Engel Kromhout van der MeerIk ben Engel Kromhout van der Meer, van bouwjaar ’57 en bij koivrienden.be beter bekent onder de naam Tenshi Goi. Ik ben gemeente ambtenaar en beheer enkele basisregistraties. U weet wel, dat zijn die registraties waardoor fraude steeds moeilijker wordt. Vijveren doe ik inmiddels zo’n vijf jaren, maar maar wel heb ik reeds zo’n 25 jaren ervaring met Cichliden en Discusvissen en dus met het managen van water. Het geeft een band met de vissen op zich, en het O zo belangrijke filteren. Daar heb je dan ook meteen mijn grootste interessegebied bij de staart.

Ik ben gehuwd en heb drie kinderen. Nadat wij in oktober 2007 verhuist waren naar een huis met bescheiden tuintje van 10 x 6 meter, ben ik meteen begonnen met mijn eerste vijver. Het was een lang gekoesterde droom die mij belet werd door ruimte en  gezondheid. Het feit dat ik COPD patiënt ben, iets met ‘chronisch’ en ‘longen’, kon mij niet langer weerhouden mijn droom te verwezenlijken en rustig heb ik iedere dag een stukje zand weggegraven. Mijn kinderen zeiden dat ik gek was of zo, want in de winter doe je zoiets niet, maar ik ging stug door. Tot ergens in december, toen de vorst de grond al raakte,  er eindelijk een gat in de tuin lag dat groot genoeg was. Het water kon erin! 5 hele kuubs welteverstaan.

Het was me wat……. Shubunkins, goudwindes en mijn natuurvijver was compleet, of toch niet? In een klein koi-winkeltje kocht ik een drietal van die gekleurde Japannertjes en je begrijpt… ik was om! Nu is mijn vijver reeds 13 m³ met enkel en alleen Koi en zijn de voorbereidingen reeds getroffen om een nieuwe te bouwen. Deze moet dan wel 35 m³ worden. Hopende zal deze plas de komende zomer herrijzen in mijn water-gaard.

Vijver van Engel Kromhout van der Meer

Mijn grote interesse is het filteren van het water, de technieken, methodes en materialen lijken eindeloos. Ik denk er steeds meer van te weten, echter hoe meer ik van de materie begrijp, hoe meer ik tot de conclusie kom dat er nog veel valt te weten en te ontdekken aangaande deze onmisbare discipline binnen de hobby. Het filteren is natuurlijk belangrijk voor het welzijn van je Koi. Maar de techniek is ook interessant vanwege de vele manieren van die “tot Rome” kunnen leiden. Ik bedoel, in den beginne deed men het over zand, daarna over “watten” in zijn vele variëteiten. Daarna kreeg je de Beadfilter, en nu is de trommel het heilige woord. Ieder filtert naar zijn eigen inzicht en budget. Daarnaast is het ook interessant om te zien dat men steeds meer op de energiekosten gaat letten, ik denk dan aan airlift!

 

“Schrijven over vijvers, Koivijvers, filters en de mens er achter, wat beweegt hem of haar om het zo te doen, zoals ze het doen. Dat vind ik erg leuk”

 

Mijn favorieten zijn de Tancho en de Shusui, maar het karakter van de Chagoi is ook vertederend. Overigens ben ik ook wel thuis in de bonsai en ben lid van een heuse vereniging. Dat is een beetje het aard van het beestje, iets half doen is er niet bij. Ik leer graag bij en sta open voor de inzichten van anderen. Alhoewel tevreden met weinig, qua kennis ben ik altijd op zoek naar meer. Verder ben ik recht door zee, kan ook niet anders woon in IJmuiden☺. Ik ben ook een Bourgondiër en hou dus van lekker eten, BBQen, vissie bakken in de schuur, en een lekker glas Whisky (malt) daar kan ik ook van genieten. Schrijven over vijvers, Koivijvers, filters en de mens er achter, wat beweegt hem of haar om het zo te doen, zoals ze het doen. Dat vind ik erg leuk. Daarbij probeer ik altijd respect voor de mens te houden. Want zonder respect kom je nergens. Mensen te laten delen in de kennis van anderen is altijd fijn want daar leren wij van.

Een eerste filter-tip die ik voor mensen heb luidt; “laat je goed en onafhankelijk voorlichten en ga niet blind af op advertenties”

Engel Kromhout van der Meer in de vijver

Engel zoekt het tot op de bodem uit

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

2 reacties

  1. Hallo Engel,

    Welkom in het KoiQuestion-team! Ik weet zeker dat je hier met je verhalen veel hobbyisten zal aanspreken en inspireren!

    De quotes “Ik denk er steeds meer van te weten, echter hoe meer ik van de materie begrijp, hoe meer ik tot de conclusie kom dat er nog veel valt te weten en te ontdekken aangaande deze onmisbare discipline binnen de hobby” en “laat je goed en onafhankelijk voorlichten en ga niet blind af op advertenties” sluit ik me blindelings bij aan!

    Groetjes,

    Bram

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App