In uitgave 102 van het lijfblad van de Nishikigoi Vereniging Nederland weer een enorme hoeveelheid informatie, inspiratie en vermaak. We hebben deze uitgave maar liefst 16 pagina’s dikker gemaakt om het er allemaal in te krijgen. U hebt het er maar zwaar mee als lid van onze vereniging. Allereerst de Wakagoi Show in Japan. Zeg maar dè Japanse Young Koi Show. Johan Leurs vertrok voor de derde keer in een half jaar naar Japan, onder andere om ook hiervan verslag te doen. De Wakagoi wordt momenteel gezien als de één na belangrijkste show in Japan. Koi tot net over de 60 centimeter strijden hier om de hoogste eer.Peter Waddington neemt ons verder mee in deel drie van de serie “Matsunosuke’s mijmeringen”. Op een vermakelijke manier neemt deze pionier, hij was immers één van de eerste Europeanen die koi in Europa introduceerde, ons mee in zijn reisavonturen in het voor Europeanen toen nog onontgonnen Japan. Martin Kammerer start een nieuwe serie, waarin telkens een variëteit onder de loep wordt genomen. We beginnen, hoe kan het ook anders, met “Koning Kohaku”. Martin beschrijft alle aspecten die met de populairste variëteit, althans toch zeker in Japan, samenhangen. Een Kohaku is zoveel meer dan een witte vis met een rood patroon.
Wakagoi show Matsunosuke Koning Kohaku
Joop van Tol bezoekt voor zijn 32e KoiBijbel de beroemde Shiro Utsuri kweker Omosako. De kweker en zijn twee zoons bestieren hun populaire farm in het zuiden van Japan. Dankzij Paul Ashton, een Engelsman van origine, die voor een Nederlandse exporteur werkt en al jaren in de koiscene werkzaam is weet hij heel wat informatie los te peuteren bij deze kwekersfamilie. Eveneens in het zuiden van Japan doet Fred Stork verslag van een bezoek dat hij met Joop van Tol bracht aan Okayama Korakuen Garden, één van de beroemdste en meest historische tuinen van Japan. In dit park maakte Joop van Tol ook de fotoreportage van de meest prachtige bruiden, die u hebt kunnen bewonderen in KOI 100. Gert-Jan en Anita, inmiddels bekend van iKOI, een interactieve afdeling op onze website hebben een interactieve KoiKaartgebouwd. Op de kaart van Japan zijn daar de locaties en een deel van de informatie van de eerste 32 KoiBijbels terug te vinden. U kunt net als in Google Maps een virtuele reis van kweker tot kweker maken. Via satelietbeelden kunt u vaak tot op de Farm zelf inzoemen. De kwekers die in de volgende KoiBijbels aan bod komen, zullen na publicatie toegevoegd worden aan de kaart. Het is zeer de moeite waard om het interactieve deel van de website eens te bekijken. Dichter bij huis blikken we in deze uitgave nog één keer terug op de “legendarische” KOI 100. Johan Leurs neemt u in woord en beeld mee naar het ontstaan van deze jubileumuitgave. U zult mogelijk versteld staan over wat er bij een dergelijk project allemaal komt kijken. Alleen het gewicht van de boeken spreekt tot de verbeelding.
Omosako Okoyama Garden
Making of…
Ad Jacobs doet verslag van de Interkoi die op de overgang van maart en april in Rheinberg werd gehouden en welke van oudsher het koiseizoen inluidt. Ad heeft de grote prijswinnaars allen gesproken en kan daardoor wat meer achtergrondinformatie brengen. Dit naast mooie plaatjes van de prijswinnaars natuurlijk. Verder in KOI 102 het langverwachte tweede deel uit de serie “100 koivariëteiten” van Bram Rohaan. De volgende 33 koivariëteiten worden in woord en beeld getoond en beschreven. Hoe komt een variëteit aan de naam? Wie kweekte deze als eerste? Wat zijn de specifieke kenmerken? Op al deze vragen krijgt u antwoord.De foto’s van de verschillende variëteiten uit het artikel van Bram die hierbij worden getoond zijn geen vanzelfsprekendheid. Een goede koifoto maken is een vak apart. René Gerritzen, huisfotograaf van de N.V.N., leidt u in een aantal artikelen op tot koifotograaf. Deel één is nog vrij algemeen en gaat over de juiste keuze van een camera.Wouter Zandbergen doet verslag van de KiKa Kata cup. Een goed doel op initiatief van House Of Kata, waarin hij namens de N.V.N. participeert. Tevens doet hij samen met Joop van Tol verslag van de Tancho Challenge zoals die vorig jaar vanuit Nishikigoi-Online heeft gelopen.
Interkoi
Koi fotografie KiKa Kata cup
Ad Jacobs gaat in zijn serie “Zin of Onzin” in op het uitwasemen en neerslaan van Ammonia onder een overkapping.Langzaam kruipen we richting de Show der Shows. Op 17, 18 en 19 augustus viert Nishikigoi Vereniging Nederland haar 20e Holland Koi Show (HKS). In deze uitgave van KOI magazine, nummer 102 alweer, besteden we hier al de nodige aandacht aan. Zo kunt u in een artikel van Toën Feyen lezen hoe de N.V.N. de H.K.S. promoot op de Floriade,Ruud en Eduard gaan op verkenning bij A2 Koi en natuurlijk ontbreken de “Visflits”, “Creatief met Koi” en “Koilumn”  niet aan deze uitgave van Koi Magazine.Veel leesplezier,De redactie
Op verkenning…
Floriade Creatief

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

1 reactie