KQ op bezoek in Tiel Met mijn eigen opkweekproject gaat het prima. De Koi groeien lekker door, het filtersysteem houdt de waterkwaliteit prima op orde. Kortom, voor mij als hobbyist een prima manier om meer uit mijn vissen te halen. Maar hoe werkt zoiets nu in het groot? Op naar Tiel want daar houdt Koicenter Tiel haar open dagen om de nieuw aangelegde opgroeifaciliteiten te presenteren.

Zo’n bak van 200.000 liter (200 kuub!) maakt wel indruk moet ik zeggen! Vloerverwarming zorgt ervoor dat de watertemperatuur stabiel op 24 graden gebracht wordt, de ideale temperatuur voor de groei en de ontwikkeling van de Juwelen die er mogen zwemmen. Al snel valt mijn oog op een zeer bekende vis… De Momotaro Ginrin Kohaku, Best in Variety op de All Japan Koishow van dit jaar, zwemt er sierlijk haar rondjes.

Best in Variety Ginrin A owned by Koicenter Tiel

Best in Variety Ginrin A

En deze schoonheid is natuurlijk niet de enige bewoonster van de opgroeibak. Een aantal prachtig Kohaku, Showa en Sanke hebben voldoende ruimte om zich onbezorgd te kunnen richten op hun groeivermogen. Een van de meest in het oog springende vissen is toch zeker de Momotaro Sanke van maar liefst 92cm.

.Momotaro Sanke

Volgens Joachim Luisman, zaakvoerder van Koicenter Tiel, hebben zowel de Ginrin Kohaku als deze Sanke nog de potentie om enkele centimeters lengte te pakken. Met hun huidige lengtes aan de lat van respectievelijk 91 en 92 centimeter, lijkt het er dus op dat zij langzaam maar zeker richting die volle meter zullen kruipen. En als dat ergens kan gebeuren, dan is het wel in deze bak!

Het filtersysteem loopt over de gehele lengte van de bak en bestaat uit (heel veel) Japanse matten en oesterschelpen. Een zeer traditionele vorm van biologische huishouding dus waarbij de aanleg van trickles ook nog tot de mogelijkheden behoort, aldus Joachim. Water verversen gebeurt nu 3 a 4 keer in de week maar er kan ook gekozen worden voor constante verversing.

300000 liter

300.000 liter in totaal!

In deze bak zwemmen ook al diverse vissen van klanten. “In principe kan iedereen een vis hier laten opgroeien als ie maar hier gekocht is” antwoordt Joachim als ik hem vraag hoe dit werkt voor de klandizie. “Deze bak is bedoeld voor mensen die bewust een kwaliteitsvis kopen en deze met behoud van die kwaliteit willen opkweken om ze vervolgens zelfs op shows in te kunnen zetten”. Voor een vast bedrag in de maand wordt de vis voor een periode van een half jaar verzorgd. Deze periode kan verlengd worden tot 1 of zelfs 2 jaar. Koop je dus relatief goedkoop een nisai die met 55 a 60cm de bak in gaat dan kan deze na 2 jaar misschien wel als 80+ jumbo geoogst worden. De aanschaf en het verblijf zijn dan nog steeds een heel stuk lager dan de aanschafprijs van een kwaliteitskoi van 80cm.

Het enige nadeel voor Koicenter Tiel is natuurlijk wel dat ze op deze manier van hun klanten ook hun show-concurrenten maken. Maar ja, dat zou alleen maar betekenen dat het project goed werk aflevert en het zou de mannen in Tiel onbetwist trots maken. Ik ben alvast heel benieuwd naar het groeieffect op de Sanke en de Ginrin Kohaku. Ze moeten op de Holland Koi Show in Arcen zeker kunnen meedoen voor enkele Major Awards.

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

Comments are closed.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App