De Kohaku heeft een sterke bouw, het hoofd is groot genoeg. Met 37cm is het geen jumbo tosai voor Momotaro begrippen, maar dat zegt niet alles. De Koi heeft de juiste proporties. Een sterk staartstuk is even belangrijk als het hoofd dat erg mooi breed is met de ogen heel mooi gepositioneerd. Dit geeft een grote meheba (afstand tussen de ogen), dat als indicator voor groeipotentieel wordt gebruikt. 

 
 
 
 
In de serie in de bowl, bespreken we aan de hand van een foto en/ of video een Koi. Alhoewel we van mening zijn dat je een Koi pas echt kunt beoordelen in levende lijve, is het juist deze wijze waarop wij de meeste Koi op waarde schatten. Het is erg leerzaam en leuk om te kijken hoe de vis zich daadwerkelijk ontwikkelt in de toekomst. Deze keer een Momotaro Kohaku, tosai en 37 cm in lengte.

De vinnen zijn ook in proporties en mooi afgerond en doorzichtig. Omdat de foto iets van voren is genomen is de staartvin lastig te beoordelen. Het belangrijkste is de kwaliteit van het visje. Het is moeilijk te zeggen vanaf een foto, maar de huid lijkt alhoewel zacht, niet erg veel teri (glans) te hebben. Bij een hele goede tosai zou dit er vanaf moeten spatten, maar het blijft een enkele foto natuurlijk. De kleuren zijn nog erg zacht, het wit is room en het rood is mooi gedekt en heeft voor en achter dezelfde diepte.

Het patroon is alhoewel erg aansprekend, niet eentje die ik zelf zou uitkiezen. Technisch gezien beschikt ze over een redelijk goed hoofdpatroon en ook het laatste rode patroon eindigt mooi voor de staartwortel zoals dat graag wordt gezien. Hierdoor lijkt de ozutsu (staartstuk) een stukje breder en daarmee krachtiger. Maar de technische tekening zit bij deze sandan ook wel snor.

 

“Een Koi groeit van onderuit, de patronen worden dus min of meer omhoog geduwd naar de backbone”

 

Waarom dit voor mij een mindere Kohaku is, is het formaat van het patroon. Deze is namelijk te klein om nog even sierlijk te staan op de Koi wanneer deze richting de 70cm gaat. Een Koi groeit van onderuit, de patronen worden dus min of meer omhoog geduwd naar de backbone (ruglijn). De vis gaat de breedte in en vanaf boven gezien wordt het patroon dus kleiner. Voor een show is dit minder ideaal, maar ik heb best goede Kohaku gezien met weinig rood hoor, het is dan wel zaak dat het shiroji van superkwaliteit is. Liever heb ik dus grotere patronen bij tosai die reiken tot de lateraallijn en pas later de schoonheid van de vis tonen, maar misschien gaat ze verrassen.

De vis is eigendom van Jose Bonet, fervent hobbyist die ook veel van deze vis hoopt te zullen leren. Met zijn goedvinden zullen we in de toekomst de vorderingen van deze Kohaku nogmaals bekijken in de bowl. Wat denk jij van het patroon op deze Kohaku?

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

1 reactie

  1. de kop had breder mogen zijn net als de schouder partij trouwens
    sashi 1 e stap te weinig vrij hard beni teri moet van mij aanwezig zijn zeker op de schouder partij maar het liefst overal
    in ieder geval een goede vis maar geen tategoi klasse