De Seney Pond boxEind vorig jaar rapporteerden we over onze ervaring met de Seneye Pond. Hoewel we erg enthousiast waren over het concept, vielen de resultaten erg tegen. Ammoniak waarden bleken onjuist, synchronisatie met het online account was niet optimaal, het online account had bugs en spelfouten, enzovoorts. Nu, een half jaar later, rapporteren we opnieuw onze bevindingen. Is het tandenknarsen nu voorbij?

We hebben na aanleiding van onze tegenvallende ervaring contact gehad met Seneye, de fabrikant die het monitoren van waterwaarden goedkoop en eenvoudig inzichtelijk ambieert te maken. In eerste instantie gaven ze aan dat er inderdaad een probleem was met de software en dat er hard aan gewerkt werd. Niet veel later was het probleem dan ook gevonden en getackeld. Na het installeren van de software update zouden de problemen verholpen moeten zijn, dus zijn we weer aan het testen geslagen.

En we zijn blij verrast! De problemen die zich voordeden tijdens de eerste periode van testen zijn verholpen. De ammoniakwaarden die worden gemeten zijn zoals je ze zou verwachten en er is een goede synchronisatie met het online account. De afbeelding hieronder is een voorbeeld van de software die op onze computer is geïnstalleerd en wanneer we inloggen op onze online account zien we op 25 februari om 10:00 dezelfde waarden voor ammoniak, pH en temperatuur.

Voorbeeld van de Seneye software op onze computer

In de maand februari hebben we elke dag (tussen 9:00 en 14:00) de waarden die de software weergaf genoteerd. Als je de waarden uitzet in een grafiekje geeft dat een mooi overzicht van veranderingen in ammoniak, pH en temperatuur (zie onderstaande afbeelding). Als je kijk naar de waarden en de grafiek kunnen we goed zien hoe het halverwege februari eindelijk mooi weer wordt en de water temperatuur daardoor toeneemt. Wat opvalt is dat de temperatuur in 1 dag van 0 naar 4,3 graden Celsius gaat, wat een flinke stijging is. Bij nader onderzoek bleek dat bij lage temperaturen, waarschijnlijk tussen de 0 en 4 graden Celsius, de software aangeeft dat de temperatuur 0 graden Celsius is. Daarentegen leken de waarden die in het online account werden weergegeven wel correct (in dit voorbeeld 1,2 graden Celsius). Daar zit dus nog een puntje voor verbetering.

Op het moment dat de temperatuur te laag was, dus 0 graden Celsius, ontvingen we via de mail een melding hiervan. Dit is ideaal omdat je dan overal waar je bent gewaarschuwd wordt als er problemen met de waterwaarden zijn.

Vrije ammoniak, pH en temperatuur in de maand februari De temperatuur werd tussen de 0 en 4 graden Celcius niet correct weergegeven door de software

Tot zover lijken de metingen met de Seneye de correcte waarden aan te geven. We waren toch nieuwsgierig hoe deze waarden zich zouden verhouden tot de waarden gemeten met de Hanna fotometer en pH meter, aangezien daar bij de vorige test grote verschillen tussen bleken te zitten. We hebben daarom op 4 dagen in februari ook de ammonia en de pH met de Hanna apparatuur gemeten. De pH waarden kwamen goed met elkaar overeen, met een gemiddeld verschil van maar 0,7%. De ammoniakwaarden waren moeilijker te vergelijken. Ten eerste moesten de waarden gemeten met de Hanna fotometer omgerekend worden, aangezien daar het totale ammonia (ammoniak+ammonium) wordt gemeten. Ten tweede waren de waarden in februari elke dag 0,001 mg/L, dus (vrijwel) geen ammoniak. De Hanna fotometers gaven een waarde van 0,00 mg/L (zie foto hieronder), wat eveneens overeenkomt met (vrijwel) geen ammonia. Om een beter vergelijking te kunnen maken voor de ammoniak hebben we op 26 april opnieuw een vergelijking gedaan, omdat we onder andere op die dag een ammoniak waarde hadden boven de o,001 mg/L, namelijk 0,004 mg/L volgens de Seneye. De Hanna fotometer gaf een waarde aan van 0,16 mg/L voor ammonia. Met een pH van 7,7 en een temperatuur van 12,2 graden Celsius is ongeveer 1,8% ammoniak (Emerson et al, 1975). Omgerekend geeft dat een waarde voor ammoniak van 0,003 mg/L, wat redelijk overeenkomt met de door Seneye gemeten waarde.

De metingen met de Hanna fotometers op 25 februari (links ammonia, rechts nitriet)

Nu hebben we voor de maand februari zelf alle metingen genoteerd en in een grafiekje gezet, maar eigenlijk is dat niet nodig. In het online account (seneye.me) worden de waarden over een, zelf te selecteren, periode weergegeven. Dat levert dus mooie overzichten op van de waterwaarden. In de afbeelding hieronder zien we het vrije ammoniak van deze week weergegeven en de pH van afgelopen maand. Je kunt op die manier goed de schommelingen zien in de waarden. De ammoniakwaarden van onze vijver liggen overdag net iets hoger dan ’s nachts als gevolg van het voeren. De pH schommelt ook aardig, waarbij er 0,1-0,2 verschil zit tussen de ochtend en de avond. Zouden we elke dag op een enkel tijdstip meten, zoals in ons zelf gemaakte grafiekje, dan waren deze schommelingen niet zichtbaar geweest.  De grafiek van de pH laat ook een flinke daling zien naar ongeveer 6,5 om 17:00. Wat hier de reden voor is weten we niet, het kan een fout zijn in de meting of een daadwerkelijke daling. Onze Koi leken er geen last van te hebben.

