Redcap Lionhead

Redcap Lionhead

Een nieuwe dag in het paradijs der goudvissen is aangebroken: vroeg opgestaan, want ik heb er erg veel zin in! We gaan vandaag namelijk weer naar een paar farms om goudvissen te selecteren. Toen ik vanuit mijn hotelkamer naar buiten keek, zag ik kleine sneeuwvlokken naar beneden dwarrelen, ik heb me dus maar warm aangekleed.

Dat was maar goed ook want zelfs in de ontbijtzaal waren er maar weinig graden Celsius aanwezig. Zoals we ondertussen wel gewend waren, werden we ook hier door de andere hotelgasten van top tot teen bekeken. Het ontbijt zag er prima uit maar toch viel het moeilijk weg te krijgen. Het feit dat de mensen aan de andere tafels om de beurt hun neus ophaalden en een ‘groene’ naast zich op de vloer spuwden, hielp daar absoluut niet bij. We wisten dat het in China normaal is om botjes of andere niet eetbare stukjes op tafel of op de vloer te spuwen en dat ze slurpen en smakken, maar je moet hard je best doen om het te negeren.

Goldfishfarm

Goldfishfarm

De kweker stond weer voor het hotel om ons op te pikken en we zijn vertrokken naar een buitenwijk van Shanghai. Het was een eindje rijden, maar het was het zeker waard! Toen we de wijk inreden was duidelijk te zien dat het een buitenwijk was met oude betonnen huisjes dicht op elkaar en regelmatig wandelde er een zwerfhond of -kat voorbij. De eerste kwekerij was wat kleiner dan de farm die we gisteren gezien hadden en over het algemeen waren de vissen een paar centimeter kleiner, maar over de kwaliteit viel niets te klagen. Er zwommen bijvoorbeeld prachtige Pearlscales voorbij. Zowel met als zonder ‘Crown’. De meest karakteristieke eigenschappen van een Pearlscale zijn het kogelronde lichaam en de unieke schubben. De schubben zijn namelijk allemaal bol en hebben een parelmoerachtige glans, vandaar de naam ‘Pearlscale’. De Pearlscale is onder te verdelen in twee subvarianten: Pearlscale en Crown Pearlscale. De Crown is een wen (=kopbegroeiing) die bestaat uit één of twee bolvormige ‘pruiken’ midden op de kop. Ik zal dieper ingaan op de verschillende goudviskweekvarianten in latere artikelen. De meeste Crown-Pearls hier hadden een rood met wit lichaam en een rode Crown. De meeste vissen zonder Crown waren Calico. Calico is een kleurslag die de meeste mensen zullen kennen van de Shubunkin, welke in de meeste dierenwinkels of tuincentra te koop zijn. Bij het zien van de Pearlscales ben ik deze variant meer gaan waarderen, vooral de Calico Pearls trokken mijn aandacht, omdat de schoonheid me nog nooit eerder zo goed was opgevallen.

Pearlscale met en zonder Crown

Pearlscale met en zonder Crown

Verder worden er op deze kwekerij ook Lionheads gekweekt met veel verschillende kleurslagen en patronen. Een Lionhead heeft veel weg van de Ranchu, beide rugvinloze varianten, maar de Lionhead heeft een wildere en grotere wen. De wen van een Lionhead is te vergelijken met de manen van een leeuw, dit verklaart de naam ‘Lionhead’. Er zwommen nog wat andere varianten rond zoals de Oranda en de Butterfly, maar daarvan was de kwaliteit niet zo naar mijn zin.

We zijn toen een stukje verder de wijk ingelopen om naar de tweede farm te gaan. Onderweg keken we onze ogen uit naar de vieze straten waarin de mensen hier wonen. Er lag zelfs een enorme vuilnisberg van vooral plastic flessen. De mensen en kinderen uit deze straat sparen dit afval om een klein zakcentje te verdienen.

Red/White Lionhead

Red/White Lionhead

De tweede kwekerij had net als de andere kwekerijen ondiepe betonnen vijvertjes. Al waren deze vijvers iets ruimer en voorzien van wandelpaden. Tot mijn grote vreugde was hiermee het risico om in het koude water te vallen nihil geworden. Samen liepen we langs alle vijvers en de kweker liet ons met trots zijn vissen zien. Er zwommen onder andere Oranda, Butterfly, Pompon en Bubble-eye. Vooral zijn Orandas waren van hoge kwaliteit en hij had veel verschillende kleurslagen. Hij had bijvoorbeeld prachtige Redcap Orandas, in deze conditie had ik ze nog nooit in het echt gezien. Prachtig om deze helderwitte vissen met hun felrode wen van bovenaf door het water te zien zwemmen. Naast de Redcaps waren er ook zeer zeldzame kleurslagen aanwezig zoals de Tricolor (combinatie van rood/zwart/wit) en de Panda (zwart/wit). Natuurlijk waren ook de minder zeldzame kleurslagen van de partij. Ik was zeer tevreden met de twee farms en ik had ruim 20 HQ vissen geselecteerd.

Deel van de buit van vandaag

Deel van de buit van vandaag

We hebben vandaag natuurlijk ook weer een beetje de toerist uitgehangen. De kweker wees ons op de ‘Tiger Hill’ in de buurt van de twee kwekerijen. Dit is een park waar veel hard werkende mensen even komen uitwaaien. In de lente en zomer zijn er veel bloemen te zien, het is winter maar het zag er nu al mooi uit, laat staan als het warmer is. In dit park heeft vroeger een belangrijke keizer gewoond en op een heuvel staat een scheve toren uit het jaar 959 van zeven verdiepingen en bijna 50 meter hoog.

Tiger Hill

Tiger Hill

De volgende dag zijn we Shanghai in gegaan, omdat het voor ons ook nog wel een beetje vakantie was. In Shanghai hebben we veel gezien, we hebben een groot avontuur meegemaakt en hebben zelfs op het politiebureau moeten zitten. Meer hierover is te lezen in het vervolg van mijn goudvis-safari!

Over Anton Font Freide

Anton is liefhebber van die andere Cyprinus - de goudvis - en runt een gelijksoortige kennissite genaamd www.GoldfishScience.nl. Hij was al eens in China op zoek naar dit zwemmend goud; voorts is hij in het dagelijks leven docent natuurkunde en schroomt kennisdeling dus niet.

Bezoek mijn website

Reacties

1 reactie

  1. Hoi Anton,

    Wederom erg bedankt voor het delen van je ervaringen! Ondanks dat de goudvis me (op dit moment) nog niet zo boeit als de Koi, kan ik zeer goed begrijpen dat het jouw passie is!

    Ik ben zeer benieuwd naar de rest van je verhaal!

    Groetjes,

    Bram

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App