Bonsai Engel KromhoutVorig jaar augustus op de Koi en vijvershow te Appeltern stond er ook iemand die bonsai verkocht. Niet zomaar bonsai, nee. Best wel exclusief, een groot plateau met een stukje rots en daar als een stilleven… een mini Iep! We waren meteen verliefd op deze creatie en besloten hem te kopen.

Thuis gekomen nog een mooi plekje voor onze “boom” uitgezocht en genieten maar. Hoewel, ja je geeft er een aardig bedrag aan euro’s aan uit, maar eigenlijk bedenk je niet hoe nu verder met de bonsai? Gelukkig ben ik goed bevriend met mijnheer Google en na enkele uren met hem doorgebracht te hebben, kwam ik er achter dat hetgeen zo eenvoudig leek, nog al wat voeten in de (bonsai) aarde heeft.

bonsai Engel Kromhout

Dit is mijn eerste Bonsai, na het overpotten, als je goed kijkt zie je voorzichtig al enkele nieuwe groene blaadjes groeien.

Mr. Google wees me ook de weg naar een de Bonsai Vereniging Noord-Holland. En je geloof het niet, maar het blijkt dat heel Nederland Bonsai verenigingen heeft in iedere Provincie! Dus ik mijzelf aangemeld bij de afdeling Noord-Holland dat in Haarlem zijn vestiging vind en dat is voor mij nog geen 15 minuten rijden, hetgeen ik als een prettige bijkomstigheid ervoer.

‘Het is niet zo maar even snoeien en potten. Er zit, net als bij onze geliefde Koi, veel meer achter’

Wat ik hier aantrof aan gepassioneerde en betrokken mensen is werkelijk ongelooflijk. Er waren enkele mensen, precies als ik, ook net lid geworden en ook hen liepen ook nog een beetje onwennig om zich heen te kijken. Gelukkig werden wij goed opgevangen. Onze vereniging is een zeer actieve vereniging, want er is zeker wel twee keer in de maand iets te doen. Van lezingen tot de verkoop van massaal ingekochte bonsai, of het snoeien van de boompjes.

acer bonsai

Zo hoop ik ze ook ooit te kunnen laten uitgroeien

Wat een wereld apart! Ik ging er naar toe met de gedachte ach een paar keer naar zo’n clubavond en dan weet ik hoe ik snoeien en potten moet, wel nu, ik kan de mensen die er ook zo over denken uit de droom helpen. Het is niet zo maar even snoeien en potten, nee er zit net als bij onze geliefde Koi veel meer achter. Om maar niet in het diepe te springen zal ik enkele simpele voorbeelden geven; Stel je gaat je grote boom cultiveren naar bonsai, dan moet hij voordat je hem zo ver hebt eerst een jaar of twee jaar eerst in een gewone pot zitten, een binnenpot dus. Daarna ga je hem oppotten in een bonsai-schaal of pot. En  hier komt het; je gaat de grond zelf aanmaken met bijvoorbeeld aarde, lavagruis (voor de sporen) gedroogde leem, zand (voor de doorluchting) en meer maar dat, en vergeef me gevorderde bonsai-coiffeurs die dit lezen, weet ik als beginner ook nog niet allemaal.

 

“ik heb een eigen bonsai die door mij gekoesterd gaat worden”

 

Dan komt het moment dat je moet bepalen welke richting je jouw boom wilt laten groeien. Ik bedoel, hoe wil je hem er uit laten zien over tien jaar? Want daar moet je nu dus al mee beginnen. Ik kan je vertellen dat wanneer je raar staat te kijken. Zo van huh, tien jaar? Ja zeker en eigenlijk langer nog veel verder in de tijd! Sommige bonsai zijn zomaar 80 jaar oud en ouder…

Bonai Engel Kromhout

Hier mijn “eigen” Bonsai dennenboom. Wanneer je goed kijkt zie je het koperdraad wat de boom in zijn huidige stand houdt.

Wanneer je dan eindelijk jouw boompje opgepot hebt ( ik had een dennetje gekocht vorig jaar wat al twee jaar opgepot stond in een binnenpot) dan ga je zo trots als een pauw naar huis, maar snoeien dat mag volgend jaar pas. En evengoed denk je; “ik heb een eigen bonsai die door mij gekoesterd gaat worden” Het is ongelofelijk wat er voor een wereld voor mij open ging. Ik wordt steeds enthousiaster over de Bonsai die zo nauw verbonden is met onze Koi. Uiteraard laat ik het vervolg zien van mijn Bonsai en hoe zij groeien. Over tien jaar mag je dus een update verwachten 😉

Op KoiQuestion schrijven we Koi met een hoofdletter, simpelweg uit respect voor het onderwerp, maar Bonsai mag ook gerust met een hoofdletter, met een B welteverstaan.

Engel Kromhout

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

4 reacties

 1. Prachtig beschreven Engel. Ik kan me voorstellen dat het een hele openbaring is. Ik vind het ook zo intrigerend, maar kom op de shows nooit veel verder dan de Koi. Toch heb ik ook nog het goede voornemen er eens mee aan de slag te gaan. Dat moet ook wel want wil ik een boompje van 80 jaar oud hebben dan moet ik al 108 jaar worden mits ik nu begin. 😉

  • Jeroen Van Gaalen on

   Daar heb jij helemaal geen tijd voor Tiebo…

   Wel een leuk artikel inderdaad! Ook een wereld op zich.

 2. Engel Kromhout van der Meer on

  Bedankt voor het compliment Tiebo.

  Helaas voor jouw Bonsai-plannen denk ik toch dat ik mij bij het eerste gedeelte van de reactie van Jeroen moet aansluiten 😉

  Jeroen jij ook bedankt!

 3. Ja Engel,

  Ik had je niet te veel verteld.
  René is een kleurrijk figuur in meerdere opzichten een hij weet van wanten, bonsai, Koi en nog veel meer.
  Een fijn artikel, goed verwoord!.
  Ik ben blij je ook ontmoet te hebben.

  Henk Klaasen

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App