Anton Font Freide

Anton Font Freide

Ja, dat bestaat! Goudvissen zijn echt een passie voor mij. Dat er veel mensen zijn met een passie voor koi is algemeen bekend, maar het woord ‘passie’ gebruiken in dezelfde zin met het woord ‘goudvis’ klinkt bij de meeste mensen vreemd in de oren. Voordat ik artikelen ga schrijven over de wetenschap van de goudvis, genetica, het ontstaan van de honderden verschillende kweekvarianten, mijn reis naar Goldfishfarms in China en nog veel meer interessant leesmateriaal, schrijf ik dit artikel om mezelf aan jullie voor te stellen.

 

Mijn naam is Anton Font Freide, ik ben 22 jaar oud, woon in Mierlo en mijn uit de hand gelopen hobby zijn goudvissen. Ik ben niet alleen gek van de normale goudvis maar nog veel meer van de vele verschillende kweekvarianten. Sommige mensen vinden het lelijk of zelfs zielig, anderen (waaronder ik) worden juist enthousiast als ze de pracht, schoonheid en sierlijkheid van de kweekvarianten zien. Over het algemeen worden de kweekvarianten in aquaria gehouden, hierdoor kun je het hele jaar genieten van je vrolijke, actieve, nieuwsgierige en vooral prachtige vissen. Naar mijn mening is een ruim goudvisaquarium echt een showelement in je huiskamer.

cyprinus

In juli dit jaar ben ik afgestudeerd aan Hogeschool HAS Den Bosch. Hier deed ik de opleiding Dier- en Veehouderij en heb ik me zoveel mogelijk gespecialiseerd in vis en met name siervis. Ik heb bijvoorbeeld stage gelopen bij Hazorea Aquatics in Israel, deze koi- en goudviskwekerij is wellicht onder de koiliefhebbers bekend doordat Hazorea Aquatics de eerste en zover ik weet de enige koi farm is die BioSecure kweekt. Als stageopdracht heb ik hier gekeken naar het kweekproces en vooral het BioSecure gedeelte.

Tijdens mijn derde studiejaar leerde ik Bram Rohaan kennen. Bram zat toen in het vierde jaar, maar per toeval volgden we hetzelfde vak. Voor dit vak moesten we in tweetallen een project doen over verblijfinrichtingen. Bram en ik waren de enigen van de hele opleiding die zich specialiseerden in vis dus we waren blij om een keer samen een project te doen over onze passie. We hadden immers wel genoeg van koeien, varkens, honden of paarden geleerd. We hebben tijdens dit project onderzocht hoe een Koikwekerij in Nederland eruit zou moeten zien. Tijdens het samenwerken heeft Bram mij verteld over KoiQuestion en zijn passie voor Koi. Na ons project zijn we contact blijven houden en nu heeft Bram mij gevraagd om als Goudvisspecialist artikelen te schrijven voor KoiQuestion om het informatieaanbod te verruimen. Het schrijven van artikelen doe ik al voor mijn eigen website over de wetenschap van de goudvis, voor geïnteresseerden: www.GoldfishScience.nl. Ik vind het leuk om te schrijven omdat ik er tegelijkertijd zoveel van leer. En het is nog veel leuker als je kennis kan delen met anderen. Daarom was de keus snel gemaakt en heb ik het aanbod met beide handen aangenomen.

cyprinus
cyprinus

In mijn afstudeerjaar op de HAS ben ik geselecteerd voor een speciaal afstudeertraject: Topklas Ondernemen. Ik kreeg samen met 15 andere studenten uit verschillende opleidingen de kans om het eerste half jaar een ondernemingsplan op te zetten om deze vervolgens het tweede half jaar uit te voeren. Ik heb toen onderzoek gedaan naar de markt voor hoge kwaliteit goudvissen. Tenminste, voor zover dit mogelijk is over een totaal ‘nieuwe’ markt. De onderneming die ik wilde gaan opzetten is een onderneming die hoge kwaliteit goudvissen importeert uit China om te verkopen aan hobbyisten. Het plan werd goedgekeurd en ik wilde het graag gaan uitvoeren. Want er is immers maar één manier om erachter te komen of het plan succesvol is: Gewoon doen! Daar heb ik het nu dus druk mee. Het bedrijf heet HQ Goldfish, HQ staat voor High Quality, voor meer informatie bezoek dan mijn website www.HQGoldfish.com. Sommigen van jullie zijn mij en mijn stand misschien tegen gekomen op Holland Koi Show 2011. Maar ik heb nu wel genoeg reclame gemaakt.

