Detail KujakuIn slechts drie weken tijd wist ze twee keer de titel in haar ‘gewichtsklasse’ te veroveren op twee zeer vooraanstaande shows in Japan. Terecht een van de lievelings-koi van Hirasawa-san zelf, die vertelt over de zeldzame schoonheid die deze Koi bezit. nu dus, zwemt zij haar rondes in ons eigen kikkerlandje…

De pauw, zoals de vertaling van de variëteit Kujaku luidt, was de allermooiste in de klasse 65 BU op zowel de Niigata Nogyosai en de ZNA Rinyukai van dit jaar. Een Kujaku is een metalieke Koi waarbij de schubben zijn ingelegd met een zwart Matsuba, of ook wel dennenappelpatroon. Buiten de go-sanke om staat ze ook in mijn persoonlijke favorietenlijstje. Een exemplaar als deze is dan ook wel zeer bewonderenswaardig. De mama en de papa van deze Kujaku zijn respectievelijk 85cm en 8 jaar en 65cm en 5 jaar oud.

Hirasawa Kujaku 65cm

Hirasawa Kujaku 65cm

Bijzonder aan deze Koi is ook vooral de felrode kleur. Hirasawa-san (Marusei Koi Farm) gaf zelf aan dat Kujaku met deze kenmerken zeldzaam zijn binnen zijn gelederen. Alhoewel ze er wel zijn, gaat het dan meestal om mannetjes en beschikken deze niet over een overweldigende body als deze. De Koi was zo maar niet te koop en verbleef in een van de privé-basins van de kweker. Hirasawa-san heeft de dealer Bennie Wiegman meegegeven dat indien gehouden onder de juiste omstandigheden, deze Kujaku uit kan groeien tot de lengte van haar moeder.

Uiteindelijk heeft Kietakoi het letterlijk schitterende diertje weten te bemachtigen en inmiddels zwemt zij in de showvijver in Veendam. Bennie spreekt voorzichtig de ambitie uit om haar te laten participeren in enkele Europese shows, maar geeft ook duidelijk te kennen het advies van de kweker om niet meer dan twee shows per jaar te doen met de vis, te willen respecteren.

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

2 reacties

  1. Oei! Dit is echt een zeer bijzonder exemplaar! In de bowl spatten de kleuren er vanaf!

    Groeten,
    Roy

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App