Okawa harvesting nishikigoi

Okawa harvesting nishikigoi

Ik weet dat jullie allemaal net zo gek van Koi als ik. We houden van onze hobby, maar zelfs op valentijnsdag? Kruip eens tegen je partner aan en doe de kaarsjes aan! Ok, nu je er toch bent, kan ik net zo goed een valentijn met jullie delen. Het is die van Dick van Vliet van KoiOnline BV. Een oogverblindende Sensuke Kohaku van 75 centimeters die hij tegenkwam bij Okawa.Samen met een klant was Dick bij de harvest van Okawa, een bekende kweker in het zuiden. Zijn beste drie en vierjarige tategoi zouden geoogst worden en Dick was al een poosje op zoek naar een absolute topkoi met de ambities om op een later moment mee te kunnen doen om de grotere prijzen op de All Japan Koi Show. Dick zocht verschillende koihuizen af in het zuiden maar vond niets van zijn gading. In deze categorie wil je nu eenmaal geen concessies doen aan je wensen.

Okawa Kohaku netted

Okawa Kohaku netted

Uiteindelijk werd het een keuze uit een Showa bij Yamatoya of Takigawa of uit twee Kohaku van Okawa. De tweede Kohaku echter, viel af doordat ze aan 1 zijde een wat dikker oog had. Takigawa wilde nog geen prijs geven en bij Yamatoya was er geen zekerheid in verband met het voortbestaan van de farm en in deze klasse koos Dick toch liever voor een zekerheidje. Deze vis bracht vlinders in de buik en motten in de portemonnee van Dick. Even zonder gekheid. Het is een overweldigend goed gebouwde vierstaps Kohaku uit de Sensuke bloedlijn. Een prachtig hoofd en gestroomlijnde bouw gaan gepaard met een gebalanceerd patroon op een hele nette huid.

Okawa Sensuke Kohaku 75cm

Okawa Sensuke Kohaku ‘Miku’ 75cm

De doorslag werd gegeven vanwege het feit dat ze in een van de binnenvijvers van Okawa kan doorgroeien met onder andere een dikke Bakki shower erop waar de heer Van Vliet erg van kan smullen… Yoneichi en Yuji Tanaka verzekerden de olijke koidealer dat ze absoluut mee kan met de beste vissen van Japan, maar dit moet de toekomst uitwijzen De vis is vernoemd naar de ouste dochter van Yoneichi…….. Miku  Dit betekend: TOEKOMST. Als verrassing bleek nadat de koop was bezegeld dat de Kohaku al een heuse Grand Champion titel had gewonnen op een major Koishow in het zuiden van Japan.

De onderhandeling duurde ruim drie uur, maar via Paul Ashton van KoiBito is het uiteindelijk perfect gelukt! O, en natuurlijk moet een dergelijke aankoop bezegeld worden en dan blijkt dat Yoneichi en Yuji wel tegen een stootje kunnen en ondanks dat Dick zo in de nopjes met deze potentievolle aankoop heeft ie nu nog hoofdpijn van die dag.

KoiOnline's Dick van Vliet @ Okawa

KoiOnline's Dick van Vliet showing of the prize and picture, proving the Kohaku already won a GC price.

We zullen ongetwijfeld terugkomen op de evolutie van deze Kohaku.

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

5 reacties

 1. Ik snap het wel hoor Dick, die hoofdpijn. Vind het wel grappig om te zien dat de Koi op de foto die je vasthoud er veel volwassener uitziet, terwijl de vis dus eigenlijk juist nog zo jong oogt. Gelukkig maar, zoals ze er nu uit ziet is de Koi veel interessanter voor de toekomst natuurlijk. Zou graag een video van het diertje zien.

 2. GEWELDIGE KOHAKU!!!

  Genieten en hopelijk straks hier ook in Nederland te zien op de HKS!!!

 3. Heb haar in het echt gezien bij het Okawa Nishikigoi Center: erg indrukwekkend! Hopelijk blijft ze nog een tijdje in Japan om verder te ontwikkelen!

 4. dick van Vliet on

  In overleg met de Okawa broers blijft ze nog zeker 2
  of 3 jaar in Japan.
  Uiteindelijke doel is deelname all Japan Show
  en daarna…… Oya-goi of Europa
  Mvg Dick

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App