In februari ben ik opzoek gegaan naar goudvis kwekers in China en Hong Kong omdat ik een leverancier nodig heb die goede vissen heeft en die wil en mag exporteren. Hier heb ik in korte tijd zoveel gezien en meegemaakt dat ik er met veel plezier aan terug denk. Ik ben eerst een paar dagen in Shanghai geweest, daarna ben ik doorgevlogen naar Foshan waar ik veel goldfishfarms en -markets heb mogen bezoeken en vervolgens heb ik de laatste dagen doorgebracht in Hong Kong. Foto’s zullen volgen in een van mijn eerste artikelen over mijn reis in China en Hong Kong.

Nu heb ik wel genoeg over mezelf verteld, ik hoop dat ik veel (nieuwe) kennis met jullie kan delen en zo het informatieaanbod van KoiQuestion kan verrijken.

Anton Font Freide

Anton Font Freide

Over Anton Font Freide

Anton is liefhebber van die andere Cyprinus - de goudvis - en runt een gelijksoortige kennissite genaamd www.GoldfishScience.nl. Hij was al eens in China op zoek naar dit zwemmend goud; voorts is hij in het dagelijks leven docent natuurkunde en schroomt kennisdeling dus niet.

Bezoek mijn website

Reacties

11 reacties

 1. Hoi Anton,

  Fijn om je als nieuwe auteur van KoiQuestion te kunnen mogen begroeten. Ik ben zeer benieuwd naar de kennis die je met ons gaat delen en wens je veel succes met HQ Goldfish!

  Groetjes,

  Bram

 2. Alex Scheepers on

  Een goed geschreven eerste artikel!
  Ik wens je heel veel succes met je bedrijf en uiteraard veel plezier met het schrijven van artikelen voor deze website.
  Ciao,
  Alex

 3. Welcome a board skipper! Tof dat je ons wilt verrijken met jouw perspectief op dingen. Uiteindelijk is de karper evenals de goudvis een Cyprinus en zal er best wat kennis overeenkomstig van toepassing zijn.

  Ik denk dat er vele koi hobbyisten zijn die er een aquarium op na houden voor de koudere maanden met goudvissen of jonge Koi, maar ik hoop ook dat je volharde aquarianen weet te inspireren eens een gat in de tuin te graven omdat die Koi ook wel wat hebben.

  Succes

 4. Heel erg interessant artikel. Ik heb het met plezier gelezen. Ik hoop dat er nog andere artikels van je komen.
  Hoe oud wordt zo’n gemiddelde kweekvariant?

  • Bedankt allemaal voor de complimenten en het warme welkom!

   Gemiddeld gezien over alle goudvissen die worden gehouden leeft een goudvis minder als een jaar, misschien maar enkele maanden. Maar als je de goudvissen die sterven in een vissenkom buiten beschouwing laat kunnen goudvissen een aardige leeftijd bereiken. Er zijn gevallen bekend van goudvissen die +/- 40 jaar oud zijn geworden. Dit is wel extreem hoor, als je een jaar of 15 van je goudvis kan genieten doe je het erg goed.

 5. Ik deel de passie voor goudvissen en ook koi. Ik vind persoonlijk alle vissen magisch , ook de ‘niet mooie’ als ze rondzwemmen ,zo gratieus, magic !
  greta

 6. Hey Anton!

  Wat een leuk artikel! Leuke foto’s ook.
  Je bedrijfje ziet er al super leuk uit, (gister op bezoek geweest bij de baas! )

  Ik hoop dat ’t goed blijft gaan met HQgoldfish.

  Groetjes Daphyd

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App