Statisch bed van matten

 Het is even rustig geweest met de verbouwing van mijn opkweekbak. Het was simpelweg te koud in de garage waardoor we geen PVC konden lijmen. Dit gaf me wel de tijd om een en ander goed te overdenken, de juiste materialen aan te schaffen én (en dat was wel het belangrijkste) de juiste man te bellen om het klusje te klaren. En ja hoor, afgelopen week konden we weer aan de slag met het buisfilter.

Zoals in deel 1 van deze serie al vermeld zal het buisfilter gaan dienen als mechanische filtering in het totale filtersysteem. Vanuit dit filter wordt “schoon” water verpompt naar het eerder beschreven trickle filter waar dan het biologische gedeelte van de zuivering plaats kan vinden. Een mooi streven maar het moet wel eerst gemaakt worden.

De boodschappenlijst:

 • 1,3m 315mm PVC buis
 • 1x 75mm schuifkraan
 • 1x 75mm wanddoorvoer
 • 1x 50mm wanddoorvoer
 • 1 plaatje HDPE
 • enkele meters pijp en bochtjes van verschillende diameters
 • 3 verschillend grove matsoorten

De juiste man op de juiste plaats:

Ad, expert in buisfilters

In eerste instantie was het de bedoeling de aftap van de IBC te gebruiken als aanvoerleiding van het buisfilter. Dat zou echter betekenen dat de aanvoerdiameter kleiner zou zijn dan het leidingwerk rond de pomp. Als je dan verder bedenkt dat er ook nog een filterpakket tussen moet, wordt al snel duidelijk dat er naar een andere optie gekeken moet worden. Het werd een 75mm wanddoervoer met een selfmade reversed bottomdrain (in goed Nederlands…) Meteen na de wanddoorvoer een bocht en een schuifkraan gevolgd door een pijp die direct in het buisfilter werd gekit. Voldoende wateraanvoer verzekerd.

Reversed Bottomdrain

We volgen de waterstroom en dus gaan we het buisfilter in. Onderin het buisfilter heeft Ad een plaat HDPE gezet waar een 50mm doorvoer voor een spoelmogelijkheid zorgt Daarboven komt de 75mm pijp vanuit de bak binnen en dan moet het door een filterpakket. Daar heb ik zelf een stapel gemaakt die bestaat uit 2 matten Red-X, 3 matten grof schuimmat en 3 matten fijn schuimmat. Deze zijn om een 40mm pijp geschoven. Als het water dan door dit pakket is gestroomd dan gaat het via een 50mm pijp naar de pomp waarna het met circa 4000l/h naar het trickle geblazen wordt.

Complete opstelling

En dan, dan is het wachten op de bewoners van de bak. Op 7 april gaat dat plaatsvinden. ’s Ochtends komt er dan een Karashi van de KIKA-actie en ’s middags ga ik een Matsue Kohaku en een Takigawa Showa ophalen via de aankoopactie van koiforum.nl en koikichiworld. Ik denk dat het dan wel weer eens tijd wordt voor een vervolgblog op de nesteldrang van Jeroen van Gaalen. 😉

Update “mattenpakket”:

Vanwege de kritische vragen van Johanneke lijkt het me handig om even weer te geven hoe het mattenpakket van de filterbuis in elkaar zit en hoe makkelijk het uit het filter te halen is. In onderstaande collage zie je hoe ik het pakket heb opgebouwd en hoe het gefixeerd wordt in de buis. De PVC pijp is uit het geheel te schuiven waarna het pakket omhoog gehaald wordt. De praktijk zal leren hoe tevreden ik uiteindelijk zal zijn over deze opbouw…

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

20 reacties

 1. Goed bezig Jeroen, of moet ik zeggen Ad 😉
  Moet niet gekker worden om een paar visjes groot te trekken.
  Wel aanstekelijk, zal eens kijken of hier nog wat aan te passen is, vast wel….

  Stef

 2. Jeroen Van Gaalen on

  Ad heeft zeer zeker een héél belangrijke rol gehad maar ik heb er zelf ook aan meegewerkt hoor…

  Om jonge vissen goed door te kunnen laten groeien is naast ruimte, voer en temperatuur de waterkwaliteit van zeer groot belang. Met dat laatste moet het nu helemaal goed komen. Temperatuur en voer komen ook goed, ik zal alleen de ruimte in de gaten moeten gaan houden (per week…)

 3. Ziet er goed uit,mooi om te volgen ook!!!
  Krijgen we ook misschien een in bedrijf zijnde versie te zien???

  grt Richard.

  • Jeroen Van Gaalen on

   Het is zeker de bedoeling om van het draaiende systeem een filmpje te maken. Ik denk alleen dat dat pas gebeurd als er vissen in zwemmen. Ergens na 7 april.

 4. Hoe spoel je dit? Lijkt mij niet werken doordat het vaste vuil in de matten blijft steken/hangen. Ideaal voor ruimtebesparing maar als mechanisch filter?

  • Jeroen Van Gaalen on

   Mooi, een kritische vraag!

