ZuurstofZaterdag  heb ik cursus Waterkwaliteit gevolgd in het lommerrijke plaatsje Echteld te Gelderland. Voor mij niet echt naast de deur maar het is voor het goede doel, mijn Koi dus. De heer Joop van Tol gaf deze cursus en dat doet hij op een luchtige manier. Er zijn mensen (zoals ik) die niets van scheikunde en de bijbehorende termen weten. Dat maakt Joop niets uit; hij weet het aan een ieder goed uit te leggen.

Ik heb er goed in de gaten gekregen dat wanneer de zuurtegraad in je vijver schommelt een stabiele hardheid gewenst is. Met andere woorden; een schommelende PH, vergt een stabiele KH van niet minder dan 3. De KH immers, fungeert als een buffer om de schommelingen van de PH op te vangen. Daarom is het goed om een KH tussen de 5 en 9 te hebben. De meesten die dit lezen zullen zeggen ja logisch maar er zijn nog ontzettend veel liefhebbers die dat niet weten. En daar is deze cursus voor.

Ik had een licht schommelende PH in mijn vijver en heb uiteraard het water getest op de cursus. De conclusie welke getrokken werd is dat de KH aan de lage kant was (4) en de PH ook. Dit komt doordat ik bijzonder veel algengroei heb. Deze trekt des nachts de zuurstof weg, om te kunnen groeien. Het advies luidde om gedurende de nacht extra zuurstof toe te voegen. En zuurstof was mijn antwoord! Ik heb het gedaan en mijn waardes zijn nu weer stabieler in de zin van PH 7.5 en KH 5, het is marginaal maar wel een verbetering. Ook heb ik behoorlijk wat algen weggehaald en de Koi zwemmen weer vrolijker rond

 

“Of het nu uiteindelijk zijn gouden ei zal zijn of niet, dit is hobby”

 

Zo zie je wat een cursusdag en ook een klein beetje werk, kan opleveren. Omdat ik een paar hele simpele dingetjes gewoon nog niet wist!  Eigenlijk is de cursusnaam niet goed gekozen volgens mij, deze kan beter “Watermanagement” heten in plaats van waterkwaliteit, omdat dit nu uiteindelijk is wat je doet, water-managen, niet meer en minder! Wat ook leuk is, is dat je in gesprek komt met mede Koiliefhebbers, en zo aan allerlei informatie komt waarvan je ook zelf weer wijzer van wordt. Zo was er een man die zijn vijver met het steeds populairder wordende Airlift heeft voorzien. Naast me zat iemand die dit niet deed, maar gezien de energiekosten werd hij steeds enthousiaster. Het zal mij niet verbazen dat hij binnen korte tijd over gaat op Airlift. Het is leuk wanneer je iemand zo snel enthousiast ziet worden en in zijn hoofd al aan het plannen is wat hij nodig heeft om over te schakelen naar Airlift. Of het nu uiteindelijk zijn gouden ei zal zijn of niet, dit is hobby.

groepsfoto op de NVN cursus watermanagement 2012

groepsfoto op de NVN cursus watermanagement 2012

We kregen dus ook met scheikunde te maken  en dat werd zo simpel gebracht dat het, in tegenstelling tot die voorbij gegane 45 jaren, nu wel mijn interesse heeft gekregen. Ik heb dan ook besloten heb het hier niet bij te laten en meer wil weten over dit onderwerp. Ik wil dus dieper dan deze ene dag! Joop beloofde voor diegene met een briljant antwoord op een vraag een sleutelhanger met een boodschappenwagenmuntje van de Nishikigoi Vereniging Nederland. Regelmatig vloog zo’n munt door het zaaltje naar een gelukkige. Wie zo’n sleutelhanger ontving hoefde geen examen te doen, gekscheerde de cursusleider. Later op de dag na de uitstekende lunch (soep voor en kroket toe) werd de klas in tweeën gesplitst om een beetje rivaliteit te creëren met de vraagstellingen welke Joop had bedacht. Dit was een goede zet; het maakt de mens die altijd winnen wil, wat scherper.

Na afloop kreeg een ieder een  mooi certificaat mee naar huis , maar vooral een partijtje kennis voor in de rugzak, welke ons niet meer afgenomen kan worden. Ik zou iedereen willen adviseren zich eens in te schrijven voor deze geweldige laagdrempelige cursus want het is zeer leerzaam.

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

2 reacties

 1. Zo zie je wat een dagje cursus kan doen met je hobby.
  Heel goed wat onze koiverenigingen doen met de leden.

  Blijft dat we ons water moeten blijven managen de komende jaren en regelmatig meten en in het cursusboek blijven kijken.

  Volhouden dus.
  groetjes
  Rudi

 2. Ook ik heb deze cursus (tegelijkertijd met jou) gevolgd. Inderdaad echt een perfecte cursus waar je in de praktijk veel aan hebt. Ik zit echter met 1 probleem: ik wil heel graag het exceloverzicht downloaden via de site maar dit lukt helaas niet; het lijkt erop dat de link niet werkt. Pagina blijft helemaal blanco. Wellicht dat dit te maken heeft met het feit dat ik een Mac heb? Misschien dat iemand dit excelbestand naar mij kan mailen?

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App