Van de nood een deugd maken. Als nuchtere Hollanders hebben we daar beslist kaas van gegeten, maar dat we in de Japanners hierin onze meerder moeten herkennen bewijzen de bizar creatieve leerlingen van het Obama Fisheries High School, want wat nu te doen met een invasie van reuzenkwallen?!

Zwermen van de zogenaamde ‘Echizen Kurage’ teisteren de vissers in de Japanse zee. Wel eens per ongeluk op een kwal gestapt in Scheveningen of Zeeland? Wees gerust, dat zal je niet gebeuren bij deze soort. Met een lengte tot twee meter en een gewicht tot 200 kilo lijkt het logischer dat deze kwal op jou stapt! Kwallen leven vaak in grote scholen of zwermen, want net zoals bijen kunnen ze natuurlijk behoorlijk steken. Een groepje van zes van deze monsterlijke gladjanussen kunnen al een visnet doen bezwijken. Door ondermeer klimaatveranderingen lijken de leefomstandigheden voor kwallen op vele plaatsen in de wereld bevorderd te zijn.

Tijd om er wat aan te doen dus. En zoals we wel meer van de Japanners gewend zijn luidt hun tactiek’ “If you can’t beat ‘em, eat them! De studenten hebben van het geleiachtige dier een populair snoepje weten te maken. De kwallen worden tot een pasta gekookt en met behulp van toevoegingen als suiker en siroop, ontstaat een heerlijk zoet-zout snoepgoed dat al vlug in populariteit steeg. Nu er een commercieel belang achter zit wordt er gericht op de kwallen gevist en vissers ondervangen als gevolg hiervan minder hinder bij de reguliere visserij. Wellicht dat het snoepgoed uiteindelijk zelfs tot astronautenvoer wordt gemaakt; de school werd al eens bezocht door het Japan Aerospace Exploration Agency (JAXA). Nee, doe mij maar Venco…

bron: http://www.chunichi.co.jp

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Comments are closed.