onze Bonsaiclub in Haarlem. Teunis heeft de prettige eigenschap om in zijn schoenen te blijven tijdens een gesprek of tijdens de lezing; zo houd hij de lezing dan ook laagdrempelig.

Teunis Jan Klein

Teunis Jan Klein bij zijn trots en terecht want zulke mooie Bonsai zie je niet vaak!

Waar een loofboom alleen mooi van de buitenkant neigt te zijn, doet een Bonsai eigenlijk precies het tegenovergestelde, althans een goed ontwikkelde Bonsai zal dat behoren te doen. Dit doet de Bonsai niet uit zichzelf, een boom uit de natuur gezet in een Bonsaipot of schaal wil nog niet meteen een Bonsai zijn. Nee sterker dit moet hij nog leren. En dat is iets wat de Bonsailiefhebber moet doen. Dit is een langdurig proces en soms duurt het terugzetten van een boom naar een Bonsai enkele jaren.

Teunis liet de avond bepalen door de leden zodat hij de bomen kon bespreken van de aanwezigen. Dat werd zeer gewaardeerd want zo kun je eens horen wat je goed of fout doet. De eerste was een Azalea. Hier moet ik meteen bij vermelden dat dit geen Azalea meer genoemd mag worden, omdat het tegenwoordig een Rododendron genoemd wordt. Dus zal het voortaan altijd wel een Azalea in de volksmond blijven, doch het is maar dat u het weet.

 

‘Een boom uit de natuur gezet in een Bonsaipot of schaal wil nog niet meteen een Bonsai zijn’

 

Weer even terug naar de Azal, uh, Rododendron. In ons geliefde Japan komen zij zeer veel voor omdat zij vanwege de gunstige grond gemakkelijk kunnen groeien. Als bonsai is deze zeer goed geschikt om te kruizen (enten) met andere soorten Rododendrons om meteen een geheel ander soort bloemen te krijgen!

azalea_bonsai

Hier ziet u een in volle bloei staande Rhodondendron. De serene rust straalt er van af.

Van origine is de Rododendron een bergplant en wordt deze in de winter beschermt door een flinke laag sneeuw waardoor hij niet doodvriest! Het is ook een echte schaduwplant en zo  na het eind van augustus komt de aanzet van de bloemen. Na de bloei kun je hem snoeien, dat ook wel terugzetten wordt genoemd. Vlak voor augustus kun je hem ook snoeien. Dus heb je een keuze, het is maar wat jouw voorkeur heeft.

Zo zie je maar dat het creëren van een Bonsai een niet makkelijk proces is en er voldoende paralellen tussen Bonsai en Koi bestaan. Hoezo zul je jezelf misschien afvragen. Wel, het groot brengen van een Nishikigoi is niet zomaar even iets dat gebeurd is; een boom omzetten naar een prachtige Bonsai is ook beslist geen sinecure! In en volgende blog ga ik graag wat meer in op de overeenkomsten tussen deze beide Japanse disciplines.

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Comments are closed.