bram sanke thumb

Bram's new Hotaru Sanke

Nu ik weer terug ben in Nederland om me weer bezig te gaan houden met mijn studie MSc Aquaculture & Marine Resource Managment, hebben jullie nog veel van mij tegoed met betrekking tot blogs over het werk/leven op de Dainichi Koi Farm in Japan. In deze blog will ik jullie voorstellen aan een voorbeeld van hetgene waar ik nu zo gepassioneerd van ben: een Koi! En dit is niet ‘zomaar’ een Koi (alsof je een Koi al kunt beschrijven als ‘zomaar’), het is mijn Koi!

Dit is een nisai Sanke, 53 centimeter groot en geboren in juni 2010. Ze is nakomeling van de beroemde Sanke oyagoi Hotaru (Supreme Champion Niigata Nogyosai 2007) welke een ouderdier combinatie vormde met een mannelijke nakomeling van een andere beroemde Dainichi Sanke genaamd Kato Sanke. Het meest interessante van dit alles is dat ik de senbetsu (selectie) van Hotaru’s nakomelingen heb gedaan tijdens de zomer van 2010 en dus mogelijk haar heb beoordeeld, mijn nieuwe Sanke!

Meer woorden zijn onnodig, geniet van de schoonheid van mijn nieuwe lieveling:

bram sanke small

Offspring of Hotaru, what do you expect for future?

 

Hierbij ook een video:

 

 Ik ben zeer benieuwd naar jullie mening als een volger van KoiQuestion. Wat denken jullie van mijn keuze? Natuurlijk denk ik dat ik de juiste keuze heb gemaakt, door een Koi te kiezen welke helemaal matched met mijn voorkeuren. Het eerste wat indruk op mij maakte was de unieke en typische stijl van het Sadazo patroon met de grote Sumi vlakken, de vele witte delen en als final touch: de elegante ‘stip’ op het midden van het hoofd met als laatste toevoeging een rode band links op het gezicht. Alhoewel ik altijd zeg dat je een Koi niet moet jureren op zijn patroon, het was het eerste wat mij aantrok tot deze vis. Verder kijkende, zag ik een heel groot en lang hoofd met een zeer langwerpig lichaam zonder enige tekenen van inval, waarvan ik verwacht dat het heel groot gaat groeien in de toekomst. Van het moment dat ik haar uitlaadde uit de truck om haar vervolgens in een bowl te beoordelen, was ik zo van haar onder de indruk dat ze maar niet uit mijn gedachten verdween. Als zoiets gebeurd tussen jou en een Koi, moet je proberen haar te krijgen! En dit geldt uiteraard niet alleen voor Koi 😉

 

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

15 reacties

 1. Hallo bram,

  Ik had dit filmpje een week of 2 terug gezien op youtube. Ik vind deze waarlijk prachtig. En dan vooral het mooie grote langerekte hoofd. Ook lijkt het hoofd op de foto al zeer mooi wit.

  Is deze koi van z’n kwaliteit dat je een proefkweek mee kan starten over enkele jaren of zijn er andere plannen mee.

  veel succes!

 2. Hoi Thomas,

  Bedankt voor je positieve reactie. Het hoofd heeft inderdaad niet die typische kandij-achtige kleur zoals je vaker ziet bij Sanke van deze leeftijd, maar meer al ‘opgeschoond’ zou ik maar zeggen.

  Wat bedoel je met het starten van een proefkweek?

  Het is mijn idee om haar sowieso nog enkele jaren bij Dainichi te laten zwemmen en proberen haar potentie tot uitting te laten brengen.

  Groetjes,

  Bram

 3. Als ik die body zie zeg ik dat deze de meter gaat halen ik vind dat wel een uitdaging om te beweren. Ik vind het voorste deel te wit mijn smaak was iets meer hi en sumi op het voorste gedeelte, maar als deze een meter wordt zou ik hem nog wel een keer willen zien en dan denk ik dat het vele wit mij niet meer uit zou maken.

 4. Er zit nog sumi onderhuids op de kop volgens mij,dit mis je nu, even geduld is hier de boodschap.Goede koi hebben tijd nodig, nog een paar hete zomers en het is een beul van een koi,wat een kop staat hier op zeg.Shiroji,beni, sumi op de body is subliem, goed gekozen Bram.

 5. Hoi Jan en Marcel,

  Bedankt voor jullie eerlijke mening. Ik hoop dat jullie gelijk gaan hebben vwb de groei en ontwikkeling!

