Wat was er eerder, de kip of het ei? In dit geval, de airlift in de vijverwereld of een toepassing in de industrie? Op de kip en het ei kom ik nog terug, eerst maar eens kijken naar het airlift verhaal. Zoals in een eerder artikel al duidelijk werd is het gebruik van lucht, als drijvende kracht voor vloeistofverplaatsing, een goedkope en efficiënte methode. Dat lucht ook als energieopslag kan dienen was mij echter nog niet bekend.

Even een stukje theorie:

Op Energie Technologie is van alles te lezen over energiewinning en dus ook over waterkracht. Waterkracht is de oudste technologie voor het opwekken van elektriciteit. Het is verantwoordelijk voor opwekking van 20% van de elektriciteit in Europa, en is daarmee een belangrijke duurzame energiebron. Noorwegen produceert bijvoorbeeld bijna alle elektriciteit met behulp van waterkracht. De meest voorkomende win-vorm is het gebruik van stuwmeren. Water wordt door een dam op zijn plaats gehouden, waardoor een hoogteverschil ontstaat. Dit hoogteverschil zorgt voor potentiële energie, dat kan worden gewonnen door water door turbines te laten stromen. Hierboven staat een plaatje van zo’n turbine afgebeeld. Water wordt door een behuizing met een schoepenrad geleid waardoor een as gaat draaien. De energie uit het draaien van de as wordt door de generator omgezet in elektriciteit. Dit werkt op een vergelijkbare manier als de welbekende fietsdynamo.

Een golf van energie

Maar ook golven en getijdenstromen bevatten bruikbare vormen van energie. In het onderstaande filmpje is te zien hoe men bij Buoyancy Hydro gebruik maakt van op deze manier opgewekte elektriciteit. Zij doen samen met de Universiteit van Leuven onderzoek naar de winnen van elektriciteit vanuit golfslag.

Dit filmpje bracht me op het idee contact op te nemen met de mensen achter dit bedrijf. Met een mailtje naar Australië en België wilde ik proberen wat meer informatie in te winnen. Gelukkig werd daar prima aan meegewerkt. Van David Harrigan heb ik via mail en telefoon wat meer uitleg gekregen over dit systeem. Kort samengevat komt het neer op het volgende:

Lucht wordt in een gedeeltelijk afgesloten systeem (een tiental van dit soort systemen is in onderzoek en ontwikkeling) gecomprimeerd door golfslag, vergelijkbaar met de werking van een zuigerpomp. De gecomprimeerde lucht wordt vervolgens weer als energiebron gebruikt door de lucht in het water te persen. En daar is de overeenkomst met het welbekende airliftsysteem! De waterstroom die op deze manier ontstaat, wordt echter via een turbine in de stijgbuis geleid waarbij dus elektriciteit geproduceerd wordt. Door meting is vastgesteld dat op deze manier 70% van de luchtenergie wordt omgezet in elektriciteit. Ter vergelijk; de motor van een auto is slechts 45% effectief, een reguliere luchtcompressor is maar 20% effectief!

Dit filmpje én de link met onze airlift, zoals wij die gebruiken in vijvertoepassingen zetten me wel tot denken. Is ons airlift systeem gebouwd naar aanleiding van deze techniek of hebben wij als koi-liefhebbers misschien een dergelijk duurzaam energieplan in de kaart weten te spelen? En als we dan nog een stap verder zouden denken… Zou het ook op kleine schaal mogelijk zijn energie terug te winnen? Met een kleine turbine in het filtersysteem stroom opwekken voor de luchtpomp bijvoorbeeld… Ik ben benieuwd of we dit soort techniek in vijvers terug gaan zien. David vertelde me wel in één van de mails dat hij, vanuit de experimenten die ze gedaan hebben, prachtige airlift-filtersystemen zou kunnen ontwikkelen. Misschien in de toekomst?

