Alberts vijverbouw - thumb

Nog even wachten voor het zover is...

Over een raam in mijn vijver heb ik lang getwijfeld, het uitzicht op de zijkant van een Koi is als dat van een vrouw met ongeschoren oksels: het ziet er gewoonweg niet uit. Toch heb ik besloten om er ééntje in te maken en wel om de doodeenvoudige reden dat dit vanuit onze woonkamer de enige manier is om ook bij Hollands weer nog enigszins contact te hebben met de Koi, zeker met de hoogte van 50cm boven maaiveld. Op het moment van schrijven regent het buiten pijpenstelen maar komen de dames en heren om de beurt even gedag zeggen aan de andere kant van het glas.

Ook voor de ruit, met de gewenste afmetingen van 150x40cm, kwam ik op Marktplaats terecht. Dit nadat ik bij diverse glashandelaren prijsopgaaf had gevraagd… Een ritje Rotterdam volgde en ik beroofde een zeer vriendelijke Hindoestaanse mevrouw, met stip,van haar sidetable. Een glasplaat van 24mm dik bij 150×40 cm van twaalf hoog naar beneden sjouwen is weer een ander verhaal maar goed voor 50 euro elke zweetdruppel waard. 

Nadat ik wat info had ingewonnen bij collega hobbyisten heb ik mijn man van staal een mooi rvs kozijn terplekke in de vijver laten maken (lassen). Eerst een u-profiel in het gezaagde gat gemaakt,vervolgens een hoekprofiel op de dikte van de ruit (24mm) vanaf de binnenkant gelast (zo zit de ruit na montage mooi gelijk met de binnenkant van de vijver). Om één en ander af te dichten wordt er daarna een strip overheen gezet die, in de kit, door en door wordt vastgebout. Ondertussen had ik inmiddels nu ik de exacte afmetingen wist een 3D-zak besteld evenals beschermvlies. Ik koos voor 4-ever flex. Heerlijk spul om mee te werken, sterk en wat een verschil met de prijzen van 15 jaar geleden, niet alles wordt duurder… 

Alberts vijverbouw - bart met ruit

De man van staal (Bart) aan het werk

Alberts vijverbouw - ruit geplaatst

De ruit na plaatsing in het u-profiel

In de bak moesten nog een paar doorvoeren gemaakt worden, te weten 2x50mm,1x63mm en 5x110mm. Of ik ze allemaal ging gebruiken? Geen idee; maar liever een kraan extra plaatsen op dit moment, als later bij een uitbreiding een nieuwe doorvoer te moeten maken, toch? Zo wist ik dat ik al 3x110mm nodig had om retour naar de vijver te gaan, tweemaal via een airlift en één uitgang, onderwater voor mijn later te plaatsen trickle. Toen de doorvoeren er éénmaal inzaten hing ik een paar balken boven tussen de wanden in en vulde alvast een gedeelte buitenom aan met zand.  

De week daarop arriveerde de folie-zak, op een pallet! Dit alles nog steeds onder het genot van het prachtige weer dat april ons bracht. Mede dankzij het prachtige weer en de angst dat dit in Nederland nooit echt lang kan duren ging het tempo omhoog. Mijn grootste angst (en ik denk van iedere vijverbouwer) was dat bij regen de wanden in zouden storten en naar binnen zouden knallen. Er moest een laag water in en rap wat. 

Alberts vijverbouw - beschermvlies

Het beschermvlies, wat de vijverfolie extra bescherming biedt, is geplaatst

Het beschermvlies werd er in gehangen en vervolgens de zak, dit verliep allemaal op rolletjes ondanks dat ik alleen met mijn vriendin het klusje moest klaren. De kraan kon aan, voor mij een prachtig moment. Na al die jaren stroomde mijn eigen koivijver vol en droomde ik al over de vissen die hem zouden moeten gaan bevolken. De wand doorvoeren moesten allemaal nog uitgesneden, geschroefd en gekit worden. De eerste bevind zich echter op een meter van de bodem dus voorlopig mag de kraan aanblijven… 

Alberts vijverbouw - vullen

Het moment is daar: de kraan kan open!

Jullie zullen wel gemerkt hebben dat ik in deze blog niet echt diep op de technische aspecten van de vijverbouw in ga. Ik wil het een beetje luchtig houden, dit neemt niet weg dat vragen meer dan welkom zijn! Ik kan er op die manier dan wat uitgebreider op ingaan. In een volgende blog komt het hart aan de beurt, de vijver wordt via zijn slagaders verbonden met het filter en als alles meezit gaat de stekker erin. 

Tot dan,

Albert

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

1 reactie

  1. Hi,

    Mag ik vragen wat voor glas je hebt gebruikt voor je raam?
    Ik wil er namelijk een maken vijver moet worden 1 meter breed, 5 lang en 1meter diep. glas moet worden 60 hoog en 3 lang. heb je wat tips voor mij?