Wat overigens wel jammer is, is dat wanneer je selecteert dat je alle gegevens wilt zien de waarden van afgelopen 1-2 maanden worden gegeven en niet van de gehele periode dat de Seneye is aangesloten (in ons geval meer dan 6 maanden).

Overzicht van het vrije ammoniak en de pH in het online account (seneye.me)

Kortom, na een half jaar testen kunnen we zeggen dat de Seneye Pond nu een goed en betrouwbaar product is. Een groot voordeel is dat ammoniak direct wordt gemeten en niet het totale ammonia (zoals met testen die gebruik maken van druppels), zodat we er geen tabellen bij hoeven te halen om met behulp van temperatuur en pH te bepalen wat het percentage ammoniak is.  Verder is het natuurlijk geweldig dat de gegevens worden opgeslagen en kunnen worden weergegeven in grafieken waardoor tendensen en fluctuaties inzichtelijk worden en tegen het licht kunnen worden gehouden bij vijverproblemen om een oorzaak te achterhalen. Zo kan een pH van 8,2 niet meteen kwaad, maar wanneer je af kunt lezen dat deze normaliter op 6,7 zit, kan het desondanks toch daar zijn waar de schoen wringt. De meest belangrijke feature is toch wel dat de vijverhouder kan worden gealarmeerd wanneer de waterwaardes boven of onder een ingestelde waarde komen zodat je adequaat kan reageren wanneer er zich onverhoopt problemen voordoen.

‘De meest belangrijke feature is toch wel dat de vijverhouder kan worden gealarmeerd wanneer de waterwaardes boven of onder een ingestelde waarde komen’

 

Dus op relatief goedkope manier kunnen we de omgeving van onze zo geliefde Koi goed in de gaten houden. Voor iets meer dan 115 Euro ben je al eigenaar van zo een slim en continu meetsysteem, doch houdt er rekening mee dat je in de meeste gevallen een router en verlengkabel voor de USB benodigd bent waardoor het aankoopbedrag kan oplopen tot 200 Euro. De chip van de Seneye moet maandelijks vervangen worden om de betrouwbaarheid te garanderen en kost rond de 7 Euro. Niets onoverkomelijk, maar wel terugkerend. Wanneer het in de toekomst mogelijk zou zijn ook andere waardes te meten met dezelfde chip en dus geen aanvullende tests hoeven aan te schaffen zou het zijn geld nog veel meer waard zijn. We durven concluderen dat met de Seneye Pond het bedrijf het gat weten te dichten tussen de testkoffers met druppeltesten en de geavanceerde meetsystemen waarvoor diep in de buidel moet worden getast.

Seneye blijft bezig met verbeteren van de software en het ontwikkelen van nieuwe features. Het kunnen meten van nitriet zou een volgende, belangrijke stap kunnen zijn. Op het moment van schrijven zijn er vanuit de fabrikant, die zich steeds vriendelijk en behulpzaam toonde, nog geen geluiden dat deze op korte termijn beschikbaar zullen komen. Die moeten we nu nog met andere testen meten. Dus we blijven de ontwikkelingen binnen Seneye in de gaten houden.

testpanel: Remy Doekhi  – Janine Doorduin

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Seneye Pond

76%
76%
Betrouwbare alarmering

We durven concluderen dat met de Seneye Pond het bedrijf het gat weten te dichten tussen de testkoffers met druppeltesten en de geavanceerde meetsystemen waarvoor diep in de buidel moet worden getast. Nadelen zijn de terugkerende kosten en online overzicht tot 2 maanden terug.

 • Betrouwbaarheid
  9
 • Kosten
  6,5
 • Gebruiksvriendelijk
  7.5
 • Innovatie
  8
 • User Ratings (3 Votes)
  6.3

8 reacties

 1. Engel Kromhout van der Meer on

  Leuk, dat KoiQuestion dit heeft getest.
  Nog leuker is dat na alle negatieve reactie op de diverse Koi fora het nu ook werkt.

 2. JW Bakkenes on

  Dat zijn zeker goede berichten, was al benieuwd naar het vervolg van de test.
  Hopen dat de andere software om o.a. nitriet te meten er snel is.

  Jan Willem

 3. Karel Boumans on

  Dankje , hier hebben we iets aan.

  Een toekomstige bezitter

  Ps.Nu wachten op een aanbieding haha

  • Seneye fan on

   er zijn winkels waar demo dagen worden georganiseerd, hou deze in de gaten soms doen ze een leuke aanbieding. deze zaterdag in nijverdal! (ik maak geen reclame dus zeg niet bij wie maar dat kun je vast wel raden)

 4. peter claessen on

  Dankje, voor het test vervolg.
  Ik ga hem nu zelf ook halen.
  Het gemak, en het overzicht /grafieken
  spreken me zeer aan.

  peter claessen

 5. Seneye fan on

  leuk stukje….leuker (voor mij) om te lezen dan de vorige!

 6. Ik heb ‘m besteld, maar dan de home versie voor mijn aquarium.
  Blij met deze testresultaten!