   Zoals zichtbaar op de fotocollage is er onderin het buisfilter een afvoer gemaakt. Het is de bedoeling om straks om de dag een vulling water af te voeren en te verversen. 1x per week gaat de mattencassette eruit en wordt deze goed uitgespoeld. De pijp waar de matten omheen zitten is bovenin de 315mm buis vast gezet maar kan heel makkelijk verwijderd worden.

   Als de matten niet regelmatig gespoeld worden zou je inderdaad ophoping van vuil kunnen verwachten.

   Ik hoop dat het goed gaat werken en dat het je vraag beantwoordt

   • Dat is duidelijk dan. Het vuil zit dus constant in het water totdat deze gereinigd wordt? Ik ben meer van direct verwijderen zoals zeef en trommel maar begrijp dat daar geen ruimte voor is.

    Ook had ik in dit geval een sb of makkie gemaakt. Dan is het reinigen een eitje en kan dan eventueel vaker.

    Ik zie het voordeel van een buisfilter met matten dus eigenlijk niet….

    • Jeroen Van Gaalen on

     Ter verduidelijking heb ik een update in het artikel gezet. Mocht het niet naar tevredenheid werken kan ik het altijd nog ombouwen naar een statisch bed.

 5. Hallo Jeroen en Ad,

  Mooi project!

  Hoeveel kuub/uur hou je ongeveer over bij de trickle?
  Als de pomp 4m3/uur doet moet er nog worden opgevoerd en wat bochten worden overwonnen.

  Groeten,
  Egon

  • Jeroen Van Gaalen on

   Toen de pomp nog onderin de bak lag en het water door een slang verpompt werd, ging er 2500l/h door mijn oude trickle. De pomp zelf heeft een capaciteit van 4500l/h. Met de plaatsing van nu verwacht ik op een flow van 3500 a 4000l/h uit te komen.

 6. Netjes gedaan Jeroen. Ik heb hier ook een buisfilter gemaakt en wilde deze vullen met K1! Nu ik dit zo lees lijkt me dit nog makkelijker… Top!

 7. Ik zie er wel iets in. Zelfs zo dat ik het ook ga uitproberen. Het filtert nml nog fijner voor en het is eenvoudig te maken.

  Het spoelen lijkt mij ook niet moeilijk.
  PVC buis met matten omhoog halen. In een emmer zetten, tuinslang er op en klaar. Moet volgens mij nog sneller gaan als met een SB, die moet ik zelf toch minimaal 2x spoelen. Bij een kleine Qbak heb je dan ook al snel een te grote water verversing. In het geval van Jeroen is 2x de buis leegspoelen toch al gauw 160 liter. Best een hoop op een bak van 1000 liter.

   • Hoi Jeroen,

    Ik ben er erg tevreden over. Ik spoel de matten 1x per week uit (tuinslang er op) en laat de buis dan 1x leeglopen.

    Het grote voordeel vind ik dat ik maar 1x de buis hoef leeg te laten lopen. Het statisch bed van mijn vijverfilter moet ik bijvoorbeeld minimaal 2x of 3x spoelen. Op een relatief kleine qbak zou dit meteen een grote waterversing betekenen en dat wil je niet…

    Ik ververs nml continue zodat de temperatuur stabiel blijft en de toevoer van vers water ook constant blijft.

    Dus ja ik ben enthousiast!

    • Jeroen Van Gaalen on

     Mooi zo, ik ververs 3x per week waarbij ik steeds 3x het filter spoel. 1x per week spoel ik de matten. Bevalt me ook prima.

 8. Zo zie je maar weer dat iedereen een eigen mening heeft. Ik vergelijk dit maar met borstels. Vangt veel vuil af, vuil blijft wel in systeem, reinigen is redelijk arbeidsintensief maar dit is voor sommigen acceptabel.

 9. Vissen groeien, en de vervuiling word groter.
  In het begin zal het best wel gaan, maar met de tijd word het een ramp.
  Matten krijg je niet 100% schoon, dus je hebt staks ophoping op ophoping, met als resultaat dat je waterkwaliteit flink naar beneden gaat.
  Dan kun je wel blijven verversen, maar het schone water gaat toch door de vuile matten.

  • Jeroen Van Gaalen on

   Henk, dank je voor je bezorgdheid. Het filter doet zijn werk prima en ik verwijder nu 1x per week het mattenpakket. Het is nu nog zeer makkelijk om het pakket met de tuinslang uit te spoelen. Het zou echter kunnen dat ik over een paar weken het pakket steeds uit elkaar moet halen om de matten afzonderlijk goed uit te spoelen. De belasting op het filter wordt immers inderdaad steeds groter.

 10. Jeroen Van Gaalen on

  De “grootvervuilers” zijn inmiddels al een tijdje terug de vijver in. Inmiddels zwemmen er echter alweer 3 weken 3 showa van Marudoh in de bak. Deze zijn met 17cm de bak in gegaan en met deze lengte en bijbehorende vervuiling is het schoonhouden van het buisfilter echt een peulenschil!

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App