Niet alleen Koi beschikken over de meest wonderschone kleuren

De verkoop van vuurwerk is alweer begonnen en uit betrouwbare bron kan ik je vertellen dat er ook alweer het nodige in beslag is genomen. Het lijkt wel alsof iets pas vuurwerk mag heten wanneer het de grond onder je voeten doet trillen. Ook het aantal vuurwerkpistolen is drastisch toegenomen en zo lijken we een knallend uiteinde tegemoet te gaan, maar geldt dat ook voor je Koi…

Vuurwerkmisbruik is helaas van alle dag en de eerste slachtoffers zijn al weer gevallen. Houdt het in ieder geval op legaal vuurwerk kan ik je adviseren, want dat illegale spul waarbij de vertalingen van de gebruikersaanwijzing luidt: “Niet in de hond houden” zou ik niet vertrouwen. Ook uw Koi smeekt u voorzichtig te zijn want ze verliezen niet graag de hand die hen voedt.

Ook voor jezelf geldt natuurlijk voorzichtig te zijn met vuurwerk en verder lekker genieten van het uitzicht. Kampai!

Beslist niet ongevoelig is de Koi en luidde knallen en trillingen zullen zorgen voor een stressreactie. Zeker in deze koude periode, waarbij de fysiologie van het dier op een laag pitje draait, zal dit veel energie van deze gekleurde koudbloedige vragen. Doorgaans zal een Koi niet vlug ernstig te leiden hebben van het vuurwerk geweld dat losbarst tijdens het wisselen van de jaren, doch zijn er meerdere factoren waar rekening mee moet worden gehouden.

Zo bestaat er naast geluid en trillingen ook gevaar dat er pijlen of andere restanten in de vijver komen te liggen. Dat de stoffen die in dit vuurwerk zitten schadelijk kunnen zijn voor onze Koi, moge duidelijk zijn. Deze kunnen het biotoop verstoren en we moeten er al helemaal niet aan denken dat onze Koi er van zullen snoepen. Daarnaast kan het zorgen voor verstoppingen en kunnen er zich door brand-, maar zeker ook smeltgevaar, problemen in het filter en circulatiesysteem voordoen. Vuurwerk kan een prachtig fenomeen zijn, maar kan ook gevaarlijk zijn; voor jezelf, maar ook voor je Koi. “Je bent een rund…”

Steek dus geen vuurwerk af nabij uw vijver en/of zorg voor een afdekking van tenminste een net en/of controleer uw vissen, vijver en filtersysteem nog even voordat u zich naar het bed begeeft om de roes uit te slapen van het oude jaar. En gebruik in hemelsnaam geen illegaal vuurwerk. Dan weet u ook zeker dat het nieuwe jaar ook goed begint voor uw vissen.

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

2 reacties

  1. Iedereen een fijne jaarwisseling en een gelukkig 2012 alvast toegewenst!

    @Tiebo gefeliciteerd!

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App