Chagoi bred by Hirasawa won Jumbo Champion at euregio koi Show 2012Het is een vrijdag in het prille juni wanneer de showvaten in Oldenzaal gevuld worden met meer dan alleen water. Verschillende handelaren en hobbyisten komen hun Koi inzetten en een kritisch benching team beoordeelt de ingebrachte Koi op varieteit, formaat en algehele gezondheid.

Op het eerste oog lijkt er geen vuiltje aan de lucht en gedwee worden de Koi langs het meetlint gelegd. Dit jaar zijn er meerdere Koi van formaat en er is er eentje die, zonder zich uit te rekken,tot een lengte van wel een centimeter of 86 reikt. Het is een mooie Kigoi van Jeroen van Keulen en in gedachten voelt de man uit Nijverdal een bokaal zijn kant uit geschoven worden, namelijk die van de de Jumbo Champion, de grootste Koi ingebracht op de show. Elders op het terrein echter, wordt een Koi vanwege een ‘rood schubje’, straattaal voor een nder te bepalen fout in het schubbendek, uitgesloten van deelname. Zo een fout is niet zelden het gevolg van transport of handeling, vaak miniem en tijdelijk van aard, maar wel voldoende voor het benching team om de vis uit te sluiten deelname.

 

‘Nu kan zij ook een opscheppen over haar prestaties.’

 

Voor de noordeling Bennie Wiegman geen probleem, die stapt evenzo gemakkelijk in de auto om de Koi weer een veilig onderkomen te bieden in een van de bassins van zijn zaak in Veendam. Er bleek als gevolg hiervan een stoel over in het showvat van de Groninger en zo tam als de Koi is, had Bennie er geen moeite mee zijn Huis-Koi te verpakken om zo niet met lege handen terug te keren op Park Stakenkamp. De Chagoi werd vervolgens ook onderworpen aan de benchers en deze kwamen uit op een conlcusie van 880 mm. Hallo Jumbo!

Chagoi Hirasawa 88cm

Hallo Jumbo

Met slechts enkele centimeters verschil is het dus niet de Kigoi die hiermee de Jumbo Champion wint, maar de  Chagoi van Kietakoi. De Koi vormt een vast decor in de zaak van Bennie Wiegman en de 90 centimeter is geen onhaalbare kaart of lint volgens de trotse eigenaar. De Chagoi is afkomstig van Hirasawa (Marusei Koi Farm) en is maar liefst 12 jaar oud inmiddels. In dat licht gun je zo een Koi, die zich dagelijks geflankeerd ziet van andere prijswinnaars, deze overwinning zonder meer. Nu kan zij ook een opscheppen over haar prestaties.

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Comments are closed.