De karper is een ware plaag in Australie

Koi kwekers en hobbyisten doen er alles aan om een uitbraak van KHV te voorkomen. In Australie denken ze daar heel anders over. Daar is juist de karper een plaag en denken ze er over na om KHV in te zetten om deze plaag tegen te gaan. Maar dat heeft ook positieve kanten.

Karpers behoren niet tot de oorspronkelijk bewoners van de rivieren in Australie en zijn daar lang geleden uitgezet. Tegenwoordig is de karper een ware plaag in Australie.  De karper is de oorzaak van het permanent troebel zijn van sommige rivieren en verlies van bodemplanten, waardoor het ecosysteem van de rivieren wordt verstoord en oorspronkelijke vissoorten bedreigd. Er is momenteel geen enkele beperking op het vissen naar karpers en in sommige gebieden is het zelfs strafbaar om karpers terug te zetten nadat ze zijn gevangen.

Er zijn verschillende maatregelen genomen om de karperplaag te bestrijden, zoals vangen en vergiftiging. Onderzoekers van de CSIRO’s Australian Animal Health Laboratory hebben nu een geheel nieuwe benadering voor het bestrijden van de karper, namelijk infectie met KHV. Het onderzoek vind plaats in laboratoria waar speciale maatregelen zijn genomen om verspreiding te voorkomen. Maar er is nog veel onderzoek nodig om te bewijzen dat deze benadering effectief en veilig is.

Dit onderzoek heeft voor ons Koi hobbyisten een positieve kant. Er wordt niet alleen gekeken naar het inzetten van KHV om de karpers in Australie te bestrijden, maar ook naar het gebruik van een nieuwe techniek voor het bestrijden van KHV. Deze techniek heet gene silencing en houdt in dat de activiteit van genen kan worden uitgezet. Gene silencing komt ook voor in de natuur, in zowel planten als dieren, voor een bescherming tegen virussen.

Gene silencing zou in de toekomst gebruikt kunnen worden voor het bestrijden van KHV

Voor de bestrijding van KHV houdt het in dat er bepaalde genen worden toegevoegd aan Koi. Deze genen maken kleine moleculen die KHV kan uitschakelen. KHV kan zich dan niet meer vermenigvuldigen. Het onderzoek staat nog in de kinderschoenen en er worden momenteel testen gedaan in viscellen, in een laboratorium. Als dit succesvol blijkt zal de techniek worden getest in zebravissen die vaak worden gebruikt in wetenschappelijk onderzoek naar vissen. Als het in zebravissen werkt, is de kans groot dat het ook in Koi werkt. We houden het dus in de gaten.

Over Janine Doorduin

Dr. Janine Doorduin heeft zich als (neuro)bioloog in het dagelijks leven, toegelegd op het Koi Herpes Virus, maar haar interessegebied bestrijkt het hele spectrum aan pathogenen. Ook is ze Koi fotograaf, auteur, mooi, hobbyist en interviewer. Het meest bijzondere aan Koi vind ze de persoonlijke band die je ermee opbouwt.

2 reacties

  1. Engel Kromhout van der Meer on

    Dat bied perspectief.
    Ik hoop dat het ook werkelijk iets in positieve zin oplevert.

    Groet,
    Engel

  2. zeer interessant!! ik heb wel een kleine vraag/opmerking: Na de KHV perikelen bij momotaro en andere kwekers dacht ik dat men in Japan veel onderzoek deed naar de bestrijding van KHV, maar blijkbaar is uw hoop op een “geneesmiddel” hoger bij dit Australische project dan bij de Japanse onderzoeken… Kan ik hieruit concluderen dat men in Japan minder bekwame onderzoekers heeft(wat ik betwijfel), of zijn ze er toch niet zo rigoreus mee bezig dan wat ze ons willen doen denken?