RyukinNormaal gesproken worden de vissen langzaam gewend aan koud water, maar omdat het nu winter is in China en het de laatste weken gevroren heeft, zijn de vissen al gekoeld. Dit is van groot belang, de eerste reden hiervoor is dat de vissen minder actief worden door het koude water en daardoor veel minder zuurstof nodig hebben.

En ten tweede kan koud water meer zuurstof opnemen dan warm water. Dit heeft een groot voordeel omdat de vissen het dan makkelijker overleven met de zuurstof die in de transportzakken zit. In de transportzakken zit net genoeg water dat al de vissen onder water zitten en de overige ruimte van de zak wordt gevuld met pure zuurstof. Al met al zullen de vissen voor de reis van kweker naar de Russische handelaar meer dan een hele dag in de zakken zitten. Om het de vissen nog gemakkelijker te laten overleven worden de vissen enkele dagen vóór de dag van verzending niet meer gevoerd. Dit is om te voorkomen dat de vissen tijdens het transport hun behoefte doen in de zakken en hiermee het water vervuilen. Bij een flinke vervuiling van het water kan het water te zuurstofarm raken. Ook bestaat het risico op ammoniakvergiftiging. Al deze voorzorgsmaatregelen maken dat de vissen tijdens het transport zo min mogelijk stress ondervinden en dat er geen vissen overlijden. De overlevingsratio is dan ook zo goed als 100%!

Mandjes met verkochte vissen

Mandjes met verkochte vissen

Vroeg in de ochtend sprong de wekker aan want de dag stond weer helemaal vol gepland met leuke dingen. Om de dag te beginnen gingen we eerst weer naar de kweker toe waar hij zijn quarantaine tanks had staan. Deze quarantaine bakken waren betegelde langwerpige baden. Er waren vijf van deze baden welke afmetingen hadden van ongeveer een halve meter breed, ook een halve meter diep en plusminus vijf meter lang. Deze baden werden gebruikt voor de vissen die verkocht waren en op transport moesten. Op het moment dat ik er was zaten twee van deze baden vol met vissen die bestemd waren voor een handelaar in Rusland. In het water van deze twee baden dreven 25 blauwe plastic mandjes. In ieder van deze mandjes zwom een bepaalde kweekvariant die door de Rus waren besteld. Blijkbaar wilde de koper vooral kleine en dus goedkope vissen, want op enkele mandjes na zwommen er alleen maar kleine Fantails, Bubble-eye, Oranda, Telescope en Ranchu. Wel zat in een van de mandjes een grote rode Ryukin van redelijke kwaliteit.

Quarantaine tanks

Quarantaine tanks

Ryukin

Ryukin

Na een goed gesprek hebben we afscheid genomen van de kweker om daarna Shanghai in te gaan om de toerist uit te hangen. Hierover in een later blog meer.

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Comments are closed.