Which KoiKichi can deny that?

Which KoiKichi can deny that?

No Koi, No Life. Dat is de slogan van het Matsue Nishikigoi Center. Vandaag was ik te gast op de plek waar ze één van de beste Kohaku ter wereld produceren. Wanneer je Matsue zegt, zeg je Sensuke, dat is een bekende Kohaku bloedlijn. In deze blog lees je er alles over. 

Takahiro Iitsuka is de huidge shacho (president) van de farm, welke verder nog gerund wordt door zijn jongere broer Hiroaki, een oom en drie jonge werknemers. Één van hen is de oudste zoon van de kweker Nagoshi. Hij werkt nu ongeveer 2,5 jaar bij Matsue en zal in totaal vijf jaar voor de kwekerij gaan werken om vervolgens terug te keren naar Nagoshi. Verder is ook de oprichter van de Matsue Koi Farm, de vader van de gebroeders, nog vaak aanwezig.

Takahiro Iizuka-san

Takahiro Iitsuka-san

Het verhaal van de Matsue Koi Farm gaat terug naar 1965, het jaar waarin de kwekerij is opgericht. Toentertijd begonnen ze met de kweek van Sanke, maar toen er de mogelijkheid was om de helft van de Kohaku kweekdieren van de Sensuke Koi Farm (deze farm werd beëindigd) over te nemen, veranderden ze hun strategie. De andere helft van de Sensuke ouderdieren gingen naar de Okawa Koi Farm welke zich op het west Japanse eiland Kyushu bevindt.

Matsue Koi house

Matsue Koi house, mainly for selling

Matsue had enkele grotere tosai geselecteerd, waaronder deze attractieve Kohaku van de Himawari lijn:

Matsue Himawari tosai

Matsue Himawari tosai

Himawari, wat zonnebloem betekent, is al sinds 2006 ouderdier. Ze komt van Sakai Fish Farm en is van de Yamato-lijn. Dit jaar heeft ze gekweekt met een mannelijke Matsue Kohaku en Sanke.

Meer van de Matsue Koi Farm volgt later. Het is nu tijd om te gaan slapen, want morgen vervolgt de trip naar de Okawa Koi Farm!

 

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

2 reacties

  1. Jeroen Van Gaalen on

    Ik kan niet wachten tot het 7 april is. Via weer een aankoopactie komen er dan een Kohaku en (als het goed is ook) een Showa van deze farm naar mijn opkweekbak.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App