Sieboldhuis Japanmuseum In Leiden aan het Rapenburg is op nummer 19 het Sieboldhuis gevestigd. Het Sieboldhuis is vernoemd naar Philipp Franz von Siebold (1796-1866). Deze in Duitsland geboren arts vestigde zich op dit adres nadat hij een aantal jaren in Japan werkzaam was geweest namens het Nederlands Oost-Indische leger. Dit voorjaar presenteert het Sieboldhuis de familietentoonstelling “Vissen van Haai tot Koi”.

Tijdens zijn Japanverblijf verzamelde Siebold zeer veel informatie over de Japanse flora en fauna. Op basis van zijn verzamelde informatie is in de periode tussen 1833 en 1850 het werk “Fauna Japonica” verschenen. Het Sieboldhuis doet nu dienst als Japanmuseum waarin Siebold al in 1837 zijn collectie tentoonstelde.

Japanse tekening van een Haai

De bezoeker van ‘Vissen’ wordt bewust gemaakt van de grote variëteit aan soorten die er alleen al in de wateren rond Japan leven. De tentoonstelling bevat zowel aquarellen als opgezette vissen die Siebold naar Nederland verscheepte. In de periode van Siebold diende de wilde karper nog slechts als consumptie-vis en was er van het kweken van sier-Koi nog zeker geen sprake. Toch is de Koi vanwege de huidige populariteit van de soort wél in de naam van de tentoonstelling vernoemd. Om de museumbezoeker meer inzicht te geven over onze levende juwelen is de NVN gevraagd om op deze tentoonstelling een lezing te geven over de geschiedenis van Koi, wat er allemaal bij komt kijken om Koi te houden en hoe een show in  zijn werk gaat. Deze lezing zal worden gehouden op 17 juni om 14.00 uur.

Japanse tekening van de wilde karper

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

3 reacties

  1. Jeroen Van Gaalen on

    J@@p, misschien is een bezoekje aan deze lezing wel een mooi cadeautje voor vaderdag… 😉

  2. Lijkt me erg leuk om dit te bezoeken, ga helaas geen tijd hebben denk ik. Maar wel een hele goede zaak dat het woord ‘nishikigoi’ weer verder wordt gebracht dan de gebruikelijke kringen.