2 Op de BKS Koi Show te Bokrijk en België waren wij voor de eerste keer aanwezig met een stand, zoals u eerder kon lezen. Tijdens deze show heeft Bram Rohaan een workshop gegeven: “hoe beoordeel ik de potentie van een jonge Koi?” Dat het kiezen van een Koi vaak alleen maar op patroon en kleur geschiedt, is algemeen bekent. Immers, mensen zijn op kleur gefixeerd. Dat er meer bij komt kijken, dat weten velen, echter wat er precies bij komt kijken dat weten weinigen. Althans zo bleek tijdens de workshop van Bram.

Bram wist binnen enkele minuten een grote groep mensen om het vat bijeen te krijgen welke aandachtig luisterden naar de adviezen van Bram (Bram heeft voor langere perioden stage gelopen bij diverse kwekers in Japan). In dit vat zaten vijf tosai Kohaku welke beschikbaar waren gesteld door de firma Sakai Koi. Het was een waar genoegen hoe Bram de aanwezigen wist te boeien. Hij vroeg gewoon aan de mensen, waarop beoordeel je een tosai Koi met potentie tot een jumbo Koi.

1

Bram deelt zijn kennis met het publiek

De antwoorden waren divers, zoals: “de vinnen moeten wijd staan”, “de Koi moet fors van lichaamsbouw zijn” en “deze moet een bult op de kop vormen”. Niets van dit alles bleek een goed uitgangspunt te zijn. Wat dan wel zou je zeggen. Wel, het schijnt allemaal best simpel te zijn. De vis moet juist langgerekt zijn met een hoge staartaanzet en de huid, ja die moet van goede kwaliteit zijn. Dit soort tips kwamen naar voren en nog veel meer.

Ook liet Bram de mensen zelf een potentiële Koi uitzoeken om zo weer tot lering te kunnen brengen of de keuze juist was. De aanwezigen genoten zichtbaar tijdens deze workshop, want doordat het interactief was werden de ‘foute’ antwoorden weerlegd en zodoende kon men veel leren van ‘onze’ Bram. Luid applaus was zijn hulde van het inmiddels grote publiek, en zeer terecht want Bram is een echte Koiman!

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

2 reacties

  1. Hoi Engel,

    Leuk geschreven blog! Bedankt voor de complimenten en hoop stiekem ook dat je er wat van hebt opgestoken!

    Groetjes,

    Bram

  2. Engel Kromhout van der Meer on

    Ik heb de naam eigenwijs te zijn (wie niet die Koi houd) maar laat mij graag onderwijzen door de meester!