St@n met zijn ChagoiLaatst was ik getuige van de oogst die het opkweekproject van Stan Heuvink opbracht. Stan is een hobbyist die al enkele jaren meedraait in de Osse Koi-scene. Op enkele fora is hij actief onder de naam St@n. In zijn q-bak (met een inhoud van 2000 liter en pompgevoed over een 3-kamerfilter) overwinterden drie Koi op een behaaglijke temperatuur. Niet zozeer om ze de lengte in te jagen maar meer om ze een voorsprong te geven in het komende seizoen. De aandacht gaat vooral naar twee van de vissen, een SFF Kohaku en een Hirasawa Chagoi. Beiden zijn van 2008.

 

Ik heb voor deze gelegenheid maar eens gebruik gemaakt van de smartphone en één van de social media… YouTube…

In het eerste filmpje is te zien hoe de vissen rustig rondzwommen in de q-bak. Even voor de beeldvorming… De kleine Kohaku die af en toe door het beeld zwemt is gemeten op 35cm. Gevraagd naar de beweegredenen om vissen van dit formaat binnen te laten overwinteren antwoord Stan:

“Naast het feit dat ik hoopte dat ze extra lengte zouden pakken met een relatief kleine hoeveelheid voer (om het filter niet te zwaar te belasten), vond ik het vooral belangrijk dat ze met een goede huid en body en met ruim voldoende energie aan het nieuwe seizoen kunnen beginnen. De voorsprong die ze daarmee krijgen zou dan weer omgezet kunnen worden in lengtegroei”.

Afgelopen oktober gingen de vissen dus de bak in met al respectabele afmetingen. De Kohaku was destijds 62cm en de Chagoi tikte de 65cm aan.

“In de eerste twee weken is de temperatuur langzaam van toenmalige vijver temp 16 naar 21 graden gebracht. Hierop hebben ze gezeten tot begin februari. Toen is deze verhoogd naar 24 graden tot 10 maart. Daarna heb ik de temperatuur weer langzaam laten zakken tot 14 graden op 23/03/2012. In principe is steeds 3x daags matig gevoerd, 30 a 40 gram Maxim Zomer per dag. De eerste twee weken van 2012 hebben ze een voerstop gehad.”

Je kunt je voorstellen dat er dan met enige spanning gekeken wordt hoe beiden weer uit de bak komen. Hoe is het gesteld met de lengte? Wat hebben de body’s gedaan en hoe zou het met de huidkwaliteit zijn? Maar het allerbelangrijkste was, hoe krijgen we zulke dames uit de bak zonder ze al te veel te stressen? Met beleid, een schepnet en een koi-sok is dat prima gelukt. Kijk maar hoe rustig de dames er in de volgende filmpjes bij liggen.

De Chagoi, gemeten op 71cm.

Zie hier de ontwikkeling van deze Chagoi sinds de aanschaf in maart 2010 met een lengte van 37cm:

Hirasawa Chagoi St@n

 

De Kohaku, gemeten op 65cm.

En natuurlijk is ook van de Kohaku de ontwikkeling sinds aanschaf bijgehouden. Deze kwam in mei 2010 met een lengte van 57cm naar Stan’s vijver.

SFF Kohaku St@n

“Als ik naar mijn eigen doelstellingen kijk, ben ik zeer tevreden met de bereikte resultaten. Beide vissen hebben hun kleuren prima gehouden, de huidkwaliteit is naar mijn idee prima en ook de body’s zijn zoals ik ze mooi vind. Verder vond ik het heerlijk om ook in de winter met de hobby bezig te zijn terwijl de buitenvijver afgedekt is met polycarbonaat en sneeuw.”

Nu is het afwachten wat ze komend seizoen gaan doen met de extra aandacht die ze afgelopen winter hebben gehad. Zouden ze nu meer energie in de groei gaan steken met als resultaat de Kohaku over de 70cm en met de Chagoi over de 80cm? Het zou zomaar kunnen gaan gebeuren… Misschien dat we aan het eind van het seizoen nog maar eens een update moeten plannen voor deze Juwelen.

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

3 reacties

    • Jeroen Van Gaalen on

      Geen dank, het was me een waar genoegen om over deze juwelen te schrijven.

  1. Hoi Jeroen,

    Bedankt voor deze leuke reportage. Beide vissen tonen aan dat elke hobbyist de mogelijkheid heeft om van een betaalbare Koi een mooie, grote vijvervis te maken! Vooral de Chagoi is zeer goed!

    Bram

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App