purachina thumb

Zijn de vissen nu zo klein of... ?

Vandaag stond vooral in het teken van de senbetsu, oftewel de selectie.  Senbetsu van de tosai wel te verstaan. Voornamelijk Purachina (Platinum) Ogon waren vandaag de gelukkigen om geselecteerd te worden.

Na een goede nachtrust in één van de kamers in het landhuis wat zich op het terrein van de A&C Tessa Koi Farm te Chocim bevindt, was het tijd om weer eens een senbetsu uit te voeren. Sinds mijn terugkomst vanaf Dainichi naar Nederland is dat er jammergenoeg niet meer van gekomen. Ditmaal geen Japanse Showa, Sanke of Kohaku, maar Poolse Platinum. Weer eens wat anders, daar ik deze variëteit nog niet eerder had geselecteerd.

purachina senbetsu yoshikigoi

Jos Aben aan de selectietafel

Onder leiding van Jos gingen we aan de slag. Nadat de Poolse werknemers de selecteertafel en andere benodigdheden hadden klaargezet, was het enige wat ons te doen stond, de selectie zelf. De selectie zelf is voornamelijk een kwestie van glans herkennen. In het geval van Purachina is het voornamelijk de af- of aanwezigheid van de irodoforen/leucoforen (weefsel welke voor de glans zorgen), welke er bij jonge vissen als Ginrin-schubben uit lijken te zien.

purachina yoshikigoi

Yoshikigoi Purachina Ogon

Bij een Platinum Ogon kweek zijn ook Gin Matsuba-achtigen aanwezig. Al is het netpatroon (zoals typisch voor een Matsuba Ogon, denk aan een Kujaku zonder rode kleur) nog haast niet zichtbaar, het getrainde oog ziet dit wel onderhuids liggen.

Ongeveer 180 vissen van gemiddeld 12 centimeter groot konden het predikaat tategoi opgespeld krijgen en krijgen sinds vandaag een voorkeursbehandeling in ruime vijvers met een lage bezetting. Jumbo tosai Purachina Ogon zijn in het voorjaar ook beschikbaar als Yoshikigoi!

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

4 reacties

 1. En voor je t weet zit Bram ook al weer in Polen… Haha. Deze Koi van 12cm, hoe oud zijn ze nu en hoe vaak zijn ze al geselecteerd? Kun je in volgende berichtgeving misschien meer in gaan op de voorkeursbehandeling die je al noemt?

  Enjoy and share!

 2. Bardo Wesselius on

  Hey Bram,

  ben je je polski al een beetje aan het oefenen?!

  Die dikke rechts, is dat een gin matsuba? Lijkt ieder geval wat grijzige waas onder de schubben te hebben, of ligt dat gewoon aan de foto?

  grtz,

  Bardo

 3. Hallo Tiebo. Dit zijn op het moment de kleinste Platinum Ogons. Ze hebben de afgelopen 6 weken wat kouder gezeten en dus niet op de beste mogelijkheden voor de groei. Morgen zal ik met Bram enkele grotere op foto zetten. Echter deze die je nu gezien hebt zitten nu veel ruimer en warmer. Namelijk op een kleine 24 graden en dus ook veel voer. Optimale omstandigheden om dus te groeien. Daarom denk ik ook dat Bram het stukje Jumbo Platinum Ogon noemt. Ik denk namelijk dat het nog niet of zeker niet vaak voor is gekomen dat er in het voorjaar Jumbo Platinum ogon aangeboden worden. We gaan hier in ieder geval nu wel voor zorgen.
  Groet uit Polen
  Jos

 4. Hoi,

  Ik weet nog goed dat we met de NVN Polenreis piepkleine Platinum Ogon hebben uitgezet in een grote vijver. Zijn dit dezelfde kois?

  groetjes,
  Rudi