Kohaku in bowl

In de bowl

Waar moet je nu op letten wanneer je een Koi koopt. Wat betekent datgene dat je nu ziet voor de toekomst van de vis. Hoe zal deze zich ontwikkelen en wat moet ik er van vinden? In deze tweede editie van ‘in de bowl’ gaan we verder waar we gebleven waren met onderstaande Nogami Kohaku. We hopen je hiermee enig inzicht te geven in de diverse facetten zodat je zelf een referentiekader op kunt bouwen, logisch leert beredeneren en toepassen zodat je er je voordeel mee kunt doen…

 

 

C/D: De scheiding tussen de patronen hier is prachtig om te vergelijken en ik ben vooral vanwege deze lijnen benieuwd naar deze Koi over een jaar. Bij C zien we dat er duidelijk een schub of anderhalf ruimte tussen zit.

De wat rozige kleur wordt veroorzaakt door met name het sashi (voorzijde rode patroon) van het patroon; Schubben groeien naar achteren en pigment zit in de huid. Aan de voorkant van het patroon liggen de witte schubben over de voorste rode patronen. De breedte is afhankelijk van hoe diep het pigment in de huid zit. Hierdoor zie je de rode kleur door de witte schub heen schijnen. Hoe dieper het pigment, hoe beter de kleurkwaliteit, maar des te moeilijker wordt het voor de witte huid (F) om deze doorschijnende pigment te maskeren. Niet alleen de kwaliteit van het rood, maar ook die van de witte huid is dus van belang in de vraag of dit goed zal komen. Hierbij moet de leeftijd van de Koi en de daarmee gepaarde ontwikkeling van de pigmenten in ogenschouw worden genomen. Inzicht in de bloedlijn kan hierbij helpen. In dit geval vermoed ik dat C een mooie witte strook huid zal laten.

Nogami KohakuPunt D verwacht ik dicht te groeien, al is het heel moeilijk te beoordelen. Ik maak de aanname dat het sashi hier even breed is als bij C. Er zal dus zo ongeveer een halve centimeter hi bijkomen, genoeg om de fijne spleet te overbruggen. Wellicht dat er toch wel een witte spleet zichtbaar blijft wanneer je meer richting de buikzijde van de Koi naar beneden gaat.

Punt E, de ogen: het ziet er een klein beetje onorthodox uit, maar daar moet je jezelf weinig zorgen over maken. het hoofd gaat namelijk nog breder worden tussen de bek en de ogen. De wangen zullen meer naar buiten komen, waardoor het lijkt alsof de ogen meer naar binnen komen. Het hoofd zal nooit perfect worden, maar zeker niet verkeerd om te zien.

De wangen zullen meer naar buiten komen, waardoor het lijkt alsof de ogen meer naar binnen komen’

Qua bouw lijkt ze verder een typische Nogami Kohaku, welke over het algemeen zeker niet fors aandoen. Al is de staartaanzet moeilijk beoordeelbaar, een deel van mij zegt dat de vis mogelijk meer rond kan gaan groeien in plaats van torpedo-achtig. De staartaanzet is namelijk wel erg smalletjes ten opzichte van de breedte van het lichaam vanaf de schouders (Of ligt dit toch aan de hoek waaronder de foto is genomen?) Al met al een heel interessante Koi en ik hoop dat we de proef nog eens op de som zullen kunnen nemen en jullie een update mogen brengen van deze Nogami Kohaku. Dit was onze bescheiden mening aangaande deze Kohaku. Ondertussen is ook jouw mening van harte welkom.

Deze Koi was onderdeel van een Special event waarbij Toshihiro Hirasawa (Marudo Koi Farm) samen met Masahito Kataoka (Oya Koi Farm) een lezing en workshop gaven bij Kim’s Koi in juni 2011.

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

1 reactie

 1. Hallo Koiquestion,

  wat een leerzaam stuk waar men overal op moet/kan letten bij het selecteren van kohaku.

  Na wat rondkijken op youtube kwam ik het volgende filmpje tegen van een ikeage van Torazo. Vanaf minuut 7:00 worden de koi behandeld ( aan de ogen ) wat ik nog nooit eerder heb gezien.

  Hebben jullie enig idee wat men hier doet?

  http://www.youtube.com/watch?v=vSJQhm6Eqro

  Gr. Kenny

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App