Wat er allemaal komt kijken bij het beoefenen van de Koi hobby is bij de meeste lezers wel bekend. Wat bij velen niet bekend zal zijn is wat er bij komt kijken als je de Koi hobby gaat beëindigen. René den Brok is de man die onder zijn forumnaam Brokkie op diverse fora aankondigde dat hij gaat stoppen en dat was voor mij reden genoeg om ook deze kant van de hobby eens onder de loep te nemen.

 

René, allereerst bedankt dat je de lezers een kijkje gunt in dat wat staat te gebeuren als je stopt met een hobby als deze. Je alias is een bekende naam op de diverse fora in Nederland en België. Je postings hebben al vaak laten zien dat je een zéér serieus hobbyist bent. Waarom dan toch de keuze om te stoppen?

Stoppen is een verschrikkelijk woord in deze hobby. Daarom houd ik het liever op tijdelijk stoppen.  Er zijn meerdere redenen voor maar de voornaamste is toch onze drie kinderen. Zij zijn 5, 4 en 1,5. Onze tuin inclusief vijver is gewoonweg te klein voor hen. Omdat we én een speelgelegenheid in onze tuin willen én een terras heb ik besloten om tijdelijk te stoppen met de vijver.

Verder zijn we een beetje aan het kijken naar een andere woning met natuurlijk een grotere tuin. Mocht dit allemaal lukken op korte termijn, laat zeggen een half jaar tot jaar dan kan het zo maar zijn dan ik binnen 2 jaar weer aan een vijver begin. Iets groter dan de 13 m3 die ik nu heb en met alle nieuwe dingen op filtergebied. In mijn hoofd heb ik stiekem al wat plannen, dus wie weet…

De huidige vijver van René

Ik ken het, bij ons vorige huis hadden we een tuin van 50 vierkante meter en een derde deel ervan was vijver. De rest was én terras én speelruimte voor de kids. Wat me wel opvalt is dat je zowat alles te koop aanbiedt. Niet alleen je vissen maar ook materialen. Zijn je toekomstplannen zodanig dat je op een heel andere manier gaat werken dan nu?

Ik ga vanzelfsprekend eerst de vissen verkopen, daarna de filters en pompen. Mocht ik weer beginnen ga ik toch op een andere manier filteren. Luchtpompen en bowls en andere materialen houd ik voorlopig. We zitten nu in de winter, van de vissen zijn er al een aantal verkocht. Deze worden in het voorjaar opgehaald en dan kan ik de filters en pompen gaan verkopen.

70cm Hirasawa Chagoi is verkocht

 

Ik heb op de fora gezien dat je inderdaad al behoorlijk wat van je vissen verkocht hebt. Ondanks de crisis is dat vrij snel gegaan. Is dat iets waar je van tevoren druk over hebt gemaakt? Het zijn immers allemaal kwalitatief goede vissen die natuurlijk toch wat op moeten brengen.

Ik heb nog de tijd, maar ik mag niet klagen over de verkoop van de koi. Het is nu eigenlijk niet de tijd om koi te kopen. Zeker niet particulier. De koi blijven zitten tot het voorjaar en ik denk dat ik tzt de koi wel kwijtraak. Mocht dit niet lukken, kan ik misschien nog beroep doen op enkele hobbyisten die dan hun q bak beschikbaar willen stellen. Maar dat ik erg ver vooruit kijk, ik zie het dan wel.

Matsue Kohaku en Omosako Showa

Je geeft al aan dat je bij je volgende vijver op een andere manier gaat filteren. Dan neem ik aan dat je nu voor jezelf al weet hoe je dat gaat doen. Kun je daar al iets meer over zeggen?

Als de tijd er is om een andere vijver te gaan maken wil ik deze groter dan mijn huidige. Deze is nu 13 m3 en ik zou wel naar 20/25 m3 willen. Met een laag vissenbestand, iets waar ik nu ook al naar streef. De manier van filteren zou inderdaad anders geschieden. Voorfiltratie zal dmv een trommel gebeuren. Daarna waarschijnlijk een bwb (voor het plaatsten van mijn warmtewisselaar) en dan een trickle. Voor mij het beste filter wat je kunt hebben! Wel wil ik alles of geisoleerd hebben, zeker als de trickle van pas komt. Over dat laatste ben ik nog niet helemaal zeker, dit omdat er dan een zware pomp op moet en de elec. Kosten zullen de komende jaren niet minder worden. Ik heb daarom ook aan airlift zitten denken. Dan wordt het een trommel met een grote meerkamer erachter, op airlift. Verder wil ik de vijver apart kunnen verwarmen, dus met een aparte ketel. Er zit dus voldoende in mijn koppie, is echt een kwestie van tijd. Mochten we snel van woning veranderen dan zal het waarschijnlijk in één van deze opstellingen tot praktijk komen.

Heeft het tijdelijk stoppen met vijveren ook gevolgen voor de verdere beleving van de hobby?

Het stoppen indirect zal wel gevolgen hebben op de verdere beleving van de hobby. Omdat ik echt niet definitief ga stoppen blijf ik toch altijd op een of andere manier met de hobby bezig. Is het niet via fora dan is het wel via mijn dealer en andere hobbyisten.

René, bedankt voor je medewerking aan dit topic. Veel succes met de verkoop van je Koi en je materialen. Ik ben benieuwd hoe snel we op de fora kunnen gaan meeleven met de bouw van je nieuwe project!

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

6 reacties

 1. marcel bomers on

  Hallo koi vriend
  De omosako showa is die nog te koop???zo ja
  hoe groot is zij of hij en wat moet die kosten
  Groetjes

 2. Hoi Marcel,

  De showa is tot vanavond in optie bij dezelfde persoon die vandaag de Matsue gekocht heeft.
  Misschien is het makkelijker om het een en ander
  via onze mail gaan bespreken.

  Groet, René

  • marcel bomers on

   Ja dat is goed maar ik hebjou mail adres niet
   Dus ik weet niet hoe ik met u in kontack kom
   groetjes

   • Jeroen Van Gaalen on

    Marcel, kijk anders even op de diverse fora waar René (onder de naam brokkie) aanwezig is. Dan kun je daar via een persoonlijk bericht contact leggen.

 3. Beste lezers, inmiddels is alles verkocht en aanstaande zaterdag worden de laatste spullen opgehaald. Tevens ben ik begonnen met het afbreken van de vijver…
  Groet, René (Brokkie)

 4. Jeroen Van Gaalen on

  Dan wordt het allemaal wel heel definitief (ook al is het de bedoeling dat het tijdlijk is…) In ieder geval wel een zorg minder dat je alles kwijt bent.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App