Groeiafdeling RelaxZenKomende zaterdag vind de heropening plaats. Nu is een nieuwe Koi dealer altijd leuk natuurlijk, maar eigenlijk bestond RelaxZen al enige jaren. Wel zijn ze verhuist is de opzet vernieuwd. De dealer uit Raamsdonksveer wil vooral hun groeiproject presenteren. Deze hebben zij speciaal ingericht om jaarlijks 20 tot 30 tossai van hoogwaardige kwaliteit de beste omstandigheden te geven om op te groeien.

Voor RelaxZen is het een filosofie geworden om hobbyisten te stimuleren hoogwaardige tosai te laten betrachten. Gerwin en zijn team zien het vanaf dan vooral als hun missie de jonge Koi de omstandigheden te bieden waarin zij kunnen floreren tot uitzonderlijke nisai of ouder. Hierbij wordt een eigen visie niet geschroomd waarbij men moet denken aan groen water, het begrip ‘scharrelkoi’ en Omgekeerde Osmose. Ze beschikken namelijk over een 20m3, een 40m3 en een 80m3 bak.

‘Hier is het begrip ‘scharrelkoi’ dan ook op zijn plaats’

De groeifaciliteiten bieden aan iedere tosai en nisai tenminste twee kuub water. Vanaf sansai wordt vijf kuub gerekend tot minimale bewegingsvrijheid. De dieptes zijn verschillend waarbij opmerkelijk is dat de tosai het moeten stellen met een diepte van 85cm, maar wel een oppervlakte van bijna 8 meter in doorsnede kunnen bestieren. Hier is het begrip ‘scharrelkoi’ dan ook op zijn plaats en Gerwin is er van overtuigd dat dit de ontwikkeling van de Koi ten goede zal komen. Beslist geen gekke gedachte; mijn ervaringen in Japan hebben mij geleerd dat ook daar de tosai in relatief ondiepe vijvers worden gehouden.

Groeiafdeling RelaxZen

Sansdai en ouder hebben 5 kuub tot hun beschikking

Zuurstof @ RelaxZen

Zuurstof is een belangrijke pijler

Verdere belangrijke pijlers die RelaxZen hanteert zijn membraamfiltratie, waarbij water uit eigen bron gefilterd wordt tot uiterst zuiver water en vervolgens wordt meegenomen in de verversing van de vijverinhoud die zelf te reguleren is.  De (trommel)zeef heeft een vaste plaats in de filterlijn en ook zuurstof staat hoog in het vaandel. Dit alles zorgde reeds voor dankbare groeiresultaten. Maar RelaxZen zal vooral ook een plaats zijn om te relaxen met een bar en een gemoedelijk overzicht op de bakken.

De openingsdag aanstaande zaterdag zal in het teken staan van het groeiproject, waarvoor nog enkele plekken beschikbaar zijn. Er liggen onder andere contacten met Isa en Nogami; twee top kwekers uit de Niigata. Kijk op de website voor meer informatie of breng zaterdag een bezoekje aan de Weegbree 5 te Raamsdonkveer. Hieronder twee voorbeelden van groeiresultaten;

Groeiresultaat RelaxZen

Groeiresultaat RelaxZen

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

6 reacties

 1. Engel Kromhout van der Meer on

  Dat ziet er goed uit. Leuk initiatief om zo met de tosai om te gaan. Ik heb nog even op de site gekeken en zag daar toch wel mooie Koi zwemmen.

  Raamdonksveer ligt nu net niet om de hoek bij mij anders had ik zeker even gekeken in die nieuwe zaak.

  Succes met de vernieuwde zaak.

  Engel

 2. Ben ook erg benieuwd naar deze faciliteiten en vooral ook die diepere visie die erachter zit. Misschien dat ik nog een gaatje kan vinden, maar dan moet ik wel erg hard mijn best doen.

 3. Wil zeker eens een bezoek gaan brengen aan deze zaak,ziet er erg goed uit en alles in belang van de KOI en de”relaxende” hobbyist haha.
  Volg deze zaak al een poosje via het www en ben zeer onder de indruk wat Gerwin met fam en vrienden daar neergezet heeft,TOP!!!

  Grt Richard.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App