Rene Veldhuis @ Maruju

Rene Veldhuis @ Maruju

Een mudpond nabij Nagaoka, die voor het eerst in gebruik is als mudpond, moet worden ontdaan van de aanwezige beplanting. Niet echt een geweldige klus maar het mooie is dat ik deze mudpond 13 yonsai zwemmen die we er de volgende ochtend uit gaan halen. Met deze gedachte in het achterhoofd wordt het toch een klus met een hoger doel!


Koi factor @ Maruju 2011

De volgende ochtend is het dan zo ver. Na het ochtendprogramma met koffie, gaan we naar de gisteren schoongemaakte mudpond. De klus is evenzo uitdagend (wat gaat er uit de mudpond komen) als zwaar. Het water is ongeveer 50 cm diep maaaaaaar onder dit water zit ook ongeveer evenveel modder!  Omdat een sleepnet in deze modder weg zal zakken, moeten de Koi er uit worden gehaald door ze te netten. Voelt je ‘m al? ………..
Koi factor @ Maruju 2011

Ik ga het water in en zak al snel tot aan mijn knieën in de modder! Ik kan je vertellen dat dit niet alleen zwaar is maar dat het ook je bewegingstempo niet doet toenemen! Uiteindelijk duurt het ruim twee uur voor we 12 koi gevangen hebben. Nummer 13 is niet meer terug te vinden en moet als verloren worden gezien. Mitsugu vertelt dat er oorspronkelijk 16 yonsai in deze mudpond zijn gegaan. Drie daarvan zijn enkele maanden terug dood gegaan. Dit naar aanleiding van de heftige regenval die het gebied teisterde.  En nu dus een vierde. Dit maakt een uitval van 25% en dat is wel erg veel!!
Koi factor @ Maruju 2011Koi factor @ Maruju 2011

Als slagroom op de taart mag ik nog helpen met het leeghalen van een kleine mudpond, maar wel met 12 go-sai. Dat ik hierbij aanwezig mag zijn, ervaar ik toch wel als een bijzonder voorrecht! Na dat we het sleepnet (gelukkig niet weer zo veel modder) dichttrekken, komt de ene naar de andere prachtige koi te voorschijn met een lengte van 80cm+. Prachtig om dit te mogen beleven! Zo prachtig dat ik vergeet er een foto van te maken en dat is dan weer jammer.

Koi factor @ Maruju 2011

Na een aantal dagen is het einde van mijn verblijf weer aangebroken en kan ik terug kijken op een ervaring die niet door veel mensen is ervaren. Dankbaar neem ik afscheid van mijn gastheren Shigeyoshi en Mitsugu.

Koi factor @ Maruju 2011

Rene & Mitsugu

Domo arigato gozaimasu.

Rene Veldhuis, Koi-factor

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

3 reacties

  1. Jeroen Van Gaalen on

    Lijkt me inderdaad een prachtervaring om in zo’n mudpond te staan. Wel er jammer dat er enkele gesneuveld zijn…

  2. koitje harry alias harry marskamp on

    Dit wil toch iedere koi liefhebber, echt een leuke reportage. Prachtige foto’s.

    met vriendelijke koigroetjes van Koitje Harry

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App