Richard Arends

bijdrage van: Richrad Arends

De Koiwereld bestaat niet alleen maar uit superlatieven als de All Japan Koi Show, de Holland Koi Show, grootse kwekers en de duurste Koi. Het draait vooral om hobbygedruis in de achtertuin, bij jezelf of bij je buurman. Sommigen klimmen daadwerkelijk over de schutting en komen zo samen tot een nog mooiere beleving van de hobby.  Zo ook in het noorden van ons land, waar recentelijk een kleine groep enthousiastelingen een hele grote groep in touw kreeg om samen verwondering in de Koi-hobby te vinden.

Een bijdrage van Richard Arends, mede-aanjager van dit noordelijke hobbygedruis – Op Het Koiforum werd al langere tijd gebrainstormd over een eventueel op te richten groep van Koi vrienden. Om de woorden op het forum kracht bij te zetten, werd besloten om op 12 november 2011 bij elkaar te komen en eens van gedachten te wisselen. De opkomst viel met 12 personen niet tegen en al snel werd duidelijk dat er best behoefte was aan Koi-gerelateerde activiteiten in het noorden des lands. Die zijn er nog niet zoveel en daar willen we verandering in brengen!

 

‘Het doel is de hobby toegankelijker te maken voor iedereen, en samen ideeën die Koi-gerelateerd zijn, uit te bouwen naar gezellige en leerzame activiteiten’

 

Ideeën kwamen rijkelijk bijeen en er was gespreksstof genoeg. Een goede basis dus zou ik zeggen. Al vlot werden er discussies gevoerd en werd men door elkaar aan het denken gezet. Over een naam van deze”Koiclub” werd democratisch gestemd en de naam die hierbij duidelijk de boventoon voerde was ‘Koi Society Noord’. Ook wel afgekort tot KSN. De oprichting is een feit. Vrijwel meteen werd er besloten om in het nieuwe jaar vier avonden te organiseren om noordelijke gezelligheid (ja mensen, we zijn niet allemaal zo stug als er gedacht wordt) te laten versmelten met de Koihobby. Het doel is de hobby toegankelijker te maken voor iedereen, en samen ideeën die Koi-gerelateerd zijn, uit te bouwen naar gezellige en leerzame activiteiten. De activiteitengroep van Koi Society Noord bestaat uit Arnold van der Graaf, Arnold Scholten en Richard Arends en wordt bijgestaan door KSN’ers van het eerste uur om het geheel wat makkelijker te laten verlopen.

Opening Koi Society Noord

Opening Koi Society Noord

Keuvelen over Koi

Keuvelen over Koi

Dan is het tijd om het kleppen even te laten voor wat het is en de handen uit de mouwen te steken. Als datum voor een eerste KSN-Avond werd 27 januari geprikt en dus moest er plots nog van alles geregeld worden.  Een eerste potentiële locatie bleek meteen een schot in de roos! De eerste contouren werden zichtbaar en het leek vanaf daar een beetje vanzelf te gaan. De een gaat de muziek verzorgen, de ander maakt een heus KSN-bord voor bij de wegkant of doen de inkopen. Weer anderen dragen er zorg voor dat de KSN-locatie opgefleurd wordt. De 27e kwam dichter en dichterbij en een ieder had in zijn of haar kennissenkring wel mensen benaderd die ook lichtelijk Koi-Kichi zijn en de aanmeldingen via het forum kwamen steeds meer binnendruppelen. Vlot zaten we aan de limiet voor wat betreft het aantal personen en we hadden zelfs een heuse reservelijst. Overijssel, Drenthe, Friesland en Groningen  werden allemaal vertegenwoordigd en een afvaardiging uit Noord-Holland moest om privé-omstandigheden helaas verstek laten gaan. Na een voorwoord van een van de KSN’ers gingen alle 39 aanwezigen op in het gedruis van de eerste KSN-avond en werd het, onder het genot van een hapje en een drankje, een zeer gezellige avond die zeker een vervolg gaat krijgen.

 

‘Een belangrijke pijler is voorts dat we de jeugd er zoveel mogelijk bij willen gaan betrekken’

 

De eerste KSN-avond was tevens een Nieuwjaarsborrel en iedere volgende KSN-avond willen we in een thema stellen. Hiermee willen we de Koi-hobby in het Noorden een nieuwe impuls geven en hopen dat er vele leuke en leerzame ervaringen uit voort zullen vloeien. Een belangrijke pijler is voorts dat we de jeugd er zoveel mogelijk bij willen gaan betrekken.

Er waren door verschillende sponsoren mooie prijzen beschikbaar gesteld voor de Tombola en er werd dan ook gretig ingekocht in de hoop met een mooie prijs naar huis terug te kunnen keren. De opbrengst van de Tombola komt  ten behoeve van het KSN om ondermeer activiteiten te kunnen organiseren in voor onze leden. De kop is eraf en het was in alle opzichten een nummer 1. Afgeleid van de reacties kunnen we vaststellen dat een ieder het naar de zin heeft gehad en dat doet ons als Koi Society Noord goed. De tweede KSN-avond staat gepland voor 14 april en opgave is t/m 1 april (geen grap). De vier KSN-avonden zijn voor iedereen vrij toegankelijk na aanmelding via Het Koiforum.nl en hier geldt: Wie het eerst komt wie het eerst maalt.

Tombola prijs

Tombola prijs

Gezelligheid tijdens de eerste KSN avond

Gezelligheid tijdens de eerste KSN avond

Wil je ook toetreden tot het hobbyfestijn van het noorden en deelnemen aan al die leuke activiteiten? Stuur dan een mail naar: avandergraaf@ziggo.nl. Er staan diverse activiteiten gepland zoals de NVN Fotografie-curcus op 25 maart te Veendam, een gezamelijke Koi-trip naar de Interkoi Koi Show op 1 april te Rheinberg en meer. KoiQuestion draagt Koi Society Noord en met name ook haar doelstellingen een uiterst warm hart toe. Kennis delen doe je niet alleen.

Richard Arends

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

8 reacties

 1. Richard Arends on

  Hallo KoiQuestion,

  Mooi artikel Tiebo,en denk dat het zo goed verwoord en uitgebeeld is wat met de KOI-hobby kunnen en willen.

  Dus mensen die KOI-minded zijn:U kunt uzelf aanmelden en laten we elkaar spreken op 14 april!!!

  VOL=VOl

  grt KSN-Team.

 2. Mooi initiatief. Er zijn nog genoeg nieuwe hobbyisten die bij dergelijke avonden een hoop info kunnen vergaren. Daarnaast weet ik uit ervaring dat het bere gezellig is. Gewoon gaan dus als je in de regio woont.

  Succes mannen. gr ewit

 3. hey bram en tiebo,dank jullie wel voor het plaatsen over de ksn.hopelijk wordt het in het noorden een begrip en zullen we ons blijven inzetten om de koihobby met ons allen op een hoger plan te tillen.
  gr arnold van der graaf

 4. Ik hoop ook eens met het vkv team bij jullie op bezoek te komen.
  uit ervaring weet ik dat zulke avonden zeer gezellig zijn.

 5. Uit ervaring weet ik dat deze avonden erg gezellig zijn en ik kan het iedereen aanraden om een bezoek te brengen.
  Ik hoop ook binnenkort met het vkv team aanwezig te zijn.
  Op 23 maart heeft het vkv team ook weer een gezellige koiavond

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App