Graag wil ik jullie deel laten nemen in enkele van onze selecties op de Yoshikigoi farm. Inmiddels zijn de eerste jonge visjes 5 a 6 weken oud en dus tijd voor de eerste selectie. Waar wij nu vooral op letten is de body, glans en de huidkwaliteit van de jonge visjes.

De eerste selectie van 2012 zijn de Goshiki die nu overigens ook tussen de 4 en 6 cm grote liggen. Dat betekent dus een gemiddelde groei van rond de 1 cm per week. We hebben het afgelopen voorjaar helaas in Polen slecht weer en vele temperatuur wisselingen gehad waardoor het jongbroed duidelijk minder snel groeit als bijvoorbeeld het afgelopen jaar. Nu de laatste weken is de groei zeer explosief te noemen en dat hebben we te danken aan de zeer hoge temperaturen van de afgelopen anderhalve week. De laatste week was de temperatuur met regelmaat boven de 30 graden en het water neemt dan gestaag een temperatuur van 24 tot 26 graden aan. Optimaal voor de groei en ontwikkeling van Koi.

 

De body van een Goshiki is bijvoorbeeld veel krachtiger met 4 weken als de body van bijvoorbeeld een Sanke van dezelfde leeftijd’

 

Wat we in de afgelopen jaren wel geleerd hebben in de kweek is dat niet elke variëteit eenzelfde ontwikkeling ondergaat. De Goshiki hebben veel meer een ontwikkeling die vergelijkbaar is met de ontwikkeling van bijvoorbeeld Showa. Hiermee bedoel ik met name de body. De body van een Goshiki is bijvoorbeeld veel krachtiger met 4 weken als de body van bijvoorbeeld een Sanke van dezelfde leeftijd. Showa hebben dit kenmerk ook duidelijk in zich zitten. Hiermee moet dus ook rekening gehouden worden in de eerste selectie. Krachtige en volle lichamen die daarbij een goede glans moeten hebben.

Een prachtige goshiki gekweekt door Conias.

Ook het pigment moet diep liggen en niet teveel verschillende kleurtonen bevatten. Tekeningen moeten groot genoeg zijn om ook op grotere en latere leeftijd nog boeiend te zijn. Dat betekent dat slechts een heel klein gedeelte van de kweek de eerste selectie ronde overleeft. Kijk maar even naar de video en een en ander zal al snel duidelijk worden. We zullen bij de volgende selectie over een kleine 4 weken weer een video maken en de ontwikkeling na selectie in beeld brengen.

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

1 reactie

  1. Engel Kromhout van der Meer on

    Erg interessant om te zien, hoop voor jou dat het goed gaat met de kweeek.

    Groet en succes,
    Engel