Look at this Xjr skin...

Look at this Xjr skin...

Dainichi’s X-junior (Xjr) Kohaku zijn waarschijnlijk hun meest bekende Kohaku op dit moment. Alhoewel de oudste nakomelingen van Xjr pas rokusai (in het zesde levensjaar) zijn, toont deze bloedlijn al zeer veelbelovende resultaten. Xjr heeft jammergenoeg maar drie kweekseizoenen meegedraaid, vandaar dat er enkel rokusai, gosai en yonsai te verkrijgen zijn. Hier heb ik een yonsai Xjr gebowld, welke klaar lijkt te zijn voor een inzet op de Koi show!

Deze yonsai (3,5 jaar oud) Kohaku meet 66 centimeter en is in het bezit van Makoi. Na haar vorig jaar te hebben aangekocht als 57 centimeter grote sansai, is ze nu, één jaar later en maar liefst negen (!) centimeter groter, 66 centimeter groot. Niet extreem groot voor een Xjr yonsai, daar de grootste Xjr yonsai 78 centimeter meette dit najaar, maar zeker bezit ze een huid om jaloers op te worden! Wanneer je deze woorden leest, zul je waarschijnlijk al wel gedacht hebben dat ze haar groei compenseert met haar huidkwaliteit én dat is zeker waar. Deze Koi, welke in mijn visie zo kan meedingen naar de grote prijzen voor haar lengteklasse, ziet eruit alsof ze nu op haar top is. Lichaamsbouw, patroon, sashi/kiwa (grenzen van de patronen), intensiteit van het Beni (rood), glans: alles ziet eruit alsof ze nu op haar best is.

Alhoewel ze er dus uitziet als ‘gefinished’, denk ik dat ze mogelijk nog beter wordt in de toekomst. Wanneer een Koi een groei maakt van negen centimeter in één jaar en haar huidkwaliteit er nog zo uit ziet, moet ze gewoonweg nog wel beter worden. Normaliter wanneer je een dergelijke groei hebt, kan het Beni nogal licht worden. Wanneer je naar deze vis kijkt en denkt aan een nog intenser Beni, denk ik eigenlijk dat dit helemaal niet mogelijk is!

Xjr yonsai Makoi 66 cm smaller

This 'diamond in a scale' shows the true beauty of the Xjr bloodline

En een video:

Ze zal nog minimaal een jaar onder de zorg van de Dainichi Koi Farm vertoeven. Ik zal proberen een update te maken als ze  uit de mudpond komt!

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

2 reacties

  1. Jeroen Van Gaalen on

    Wat een mooie huid inderdaad! Ben benieuwd na het resultaat na nog een jaar mudpond!

  2. Super mooie kohaku, denk dat ze het volgend jaar nog een beetje aan het sashi gaat werken, is volgens mij nog niet op de top .Dat is mijn gedacht en ben benieuwd naar volgend jaar toe. Makoi zal wel blij zijn met zulk resultaat.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App