De Orka is een intelligent wezen

Harderwijk is in rep en roer. Orka Morgan gaat verhuizen van het Dolfinarium naar Tenerife. De burgemeester heeft een noodverordening afgekondigd wegens mogelijke confrontaties tussen tegenstanders en de politie. Het is maar goed dat men in Japan niet bij elk Koi-transport in actie hoeft te komen…

 

Orka Morgan spoelde in juni van 2010 aan en is daarna overgebracht naar het Dolfinarium in Harderwijk. Het is uniek dat wij in Nederland een levende orka zien, de laatste waarnemingen van een levende orka dateert alweer uit 1947. Daar is de zeebewoonster nu ruim een jaar verzorgd is is voldoende aangesterkt om het park te verlaten. Activisten zouden graag zien dat ze terug naar zee gaat. Wetenschappers hebben echter vastgesteld dat Morgan niet terug naar zee kan. Een groep van zeven wetenschappers wierp zich vervolgens op de vraag wat te doen met de orka. Familie uitzetting van Morgan in zee is niet mogelijk, omdat haar familie niet is getraceerd. ”Het is essentieel dat het dier in een groep wordt opgenomen, wil het overleven”, aldus onderzoeker en zeebioloog Niels van Elk. Een groep internationale onderzoekers poogde onder meer de groep van het jonge dier te traceren door het stemgeluid van Morgan te vergelijken met dat van andere orka’s. Nu denkt het Dolfinarium in Tenerife een geschikte adoptiefamilie te hebben gevonden. Tegenstanders stellen echter dat een dergelijk intelligent groepsdier er nog eerder voor zou kiezen te sterven, dan te leven in gevangenschap.

 

“…wordt er bij dit transport ook gelet op de vliegrichting?”

De Orka wordt wel eens vergeleken met de Kumonryu die als schubloze variëteit ook over een scherp kleurencontrast tussen zwart en wit beschikt. Wat ik me wel afvraag is hoe een dergelijk transport dan in zijn werk zal gaan. Bij onze siervissen is wel bekend hoe het transport van Japan naar ons kikkerlandje plaatsvindt. Ook het vervoer van de dealer naar de eigenaar is wel bekend. In een ruime zak met voldoende water en zuurstof en dan geplaatst in een doos of een stevige bak én, en dat ter voorkoming van beschadigingen, dwars op de rijrichting gaan onze vissen op transport. Hoe zou dat dan gaan met het transport van een orka? Een grote aquariumbak, daar kan ik me wel wat bij voorstellen maar wordt er bij dit transport ook gelet op de vliegrichting? Hieronder een video van de redding van Morgan.

(bron www.orkamorgan.nl)

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

4 reacties

  1. Jeroen Van Gaalen on

    De orka gaat dus in een draagdoek in een grote waterbak op transport. Ze zal wel in de lengterichting op transport gezet worden. Om haar te laten wennen aan de takelwerkzaamheden is tientallen keren geoefend met het uit het water tillen én weer terugplaatsen. Op die manier is dus wel stressverlagende arbeid verricht. Hopenlijk komt Morgan goed aan op Tenerife en gaat ze een mooie toekomst tegemoet in het park waar ze terecht komt.

  2. Arie Mallegrom on

    Ik ben een keer in Loro Parque geweest en ze heeft daar in ieder geval meer ruimte als in Harderwijk.

    Hoewel er wel een aantal incidenten met orka’s in het park zijn geweest zijn de mensen erg toegewijd met hun werk bezig.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App