Schone rugvinHet is inmiddels alweer een tijdje geleden dat het filtersysteem van mijn opkweekbak is vernieuwd. Met een aantal kleinere Koi is ervoor gezorgd dat de biologische werking van het trickle filter al in volle gang is en het buisfilter heeft in deze periode zijn mechanisch zuiverende werking ook al bewezen. Het is tijd voor het echte project. 

7 April 2012; de dag waarop de nieuwe aankopen opgehaald zouden worden. De dag dus dat ik zowel meedeed aan de KiKaKataCup als aan de tweede aankoopactie van Koiforum en KoiKichiWorld. In beide gevallen ging het om een loterij en was vooraf dus niet duidelijk welke vissen er uiteindelijk mee naar huis zouden gaan. Het enige zekere was dat het een Karashi, een Kohaku en een Showa zouden worden. En aan het eind van de dag waren ze alledrie thuis en bewoonden ze de opkweekbak, nummer 20 van de Karashi, nummer 22 van de Kohaku en nummer 27 van de Showa. Respectievelijk mannelijk 26cm, vrouwelijk 29cm en vrouwelijk 33cm.  Opbrengst van 7 april 2012Een extra Koi die ik in dit project de kans wil geven zich extra te ontwikkelen, komt uit de aankoopactie van afgelopen jaar. Deze inmiddels Nisai Kohaku van Matsue kwam vorig jaar op een lengte van 28cm in de bak en is er dit jaar weer in gegaan, nu echter met een lengte van 45cm. Ik hoop dat ook deze Kohaku weer aardig wat cm’s erbij zal verdienen.

Kohaku Matsue Een bezetting dus van 4 Koi in een bak van 1000 liter. Dat betekent hard werken voor het filtersysteem, regelmatig verversen en uiteraard het vaak meten van de waterwaardes. Met de evolutie van de Koi, zal ook de afvalstoffenproductie evolueren. Hiermee is dit echt de ultieme test voor mijn quarantaine en filter. Wanneer ze dit project goed doorstaat dan ga ik het zeker meer mensen aanraden.

“Voor de vissen betekent dat een doelstelling van circa 10cm groei”

Het is de bedoeling om twee maanden door te draaien op een temperatuur van 22 tot 24 graden Celsius. Voor de vissen betekent dat een doelstelling van circa 10cm groei voor de nieuwelingen en 6cm voor de Nisai Kohaku. Tegen die tijd zal er dus weer een vervolg komen in deze serie. Ik ben benieuwd hoe het gaat lopen.

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

3 reacties

  1. Ziet er allemaal goed uit Jeroen, ik ben echt reuze benieuwd wat het project jou en je Koi zal brengen.Ben echt gezond jaloers op de pret die je er dagelijks van zult hebben. zet m op!

    • Jeroen Van Gaalen on

      Als het maar gezonde is Tiebo… Sommige hobbyisten kunnen opkweekbakken van 5 kuub kwijt en hebben een vijver van 40 kuub. Ik ben niet in die gelegenheid maar ik probeer toch het beste uit mijn vissen te halen. Misschien breng ik er anderen mee op ideeën?

  2. Met mijn chemisch/bacteriologisch laboratorium,speciaal voor KOI, zou ik dit kunnen volgen.(bv metingen TAN/TOC/TON-pathogenen)Tevens heb ik hiervor specifieke reken-programma’s.
    Dus de organische stoffen worden dan intensief gemeten.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App