In gesprek

Op de vraag wie er nagenoeg niets van Koi wist, stak toch zeker de helft zijn hand omhoog… Een stelletje Koi gekken voorgaan in de hobby is een ding, maar hoe pak je dat aan bij mensen die er nog nauwelijks van hadden gehoord? Ze zouden wel kunnen denken dat ik bezeten ben! Alhoewel ik op voorhand al een uitgebreide algemene lezing had voorbereid, dacht ik op de laatste dag toch dat het niet de beste aanpak zou zijn en besloot het over een iets andere boeg te gooien.

Zo begon ik met de populairste misstanden die er zijn omtrent Koi. Dat is immers de insteek die deze mensen hebben en zo starten we allemaal vanaf hetzelfde punt. Even was ik toch wel zenuwachtig, want het spreken zit me nu eenmaal niet in het bloed, maar na een vergelijk tussen Koi en Doutzen Kroes, lijkt het ijs gebroken en nam ik vaart in mijn rede om mensen mee te nemen vanaf de oorsprong van de Koi, langs legendes en variëteiten om mensen uiteindelijk een beeld te geven van wat de hobby voor je kan betekenen en welke waarden het in ieder geval mij heeft geleerd. Want Koi is zoveel meer dan een vis alleen…

 

Want Koi is zoveel meer dan een vis alleen…

 

Er waren veel vragen vanuit het publiek. Het was een gemêleerd gezelschap van een jongen die al 10 jaar een vijver had tot mensen die er nog nooit eentje hadden. Van tieners tot aan pensioengerechtigden. Ik voelde vooral dankbaarheid voortkomend uit zoveel oprecht geïnteresseerden en vulde ook de pauze en de blessuretijd met het beantwoorden van persoonlijke vragen aangaande Koi en vijveren. Uiteindelijk moest ik aangemoedigd worden om er na 23:00 uur toch maar een einde aan te maken op deze doordeweekse dag. Nog vlug even de helft van de quiz er doorheen dan want we hadden een behoorlijk prijzenpakket meegenomen, dat ter beschikking werd gesteld door Kietakoi Veendam.

Kohaku x Asagi = Goromo

Zo werden sommigen nog eens blij gemaakt met een DVD, boek of magazine zodat ze ook na de lezing nog een stukje inspiratie mee konden krijgen. Het was geen verrassing dat Henze, die we nog kennen van ‘waarom ze rondjes zwemmen’ er met de hoofdprijs vandoor ging, maar uiteindelijk heeft iedereen zich winnaar gevoeld zo hoop ik, door de rijke geschiedenis, enthousiaste verhalen en prachtige gekleurde Koi. Nee deze mensen zullen de fout niet meer maken; Het is gaat bij Koi veel meer om de body dan om het patroon. Zo maakte ik het vergelijk met make-up en bij het tonen van een foto van Nederlands populairste supermodel in bikinimode. “Wie keek er naar de make-up?” Nota bene  een van de oudere aanwezigen verhief met heerlijk Gronings accent, doch oprechte stem; “Nee, noar t kontje natuurlijk!

Ik wil Aquariumvereniging H&S bedanken voor deze kans mensen te kunnen inspireren. Het is voor mij, KoiQuestion als ook voor de hobby an sich een dankbaar gegeven.

fotografie: Janine Doorduin

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

Comments are closed.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App