Nigel DawDe meeste mensen die werkzaam zijn in de Koi-wereld, zijn daarin terecht gekomen vanuit de beleving van de Koi-hobby. Sommigen werken in of hebben zelfs een Koi-zaak. Anderen starten blog sites en er zijn ook creatieve hobbyisten als Nigel Daw. Nigel is een vrachtwagen chauffeur uit Nottingham en hij is al 20 jaar actief in de Koi-hobby. Hij woont samen met zijn vrouw Maggie en hun Duitse herder Belle. Die laatste is de reden waarom Nigel begon met het maken van Koi-kunst.

wooden copy of the young champion BKKS National Show 2010Voorbeeld

Belle sprong regelmatig door 2 gaten in de poort. Om dat te voorkomen en het uitzicht toch mooi te houden, maakten Nigel en Maggie samen twee houten panelen met Koi erop. Nigel zaagde en schuurde ze en Maggie ging met airbrush aan de slag. Ze waren zeer tevreden over het resultaat en Belle zag ook dat ze hier niet meer doorheen kon springen. Toen familie en vrienden de panelen zagen, wilden ze weten waar deze gekocht waren. Toen Nigel vertelde dat ze deze zelf hadden gemaakt kwamen de eerste verzoekjes meteen binnen. Omdat ze toch bezig waren en ze beiden nieuwsgierig waren naar de verkoopbaarheid, maakten ze er meteen een paar extra. Verkoop via e-bay bleek een succes en het idee voor The Wooden Koi Company  was ontstaan.

Wooden Koi Gate

The gate that started it all

Tegenwoordig verkopen Nigel en Maggie hun creaties via hun eigen webshop. Klanten kunnen een bestelling doen uit de catalogus of ze kunnen een kunstwerk laten maken van hun eigen Koi. Het maakt eigenlijk niet uit welk ontwerp je kiest, elke artikel is uniek en handgemaakt. Nigel zaagt de gewenste vorm uit multiplex en schuurt het geheel. Dit kan een standaard vorm zijn maar als de klant een werk van een eigen Koi-foto bestelt, wordt de positie van de Koi “gekopieerd”. Het beschilderen van elke Koi wordt gedaan door Nigel’s vrouw Maggie.

Wooden Showa number

Here lives Koi Kichi!

Elk ontwerp heeft meerdere verflagen die door Maggie worden aangebracht met air-brush. Met deze schildermethode is het mogelijk om diepte in de vormen te creëeren en om details in de schubben en vinnen vast te leggen. De gebruikte verf is op waterbasis en geselecteerd op kleurvastheid zodat de panelen ook in vol zonlicht kunnen hangen. Voor een duurzame afwerking wordt gebruik gemaakt van meerdere lagen vernis. Deze wordt ook in de jachtbouw gebruikt. Desgewenst wordt ook een zwart paneel als achtergrond gebruikt zodat de kleuren van de Koi nog beter uitkomen in het geheel. Ook het zwarte paneel is zonlicht bestendig uitgevoerd.

Wil je ook in het bezit komen van een mooie plaquette van je eigen levende juwelen dan is dat mogelijk via de website. Nigel vertelde me verder dat ze proberen om in 2013 een keer een Nederlandse show te vereren met een bezoekje.

Nigel and Maggie thanks for your cooperation and lots of success with your company and of course the living jewels in your own ponds.

It's time to feed the Koi ;-)

It's time to feed the Koi 😉

Wooden copy Kujaku

wooden Showa

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

1 reactie

 1. Geweldig gemaakt by Nigel en Maggie!!!Mooi om te zien dat buiten het bij de vijver hangen de KOIhobby verder uitgedragen wordt door deze schitterende creaties.
  Stel je verliest een KOI en wilt een blijvende herinnering hebben voor aan de muur of bij de vijver is dit toch een geweldig???
  Ga zeker de site bezoeken en laat me wederom verrassen!

  Well done by Nigel and Maggie.
  Nice to see that the KOIhobby goes futher than hanging out by the pond with these stunnig creations!!!
  When you lose a KOI and want a great memory on a wall or by the pond than this is great!
  For sure visiting this website and will let suprise mee more and more!

  grt Richard.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App