  Groetjes,

  Bram

 6. Jeroen Van Gaalen on

  Je verkeert in een bevoorrechte postitie met je intensieve contacten met de Dainichi farm… Eerst de culling etc meemaken, vervolgens de ikeage en dan ook nog eens enkele jaren laten “rijpen”… Om jaloers op te worden.

 7. Hoi,

  Ik zag dit item nu pas maar wilde er toch nog even op reageren.
  Persoonlijk vind ik dat er net even te weinig kleur op zit tussen de schouders en het hoofd. Ik zie echter wel op de kop onderliggend sumi (als ik het goed heb) dus dit zou in de toekomst wel een pluspunt kunnen worden.
  Langgerekte bouw is wel erg mooi op deze vis, ben benieuwd hoe deze er volgend jaar uit gaat zien:)?

  Bram, heb je ondertussen ook al een update van je showa die je 2 jaar terug hebt aangeschaft?

  Groeten,
  Roy

 8. Hoi,

  Jeroen: ik voel me ook een ‘very lucky boy’ en ben Dainichi ook zeer dankbaar voor hun toewijding naar mij toe.

  Roy: ik ben blij dat je je eigen smaak vwb Sanke met ons wilt delen. Normaliter is Sumi op het hoofd een minpunt bij Sanke, maar bij dit type maakt het (in mijn ogen) echt helemaal niets uit!

  Die Showa van 2 jaar terug… die ga ik dit najaar zien! Je zult er vanzelf over lezen op deze site.

  Groetjes,

  Bram

 9. Ik vind dit een waanzinnig interessante sanke!!! zoals je zelf al zei is de kop zeer breed en lang en is er nergens een inval te bespeuren, ook de huidkwaliteit ziet er prima uit!! Wat me echter het meest interesseert is de ontwikkeling van de “body”, omdat ik vind dat de sanke niet echt breed oogt(smalle schouders), dit wil echter niet zeggen dat deze koi niet breed kan worden in de toekomst( ik heb al verschillende foto’s gezien van topkoi die ook zeer smal aan hun evolutie tot uiteindelijke (grand) champions begonnen) Hou ons op de hoogte van de evolutie Bram!!! Ik ben al lang niet meer zo nieuwsgierig geweest naar hoe een koi zich zal ontwikkelen als bij deze 😀 (dat ze groot zal worden is mij nu al duidelijk trouwens ^^)

 10. Een zeer geschikte keus Bram. Natuurlijk had je mn reactie al gepeild vooraleer je deze aankocht; ik ben dan ook zeer gecharmeerd van deze onconventionele sanke.

  Ik weet dat je altijd al graag een Hotaru Sanke wilde met het typische Sadazo zumi. Met het overlijden van de ‘vuurvlieg’ vorig seizoen was dit dan ook je laatste kans een directe afstammeling van Hotaru te bekomen.

  De kwaliteit spreekt voor zich… of toch niet? Zou iedereen deze hebben gekozen, denk het niet. Gelukkig laat jij je oog vooral leiden door kwaliteit en weet je huidige proporties te vertalen naar de toekomst, al moet je gelijk nog even worden bewezen natuurlijk, maar dat is het spannende.

  In een toekomstige blog moet je je persoonlijke toekomstvisie op de Koi nog maar eens uit de doeken doen.

  Ik ben nu iig al reuze nieuwsgierig naar de verdere ontwikkeling. Veel geluk ermee.

 11. Eerste reactie bij de foto is dat er te weinig rood aan de voorkant en veel sumi aanwezig is voor een Sanke.

  Toen het filmpje : wat een glans zit erop, helemaal geweldig. De schouders lijken gevuld met lampjes. Het zwart is het donkerste wat ik ooit gezien heb.
  Dit lijkt inderdaad rechtstreeks van Sadazo te komen. daar kan je nooit genoeg van hebben.

  Het rood heeft scherpe aftekening in het kiwa en onderhuids gaat het sashi de volgende 2 jaar beter worden.

  Zoals ze rustig beweegt is de lichaamsbouw perfect. De ogen staan volgens de ideale lijn.

  Altijd al benieuwd geweest welke koi bij jouw favorieten hoort omdat je dag en nacht tussen de kois aan het werk bent.

 12. als ik de foto bekijk is het niet mijn koi.
  als ik de film bekijk wordt mijn interesse gewekt.

 13. Bedankt allen voor de positieve reacties! Ik hoop dat mijn vis het verwachtingspatroon kan waarmaken. Ik heb er in ieder geval alle vertrouwen in!

  Groetjes,

  Bram

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App