jumbo champion european shinkokai 2012Een te begeren titel is natuurlijk die van Jumbo Champion. Het fallus symbool van de wereld die Nishikigoi heet; ‘Ik heb de grootste’. Toen in Appeltern bekend werd gemaakt wie deze prijs toe werd gekend was het zo klaar als een klontje, of toch niet?

Dat de award ten dele viel aan Koi Centrum van Keulen bleek al snel toen de vlag in zijn showvat werd gehangen. Daarvoor was er enige twijfel want in het vat van ’t Vingeling zwom eveneens een grote lobbes. De enorme Chagoi van Van Keulen, die met bewuste slagen het water verplaatste mocht deze eer wel dragen van de critici. Als kort daarna echter Jeroen van Keulen, die zelf niet aanwezig kon zijn tijdens de bekendmaking, vraagt welke van zijn Koi, de Chagoi of de Sanke, de Jumbo achter zijn naam gevinkt heeft staan, wordt ik aan het wankelen gebracht…

Door de massieve verschijning van de puntgave Chagoi leek er geen twijfel over te bestaan, maar je zou bijna vergeten dat Van Keulen in hetzelfde vat een Sanke heeft zwemmen die wellicht niet de massa, maar wel de lengte heeft. Optisch daardoor misschien wat minder imposant, wanneer de Jumbo Champion simpelweg wordt gegeven aan de Koi met de meeste centimeters in lengte zou het toch zo maar kunnen.

jumbo champion european shinkokai 2012

Jumbo Champion European Shinkokai 2012

Uiteindelijk bleek het de Chagoi te zijn die goed was voor de ‘Fallus’ award in Appeltern en met 4cm lengteverschil ten opzichte van de 98cm(!) grote Sanke een zeer verdienstelijke prestatie. Greep Jeroen vorige week nog net naast de Jumbo Champion met een Kigoi, nu won hij er bijna twee. De Shinkokai regels kennen maar een enkele Jumbo Champion. ZNA reglementen daarentegen bieden ruimte voor zowel een Jumbo Champion A als B, voor respectievelijk gosanke en non-gosanke Koi. De Chagoi van ’t Vingeling bleek slechts anderhalve centimeter korter. De jury, zo gaf de voorzitter Henny van Groessen van de vereniging Koi2000 aan, keek echter niet alleen naar de lengte, maar ook naar de kwaliteit. Binnen een bepaalde lengtemarge is het de kwaliteit die de doorslag geeft.

Volgend jaar de eerste gosanke van over een meter op een Nederlandse Koi Show?

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Comments are closed.