Joop 'Ginrin' van Tol

Uit het dagboek van een startende hobbyist; 3 april. De nieuwe vijver draait eindelijk na veel noeste arbeid. Ik gooi een bus bacteriën in poedervorm in mijn vijver (€ 22,95) om de filter op te starten. Via marktplaats scoor ik op verschillende adressen voor een leuk prijsje 10 koikarpers.

24 april. Mijn waterwaardes laten meten bij het tuincentrum. Er wordt ammoniak gemeten, dus nog een bus poederbacteriën (€ 22,95) gekocht. Ook vond men mijn KH van vijf wat laag, dus een bus KH+ aangeschaft (€ 19,95). Tevens een doosje van die handige “all-in-one” waterteststrippen (21,95) meegenomen. Kan ik voortaan zelf meten.

20 mei. Gek word ik van die algen, terwijl mijn waterwaardes nu goed zijn. Ik snap er niets van. Gelukkig heeft een dealer hier in de buurt daar een poedertje met geheime ingrediënten voor (€ 35,00). Als ik weer wat gespaard heb, dan ga ik zo’n apparaat kopen dat koper-ionen aan het water afgeeft.

31 mei. Geen algje meer te bekennen, maar nu meet ik weer ammoniak en zijn mijn vissen aan het schuren. Bij het tuincentrum koop ik een zak zeoliet (€ 24,95), een bus poederbacteriën (€ 22,95) en een goed medicijn, dat tegen alle ziektes helpt (€ 28,50). De zeoliet plaats ik in de laatste filterkamer, en ik gooi de bacteriën en het medicijn in het water. Het water krijgt een mooie fluorescerende groene kleur.

 

‘Ik doseer voor de zekerheid maar dubbel’

 

10 juni. Gelukkig, de vissen schuren niet meer. Echt zwemmen doen ze trouwens ook niet meer. Zeker te warm voor ze. Ik jaag ze een paar keer op met een net om ze wat te activeren. Om de kleur uit het water te halen koop ik een grote zak actieve kool (€ 42,50) en plaats die ook in de laatste filterkamer.

5 augustus. Verdorie, nu schuren die vissen wéér. Maar niet getreurd, de medicatie hielp vorige keer goed dus ik haal nog een fles (€ 28,50). Ik doseer voor de zekerheid maar dubbel. Daarnaast voeg ik flink wat zout toe aan de vijver, om de slijmhuid te stimuleren, dat las ik op internet.

6 augustus. Twee dode vissen. Water gemeten. Een gigantische ammoniakpiek! Flink water ververst en een Ammoniakbindend middel gehaald (€ 16,95). Nu las ik dat ammoniak minder giftig is bij een lage pH, dus tevens een fles pH– gekocht (€ 21,95).

28 augustus. Vijf dode vissen sinds 6 augustus. Ik ververs toch veel water, de kraan staat iedere week zeker een kwartier open en ik voeg na iedere verversing 25 kilo zout toe. Wel merk ik dat ik KH+ en pH– kan blijven kopen (€ 19,95 + € 21,95) want die KH blijft hardnekkig zakken als ik pH– in het water gooi en de pH stijgt als ik KH+ in het water doe. De vissen schuren niet meer, maar hangen voor de uitstroming van de filter. Ze hebben een soort grijzige waas over het lichaam. Een anti schimmelmiddel (€ 17,95) zal uitkomst moeten bieden.

02 september. De laatste drie vissen zijn gestorven. Honderden euro’s aan middeltjes en niets helpt. Stomme hobby!

03 september. De vijver dichtgegooid en begonnen met de bouw van een volière.

Joop “GinRin” van Tol

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

6 reacties

 1. De column van Joop loopt wel in zeven sloten tegelijk, maar eerlijk… Er zal voor iedereen die terug gaat naar toen hij of zij de hobby voor het eerst een kans gaf herkenbaarheid in zitten.

  Mooie column

 2. Joop, het is een mooi stuk wat in elkaar overloopt.
  En wat het ergste is van dit stuk…het berust op waarheid.
  Dit zal zeker niet het eerste geval zijn waar dit gebeurd.
  Koi houden is een vak apart.
  Daar moet je zeker niet mee spotten.

 3. patrick makkes on

  helemaal mee eens henk eindelijk is er iemand die dit in zijn column schrijft top joop