Shiro Utsuri

zwart-wit

We kennen allemaal wel de term ‘toverbal’ in de hobby. Het duidt op een Koi waarbij je geen pijl kunt trekken op diens ontwikkeling. De Shiro Utsuri die ik in dit topic met jullie wil behandelen is er precies zo een. Zo een koi die je aanspreekt, maar vervolgens totaal niet datgene doet wat je er van verwacht of hoopt te verwachten. Wanneer Joachim Clement van Kokugyo koi ’t Viske in 2009 een bezoek brengt aan Omosako, vooraanstaande kweker op het gebied van Shiro Utsuri, raakt hij bevangen door een contrasterende tweekleur.

 

 

Ons oog viel op op dit exemplaar vanwege haar stevige lichaamsbouw, goede sumikwaliteit en evenwichtig patroon. Bij aankoop werd besloten om de Shiro Utsuri een zomer onder de zorg van Omosako te laten…

Na de harvest van november 2010 kreeg de Belgische dealer een telefoontje van de kweker Takahiro Omosako zelf, met negatief nieuws. De Shiro Utsuri was als sansai doorgegroeid van 45cm tot 57cm, maar al het Sumi was verdwenen!!!

Sansai Omosako Shiro Utsuri

Dit is echt dezelfde Koi!

Ondanks de negatieve evolutie die de Shiro Utsuri vorig jaar behaald hadden wij nog steeds vertrouwen, met een beetje twijfel natuurlijk, in deze Koi en besloten om haar nogmaals een zomer in Japan te houden.

Als yonsai groeide ze door tot 63cm. Mooie Shiro Muji (witte Koi) dan zou je denken, maar niets was minder waar.  Al het sumi is terug gekomen en een stuk sterker als daarvoor.

Yonsai Omosakoi Shiro Utsuri
Yonsai

Wauw! Wat een evolutie. Dat valt toch niet te verwachten?! Prachtig moment om de koi weer terug te hebben gezien. Na daadwerkelijk te overtuigd te zijn dat het daadwerkelijk dezelfde Koi betrof, waren de eerste vragen die mij te binnen schoten welke bloedlijn dit zou zijn en of het een unicum is of wel vaker voortkomt. Joachim Clement antwoord;

Onze ervaring leert ons dat wanneer het sumi een evolutie maakt zoals bij deze Shiro Utsuri, dat dit sumi meestal beter is als daarvoor en dat de kans voor het terug verdwijnen extreem gering is. Dit exemplaar is afkomstig van het ouderdier genaamd Zebra. Het is niet de eerste maal waarbij ik dit meemaak bij Koi. Voornamelijk bij Shiro Utsuri, Showa en Sanke.

Koi ontwikkeling is behalve in absolute vorm in dit geval, natuurlijk helemaal niet zwart-wit. Je kunt er juist nooit een pijl op trekken en zelfs vissen van eenzelfde kweek gedragen zich gedurende hun ontwikkeloing niet op dezelfde wijzze. Dit is afhankelijk van vele factoren. In dit bijzondere geval, pakte het echter wel heel plezierig uit…

Nisai Omosako Shiro Utsuri

Nisai

Sansai Omosako Shiro Utsuri

Sansai

Yonsai Omosakoi Shiro Utsuri

Yonsai

 

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

7 reacties

 1. Er is denk ik iets fouts gegaan met het 2e filmpje.
  Wel een mooi verhaal om te lezen, niets is wat het lijkt 😀

 2. Prachtig die ontwikkeling en wat isie mooi geworden had ik nooit verwacht als ik die nisai foto zie.

 3. Jeroen Van Gaalen on

  Dit soort verhalen is waar we het allemaal voor doen. Het toont het geduld dat we af en toe met onze vissen moeten hebben. Soms wordt dat geduld dus schitterend beloond!

 4. Ik heb een tosai Ki-Utsuri (31cm) van Katsumi aangeschaft.

  Veel sumi en dunne delen ki.

  Ben dan ook erg benieuwd wat deze vis gaat doen qua ontwikkeling.. Geduld hebben maar…