Ranchu

Ranchu

Het bezoek aan deze Goldfishfarm bevestigde voor mij dat de vissen die we in Europa gewend zijn niets zijn in vergelijking bij deze vissen met een perfecte lichaamsbouw en bijzondere kleuren en kleurpatronen. Het verschil in kwaliteit was me natuurlijk al bekend door het zien van Chinese goudvissen op foto’s maar om ze nou in het echt te zien rondzwemmen was een ervaring die ik iedere goudvisliefhebber gun. Naast deze langverwachte kennismaking met de Chinese goudvis, bleek het voor de bevolking op hun beurt heel iets bijzonders om ons te ontmoeten.

Om 8 uur in de morgen stond de kweker voor het hotel om ons op te pikken om ons naar een kwekerij te brengen in Rugao. Bij deze farm zaten zijn beste Butterfly. Daarnaast zaten daar ook Orandas,  Ranchu, Ryukin, Bubble-eye, Celestial en Pearlscales van hoge kwaliteit. We waren ruim twee uur onderweg om in Rugao te komen, maar dat was het zeker waard! Ik heb er prachtige vissen gezien. Op de farm stond een vervallen schuur die gebruikt werd als opslag. Daarachter waren ongeveer 70 betonnen vijvertjes van ongeveer drie bij drie meter met een diepte van nog geen 40 cm. De vijvers lagen als een rooster naast elkaar met een tussenwandje waar we overheen moesten lopen om bij de andere vijvers te komen. Dit was nog een hele kunst omdat die richeltjes slechts een centimeter of 15 breed waren, sommige richels waren zelfs nog smaller. Het balanceren kostte mij duidelijk meer moeite dan de kweker die er zonder problemen overheen wandelde. Maar uiteindelijk is het gelukt zonder natte voeten te krijgen.

Goldfishfarm

Betonnen kweekvijvers

Toen ik de vissen goed en wel bekeken had was het ook alweer tijd voor de lunch. Zoals we van de kweker gewend waren koos hij weer een plek uit waar we gingen eten. Het was dus weer een verrassing waar we nu weer terecht zouden komen. In het restaurantje werden we naar boven gebracht naar een klein kamertje met een grote ronde tafel.  Wat ik allemaal gegeten heb is maar de vraag, het enige wat ik kon thuisbrengen was de rijst. Helaas kon niemand het in het Engels uitleggen, dus we zijn er maar gewoon aan begonnen. Daarmee begon mijn avontuur met de stokjes ook weer, het ging al iets beter maar het was nog steeds amusant voor de andere mensen aan tafel. Geen idee welke groente en welke organen van welk dier ik naar binnen heb gewerkt, maar het smaakte prima.

Red/White Ranchu

Red/White Ranchu

Na de lunch zijn we weer terug gegaan naar de kwekerij van die ochtend. Het was tijd om vissen te selecteren! Uiteindelijk heb ik zes prachtige Butterflys uitgezocht. Over dit selectieproces kom ik later nog eens uitgebreid terug. De rest hoopte ik de volgende dag te selecteren op een farm in Suhzou. Aan het eind van de middag waren we weer terug in ons hotel en zijn we de stad in gewandeld. Het viel ons op dat we door iedereen werden nagekeken. Het was dan ook wel een wijk van Shanghai waar nooit toeristen komen. De mensen hadden waarschijnlijk nog nooit twee van die grote westerse mensen in het echt gezien. Ze wezen ons zelfs na en bleven ons nakijken als we terug keken. We liepen langs een winkeltje waar een stuk of tien mensen binnen stonden met de rug naar ons toe, toen we voorbij liepen en we ‘ontdekt’ werden draaiden ze allemaal tegelijkertijd om om ons vervolgens te blijven bekijken tot we uit het zicht waren. Wel waren alle mensen erg vriendelijk. Even later kwamen we een soort vlooienmarktje tegen waar veel kinderspeelgoed verkocht werd. Ook werden er kleine goudvissen verkocht uit een grote ondiepe kuip. Natuurlijk heb ik gekeken naar de kwaliteit, maar die was vergelijkbaar met de standaard goudvissen die we hier in Europa gewend zijn.

Chocolate Butterfly

Chocolate Butterfly. Van bovenaf is goed te zien aan de vorm van de staart waar de naam 'Butterfly' vandaan komt.

Tri-Color Butterfly

Een prachtige Tri-Color Butterfly met een zeer bijzonder kleurpatroon.

Stay tuned voor het vervolg van de Goudvis Safari van Anton Font Freide in China!

Over Anton Font Freide

Anton is liefhebber van die andere Cyprinus - de goudvis - en runt een gelijksoortige kennissite genaamd www.GoldfishScience.nl. Hij was al eens in China op zoek naar dit zwemmend goud; voorts is hij in het dagelijks leven docent natuurkunde en schroomt kennisdeling dus niet.

Bezoek mijn website

Reacties

11 reacties

 1. Hmmm, misschien moeten we maar geen blogs meer van je toelaten Anton. Ik zit nu serieus over na te denken om ook zulke goudvissen te gaan houden. :p Vind die red/white Ranchu master, maar ben ook benieuwd naar die soorten die ik niet ken.

 2. hallo,

  mooi verhaal wij hebbben al diverse jaren een afdeling geheel voor deze zeer mooie vissen uit china bij ons in de zaak. eindelijk krijgen deze vissen wat meer aandacht.
  dit is toch net zo mooi als koi.
  gr jeroen

  • hallo jeroen, kan je mij vertellen waar ik jouw zaak kan vinden en onder welke naam ?
   ik vind het fantastische vissen en ben er naar op zoek en vind alleen maar standaard soorten in de dierenwinkels.
   ik heb zelf een sluierstaart buffelrug van een cm of 15
   ik hoop op een reactie van jou.

   greets michael

 3. je zou ze bijna gaan behandelen voor tumoren of buikwaterzucht,

  apparte verschijningen. moet er wel aan wennen, maar zijn zeker gevarieerder als de ‘gewone’ goudvis.

  gr ad

 4. ik heb sinds 2 weken 1 ranchu,en vind het super gaaf,en nu wil ik er nog 1 bij hebben met een wit kopje,weet jij een goed adres!!!!!
  en hoeveel korrels per dag mag ie eten,want hoor daar verschillende verhalen over.
  stuur mij aub een mail.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App