Kika Karashi Na een aarzelend begin van een later toch strenge winter en het daarna al even kwakkelige voorjaar, is in de vorige weken de rest van dat voorjaar maar overgeslagen. De zomer leek volledig gestart en de watertemperatuur in de vijver steeg tot bijna 24 graden Celcius. Heerlijk en bijna net zo hoog als in de opkweekbak. In plaats van verwarmen moest ik de binnenbak nu min of meer gaan koelen… Tijd dus om de vissen over te plaatsen naar de vijver.

Ik moet overigens wel toegeven dat niet alleen Koi uit de originele bezetting tot nu toe in de bak hebben vertoefd. Eind april heb ik namelijk nog een Sanke aangeschaft van de kweker Matsue. Ook deze moest natuurlijk in de opgroeibak met als gevolg dat er ook een vis moest verkassen naar de vijver. Het werd simpelweg te druk bevolkt. De keuze daarbij was vrij makkelijk. De Takigawa Showa van de aankoopactie had bij de dealer al lang binnen gezeten en dat was bij aanschaf al te zien aan het beni (rood). In de periode van drie weken in de bak had ze wel 3 cm lengte gepakt, maar het beni kreeg niet de kans te herstellen.

Takigawa Showa

De tweede vis die terug mocht naar de vijver is de nisai Kohaku van Matsue. Deze was in de bak geplaatst om het diertje even een extra groeispurtje te gunnen. Daar de groei in 7 weken tijd 3cm bedroeg en de watertemperatuur in de vijver snel toenam, leek het me beter om de Kohaku nu meer ruimte te gunnen. De eerste aanzet voor goede groeicijfers in dit jaar is gegeven, een lange zomer moet zorgen voor een goed vervolg. In ieder geval blijft het een Kohaku waar ik zeer tevreden mee ben.

Nisai Kohaku

De Matsue Kohaku die dit jaar van de aankoopactie mee naar huis kwam is uiteindelijk vandaag met de Kika-Karashi en de Matsue Sanke de vijver in gegaan. Deze Kohaku blonk bij de verloting voor mij uit in huidkwaliteit en een van de doelen in dit project was het vasthouden van juist die huidkwaliteit. Natuurlijk moest ze ook groeien en over beide bereikte resultaten heb ik geen klagen. Na 7 weken in de bak een groei van 7cm met behoud van huidkwaliteit…

Huidkwaliteit

De Karashi van de Kika-actie heeft het ook prima gedaan in de bak. Ook deze heeft er 7 cm in lengte bij gekregen en heeft daarbij ook de body aardig meegepakt. ook bij de verloting van deze Koi heb ik gelet op de huidkwaliteit en ook deze heeft dat prima vast kunnen houden. Ik ben benieuwd of deze uit zal groeien tot een “jumbo” in mijn vijver.

Een jumbo in wording?

En dan de laatste bewoner van de bak. Hij is al een paar keer genoemd in het verhaal, de tosai Sanke van Matsue. Een visje dat mijn aandacht trok bij de aankoopactie in Ridderkerk maar dat ik pas 3 weken later alsnog ging kopen. in eerste instantie hield het hi-patroon me tegen maar bij een later bezoek zag ik iets anders in deze Sanke. Een hele mooie huidkwaliteit met helder shiroji en daaronder een flinke hoeveelheid onderhuids sumi waardoor het patroon een heel andere balans kan krijgen. Nn, bijna 4 weken later is deze driekleur 3cm gegroeid en is het sumi al flink aan het opkomen. Een vis waar ik nog veel van verwacht.

Matsue Sanke Tosai

Maar hoe moet ik nu de resultaten van het project tot nu toe spiegelen aan de vooraf gestelde doelen? Voor de Showa, de tosai Kohaku en de Karashi had ik immers een groei van 10cm voor ogen en voor de nisai vond ik 6cm een mooie groei. Om dat te bereiken had ik rekening gehouden met een opkweekperiode die zou duren tot begin augustus. Ik denk dat ik met de huidige groeicijfers dan zeker tevreden kan zijn en dat de gestelde doelen gehaald zouden zijn in de bak. Met een goede zomer in het verschiet moet er met deze vissen nog een behoorlijke groei mogelijk zijn. Dan is het dus weer tijd voor een laatste update van dit project.

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

1 reactie

  1. Hoi Jeroen,

    Bedankt voor het delen van je ervaringen met de opgroeibak. Leuke vissen die hopelijk de verwachtingen gaan waarmaken!