Van de kip en het ei is het in ieder geval wél duidelijk. Het ei was er eerder, immers dinosauriërs legden ook eieren…

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

7 reacties

 1. Bijna alles in de vijvertechniek komt uit de industrie, bakkishowers,trommelfilters, zeef, airlift,frequentie geregelde pompen, niveauregelaars, elektrisch gestuurde kleppen, bandfilter en ga zo maar daar, dus of het kip of de ei is geen discussie mogelijk. het zal in de vijvertechniek kunnen werken maar dat wordt een duur geintje, er is veel voor nodig om dit goed te laten werken

  • Jeroen Van Gaalen on

   Uiteraard zal veel van onze techniek uit de industrie komen. Aan de andere kant zal er toch altijd maar iemand moeten zijn die op een idee komt.
   Als je gaat zoeken naar energie op waterkracht staat daar steevast bij dat electra uit golslag een dure winvorm is. Dit komt door de pulserende werking van de golven. Buoyancy Hydro heeft een goedkopere winvorm gevonden door via de airlift een constante flow door een turbine te genereren.

 2. Tof artikel Jeroen, je durft verder te kijken dan je neus lang is en het zijn precies dit soort ontwikkelingen die ik ook graag zie. Ik zie de hobby graag ‘groener’ worden en denk dat we zonder torenhoog stroomverbruik meer koi hobbyisten zouden hebben in Nl en Be. De technieken zijn meeestal wel voorhanden vanuit de industrie, maar de ertaalslag naar die kleine niche van het vijveren moet dan nog wel even worden gemaakt. Dit is dan een goede eyeopener! Ik voel een patentje aankomen… Haha

 3. Engel Kromhout van der Meer on

  Mooi artikel Jeroen, Ik ben het inderdaad eens met jou dat het vijveren “groener” wordt.
  Airlift is daar een mooi voorbeeld van, maar ook de industrie zie je steeds zuiniger pompen bouwen met hogere opbrengsten. Neemt niet weg dat ik denk dat er nog een zeer lange weg te gaan is om de vijveraars bewuster te krijgen om “groen” te filteren.
  Want ik denk dat er nog veel mensen zijn die groot, groter, grootst denken in pompen. Maar ja zo is de mens. Ik zeg terug naar de basis, filter via gravitair opgestelde bakken met matten en een Crielzeef en dan via airlift retour. Maar dat hangt ook van de beschikbare ruimte af :-).

  • Jeroen Van Gaalen on

   Het is maar net wat de hobbyist belangrijk gaat vinden. Hoe meer belang deze gaat hechten aan het groene aspect, des te meer zal de industrie zich hier ook op gaan richten.

 4. Engel Kromhout van der Meer on

  Juist Jeroen,
  Dat is nou precies wat ik bedoel. Het is inderdaad een spel tussen vraag en aanbod. Alleen de vraag naar airliften richting de commercie zal niet zo sterk beantwoord worden omdat daar niet zoveel aan te verdienen valt. Immers je hoeft niet zo reuze handig te zijn om dit voor elkaar te maken. Neemt niet weg dat ik het volledig met jou eens ben.
  Haaks op mijn relaas staat natuurlijk dat wij ook niet zonder de commercie kunnen want vaak sponseren zij de diverse koishows. Dus is het een goed iets dat zij winst maken, wat ik iedereen gun uiteraard. Leven en laten leven zeg ik altijd.

  Groet,
  Engel Kromhout van der Meer
  IJmuiden

  • Jeroen Van Gaalen on

   Ook het ontwikkelen van zuiniger pompen etc. is wat dat betreft een stap voorwaarts. En zoals je zelf al aangeeft, kan niet iedere hobbyist een flinke filterput kwijt voor de aanleg van een uitgebreid airlift-systeem.
   Ik denk dat als we de industrie kunnen prikkelen “groene” systemen te ontwikkelen, zij die weer kunnen verkopen en blijft het een mooi evenwicht…